Nyheter
Rodiumpriset mot ny rekordnivå
Priset på rodium har bjudit på en riktig resa i år, denna metall har gått från 6 050 dollar per ounce i början av 2020 till ett rekord på 13 800 per ounce före 10 mars, bara för att sjunka till 7 800 USD per ounce när coronaviruset från Kina spred sig över hela världen.
Precis som sina systermetaller palladium och platina, är rodiums huvudsakliga tillämpning att rengöra fordonsutsläpp och det pris som kvoteras av Johnson Matthey, världens främsta tillverkare av bilkatalysatorer, visade att metallen har hämtat tillbaka mycket av sina covid-19-nedgångar. Rodium handlas nu till för till 12 200 USD per ounce.
Detta kanske inte är slutet på återhämtningen, säger BMO Capital Markets, med hänvisning till en trolig minskning av produktionen med 20 procent på grund av störningar i Sydafrika, som står för cirka 80 procent av den globala produktionen.
Producenterna tvingas köpa på öppna marknaden
Nedgången i ounce som lämnar gruvorna har tvingat producenterna att gå in på den öppna marknaden som köpare för att möta kontrakterade volymer, säger BMO. Återhämtningen i bilförsäljningen ökar efterfrågan, särskilt med tanke på bristen på alternativ inom katalysatorkemi med tanke på rodiums roll när det gäller att minska utsläppen av NOx (kväveoxid).
Med tanke på detta är det möjligt att se ytterligare nya toppar under de kommande veckorna.
Sydafrikanska PGM-producenter utvinner en blandning av metaller som innehåller ungefär 60 procent platina, 30 procent palladium och 10 procent rodium. Rodium är också legerat med platina för att göra förstärkningsfiber för det högteknologiska glaset på konsumentelektronik och används som katalysator för att tillverka vissa kemikalier.
På grund av sällsynthet, den lilla storleken på marknaden (som sker over the counter) och koncentrerat utbud, är priserna vanligtvis volatila. Rodium hade en fantastisk utveckling 2019 och belönade investerare med stadiga uppgångar som slutade med 150 procent i årlig avkastning.
Nyheter
Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern
Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.
”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”
Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.
Nyheter
Silverpriset kan bara gå upp
Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.
Nyheter
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.
Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Market battling between spike-risk versus 2025 surplus
-
Nyheter4 veckor sedan
Uniper har säkrat 175 MW elektricitet i Östersund för e-metanol
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Nyheter4 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030