Nyheter
Rodiumpriset mot ny rekordnivå

Priset på rodium har bjudit på en riktig resa i år, denna metall har gått från 6 050 dollar per ounce i början av 2020 till ett rekord på 13 800 per ounce före 10 mars, bara för att sjunka till 7 800 USD per ounce när coronaviruset från Kina spred sig över hela världen.

Precis som sina systermetaller palladium och platina, är rodiums huvudsakliga tillämpning att rengöra fordonsutsläpp och det pris som kvoteras av Johnson Matthey, världens främsta tillverkare av bilkatalysatorer, visade att metallen har hämtat tillbaka mycket av sina covid-19-nedgångar. Rodium handlas nu till för till 12 200 USD per ounce.
Detta kanske inte är slutet på återhämtningen, säger BMO Capital Markets, med hänvisning till en trolig minskning av produktionen med 20 procent på grund av störningar i Sydafrika, som står för cirka 80 procent av den globala produktionen.
Producenterna tvingas köpa på öppna marknaden
Nedgången i ounce som lämnar gruvorna har tvingat producenterna att gå in på den öppna marknaden som köpare för att möta kontrakterade volymer, säger BMO. Återhämtningen i bilförsäljningen ökar efterfrågan, särskilt med tanke på bristen på alternativ inom katalysatorkemi med tanke på rodiums roll när det gäller att minska utsläppen av NOx (kväveoxid).
Med tanke på detta är det möjligt att se ytterligare nya toppar under de kommande veckorna.
Sydafrikanska PGM-producenter utvinner en blandning av metaller som innehåller ungefär 60 procent platina, 30 procent palladium och 10 procent rodium. Rodium är också legerat med platina för att göra förstärkningsfiber för det högteknologiska glaset på konsumentelektronik och används som katalysator för att tillverka vissa kemikalier.
På grund av sällsynthet, den lilla storleken på marknaden (som sker over the counter) och koncentrerat utbud, är priserna vanligtvis volatila. Rodium hade en fantastisk utveckling 2019 och belönade investerare med stadiga uppgångar som slutade med 150 procent i årlig avkastning.
Nyheter
Nystart för koppargruvan Viscaria i Kiruna – en av Europas största

Gruvbolaget Viscaria kommer allt närmare att starta Viscariagruvan i Kiruna, vilken kommer att bli en av Europas största koppargruvor. Brytning påbörjas under 2026 och anrikningsverket tas i bruk under 2027 som då produceras det första koncentratet.
Bolaget har hittills satsat 1,8 miljarder kronor men kommer att behöva ytterligare 6 miljarder, där fördelningen är tänkt att vara 60 procent lån och 40 procent eget kapital.
EFN intervjuar Viscarias vice vd Anna Tyni.
Nyheter
Hur USA blev världens största exportör av propan

USA har på 15 år gått från nästan ingen export alls av propan till att bli störst i världen. Det är en utveckling som följer den explosiva produktionsökningen av naturgas och olja. Propan är en biprodukt från naturgasbearbetning och oljeraffinering. Genom tekniker som fracking och horisontell borrning ökade den amerikanska olje- och gasproduktionen kraftigt från omkring 2008, särskilt i Permian (Texas/New Mexico). Det ledde till en kraftig ökning av propanproduktionen.
Trots ökande produktion har efterfrågan inom USA varit relativt stillastående eller minskat. Det skapade ett överskott som drev på exporten.
Företag som Enterprise Products Partners byggde ut terminaler för att exportera propan, särskilt från Houston. Priserna på amerikansk propan är lägre än i exempelvis Qatar eller Förenade Arabemiraten, vilket gör den konkurrenskraftig globalt.
Kina är en av de största importörerna, särskilt för sin kemikalieindustri. Mexiko är också starkt beroende av amerikansk propan, medan Kanada främst exporterar till USA. USMCA-avtalet undantar Kanada och Mexiko från tullar.
Handelstullar, särskilt från Kina, har skapat oro men påverkar inte efterfrågan nämnvärt eftersom Kina fortfarande är beroende av amerikansk propan. Alternativ från Mellanöstern är dyrare.
Amerikanska företag bygger ut exportkapaciteten. Även om andra länder ökar sin produktion, förväntas USA behålla ledningen. Då inhemsk konsumtion är begränsad, måste överskottet säljas internationellt.
Nyheter
Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.
-
Nyheter3 veckor sedan
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: The forward curve is pricing tightness today and surplus tomorrow
-
Nyheter2 veckor sedan
Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller
-
Nyheter2 veckor sedan
Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte
-
Nyheter2 veckor sedan
Lägre elpriser och många minustimmar fram till midsommar
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina slår nytt rekord i produktion av kol
-
Nyheter1 vecka sedan
Saudiarabien informerar att man är ok med ett lägre oljepris
-
Nyheter3 veckor sedan
Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt