Nyheter
Någon satsar stort på rare earth metals
Sällsynta jordartsmetaller är just nu i ropet efter att USA och Kina bråkar.

Någon satsade i veckan stort på sällsynta jordartsmetaller, eller rare earth metals som det heter på engelska, genom den börshandlade fonden REMX ETF. En ETF, också kallad en börshandlad fond, är ett bra sätt att få en bred exponering mot till exempel nischmarknader. Sällsynta jordartsmetaller är ett exempel på detta.
Under måndagen steg VanEck Vectors Rare Earth/Strategic Metals ETF (NYSEArca: REMX) med nästan sju procent, samtidigt som omsättningen var 37 gånger den genomsnittliga dagliga volymen. REMX speglar MVIS Global Rare Earth/Strategic Metals Index vilket innebär att den investerar i företag som deltar i tillverkning, raffinering och återvinning av sällsynta jordartsmetaller och strategiska metaller och mineraler.
Det som är intressant med kursökningen i REMX är bristen på bred styrka i kategorin sällsynta jordartsmetallmetaller.
REMX handlades med en premie på 6,2 procent i förhållande till sina underliggande innehav. Med tanke på att de flesta underliggande innehaven handlades i rött är kursuppgången i den börshandlade fonden förvånande. Bushveld Minerals, som utgör 4,6 % av denna ETF föll med så mycket som 11,5 %. Å andra sidan vägs detta upp av CIA de Ferro Ligas da Bahi, som står för 4,0 % av denna ETFs kapital, som steg med 4,1 %.
En ETF försöker återspegla utvecklingen av en korg av värdepapper, och en ETFs pris försöker mer eller mindre återspegla priset på de underliggande innehaven. I vissa fall kan en ETF emellertid handlas med en rabatt eller premie jämfört med sina underliggande innehav eller NAV.
Idag handlas REMX till en premie på 6,2 % jämfört med dess NAV, eller med andra ord är denna ETF övervärderad jämfört med sina innehav. Det är ytterst sällan som en ETF handlas till en sådan premie, eller en så stor rabatt.
REMX har en 76,9 %:ig exponering mot small caps och en 13,3 %:ig position i micro caps, vilket tyder på att dess underliggande komponenter är relativt små och mindre likvida än aktier i large cap-företag. Den lägre likviditeten i mindre företags aktier kan göra det svårare för auktoriserade deltagare att göra ett arbitrage.
Om man tittar på premien eller prisskillnaden mellan denna ETF och det bredare segmentet sällsynta jordartsmetaller kan en eller några stora investerare också försöka använda REMX ETF för att säkra aktier i en av de underliggande small caps-komponenterna som finns i REMX.

Nyheter
Samtal om när oljepriserna vänder och gruvindustrins största frågor

Samtal med två råvaruanalytiker. Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer ger sin syn på vad som kommer att styra oljepriserna framåt. Sedan berättar EFN:s expertkommentator Clara My Lernborg om gruvindustrins största frågor.
Nyheter
Förenade Arabemiraten siktar på att bygga ett datacenter på 5 GW, motsvarande fem stora kärnkraftsreaktorer

Förenade Arabemiraten uppges enligt Bloomberg sikta på att bygga ett datacenter på massiva 5 GW. En stor kärnkraftsreaktor är på omkring 1 GW, detta datacenter skulle således motsvara fem stycken stora kärnkraftsreaktorer. Storleken på själva datacentret skulle vara större än hela Monaco.
Datacentrets fokus ska vara AI och ska utvecklas av OpenAI i samarbete med det Abu Dhabi-baserade techkonglomeratet G42.
Ett datacenter kan delvis skruva upp och ner hur mycket elektricitet det använder, men i grund och botten handlar det ändå om att det som önskas är stabil tillgång på elektricitet 24/7. Att bara driva ett datacenter när solen lyser skulle bli makalöst dyrt eftersom de massiva kapitalinvesteringarna då skulle stå oanvända större delen av tiden. Det återstår att se i vilken takt datacentret byggs, men det måste göras i samklang med utbyggnaden av elproduktion.
Nyheter
Stark affär för Pan American – men MAG Silvers aktieägare kan bli förlorare

