Nyheter

Någon satsar stort på rare earth metals

Published

on

Sällsynta jordartsmetaller är just nu i ropet efter att USA och Kina bråkar.

Någon satsade i veckan stort på sällsynta jordartsmetaller, eller rare earth metals som det heter på engelska, genom den börshandlade fonden REMX ETF. En ETF, också kallad en börshandlad fond, är ett bra sätt att få en bred exponering mot till exempel nischmarknader. Sällsynta jordartsmetaller är ett exempel på detta.

Under måndagen steg VanEck Vectors Rare Earth/Strategic Metals ETF (NYSEArca: REMX) med nästan sju procent, samtidigt som omsättningen var 37 gånger den genomsnittliga dagliga volymen. REMX speglar MVIS Global Rare Earth/Strategic Metals Index vilket innebär att den investerar i företag som deltar i tillverkning, raffinering och återvinning av sällsynta jordartsmetaller och strategiska metaller och mineraler.

Det som är intressant med kursökningen i REMX är bristen på bred styrka i kategorin sällsynta jordartsmetallmetaller.

REMX handlades med en premie på 6,2 procent i förhållande till sina underliggande innehav. Med tanke på att de flesta underliggande innehaven handlades i rött är kursuppgången i den börshandlade fonden förvånande. Bushveld Minerals, som utgör 4,6 % av denna ETF föll med så mycket som 11,5 %. Å andra sidan vägs detta upp av CIA de Ferro Ligas da Bahi, som står för 4,0 % av denna ETFs kapital, som steg med 4,1 %.

En ETF försöker återspegla utvecklingen av en korg av värdepapper, och en ETFs pris försöker mer eller mindre återspegla priset på de underliggande innehaven. I vissa fall kan en ETF emellertid handlas med en rabatt eller premie jämfört med sina underliggande innehav eller NAV.

Idag handlas REMX till en premie på 6,2 % jämfört med dess NAV, eller med andra ord är denna ETF övervärderad jämfört med sina innehav. Det är ytterst sällan som en ETF handlas till en sådan premie, eller en så stor rabatt.

REMX har en 76,9 %:ig exponering mot small caps och en 13,3 %:ig position i micro caps, vilket tyder på att dess underliggande komponenter är relativt små och mindre likvida än aktier i large cap-företag. Den lägre likviditeten i mindre företags aktier kan göra det svårare för auktoriserade deltagare att göra ett arbitrage.

Om man tittar på premien eller prisskillnaden mellan denna ETF och det bredare segmentet sällsynta jordartsmetaller kan en eller några stora investerare också försöka använda REMX ETF för att säkra aktier i en av de underliggande small caps-komponenterna som finns i REMX.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version