Pan American Silver tar ett stort steg mot silvertronen genom uppköpet av MAG Silver – men inte alla jublar. Enligt David McAlvany, VD och portföljförvaltare vid McAlvany Financial Companies, är det här en affär med tydliga vinnare och potentiella förlorare.
I en intervju på BNN Bloomberg om det uppmärksammade förvärvet av MAG Silver, uttrycker McAlvany en tydlig syn: Pan American stärker sin position dramatiskt, medan MAG:s aktieägare kan få det svårare att motivera sin investering framåt.
Ett klipp för Pan American
Pan American får i och med affären tillgång till en högkvalitativ silvergruva i Mexico – Juanicipro-projektet – där bolaget redan äger en andel. Projektet omfattar nästan 8 000 hektar, där stora delar ännu inte har utforskats.
– ”Det här är ett område med fantastisk potential och höggradig malm. Det är ett tydligt lyft för Pan American, särskilt med tanke på att man också siktar på att öka produktionen med nästan 70 % i år,” säger McAlvany.
Pan American har redan planer på att relansera projektet Basket Lake, som kan tillföra 20 miljoner uns silver i produktion. Lägg till de 8 miljoner uns från MAG – och Pan American kan bli en av världens två största silverproducenter.
MAG Silvers utdelning – en unik fördel som går förlorad
För MAG Silvers aktieägare ser bilden annorlunda ut. Enligt McAlvany har bolaget varit en sällsynt pärla inom sektorn genom att använda 30 % av sitt fria kassaflöde till att betala en direktavkastning på över 4 % – något som få gruvbolag erbjuder i dag.
– ”Det var en unik egenskap – en hårdtillgång med kassaflöde som påminde om en räntebärande investering. Den försvinner nu för MAG:s aktieägare,” menar han.
Även om uppköpet kan ses som ett logiskt steg strategiskt, är förlusten av utdelningen något som många investerare sannolikt inte kommer att uppskatta.
En trend inom gruvbranschen
McAlvany noterar också en bredare trend: allt fler gruvbolag prioriterar aktieåterköp framför utdelningar. Det kan vara skattemässigt fördelaktigt, men innebär också att stabilt kassaflöde till aktieägarna blir ovanligare.
– ”Jag är inte emot återköp – så länge man inte gör det vid toppnivåer. Men MAG:s utdelningsstrategi var verkligen något särskilt, och det är inget man lätt ersätter i en portfölj.”
Stöd från Fresnillo – men inga garantier
Ett frågetecken i affären är hur Fresnillo, majoritetsägaren i gruvan och ägare till cirka 9 % av MAG Silver, kommer att agera. Enligt McAlvany uttrycker de stöd för affären – men vill inte uttala sig om hur de kommer att rösta.
Eftersom minst två tredjedelar av MAG:s aktieägare måste godkänna uppköpet, är det inte omöjligt att affären möter visst motstånd.
Affären gynnar långsiktighet – men inte alla
McAlvany är tydlig: För Pan American är detta ett strategiskt kap som stärker bolaget på flera fronter. De får tillgång till en högklassig tillgång med låg produktionskostnad och stora utvecklingsmöjligheter.
Men för MAG:s aktieägare innebär affären att en mycket attraktiv utdelningsmodell går upp i rök, och det återstår att se om förvärvet ger samma värde i deras portföljer framöver.
– ”På lång sikt är det här en affär som gör stor skillnad för Pan American. Men jag förstår om MAG:s aktieägare känner en viss besvikelse,” avslutar han.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: The forward curve is pricing tightness today and surplus tomorrow
-
Nyheter4 veckor sedan
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns
-
Nyheter3 veckor sedan
Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller
-
Nyheter3 veckor sedan
Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte
-
Nyheter3 veckor sedan
Lägre elpriser och många minustimmar fram till midsommar
-
Analys3 veckor sedan
June OPEC+ quota: Another triple increase or sticking to plan with +137 kb/d increase?
-
Nyheter2 veckor sedan
Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden
-
Nyheter3 veckor sedan
Saudiarabien informerar att man är ok med ett lägre oljepris