Följ oss

Nyheter

Råvarubörsens lager fylls med kaffe från Papua Nya Guinea första gången på många år

Publicerat

den

I veckan dök 6 840 säckar kaffe från Papua Nya Guinea upp till ICEs lager i Hamburg/Bremen. Normalt sett tar detta lager mest emot kaffe från Kenya och Tanzania medan lagret i Antwerpen ser leveranser från Burundi. Båda dessa lager ser även leveranser från kaffeodlare i Brasilien och Honduras.

Hamburg/Bremen accepterades som en leveransbar hamn 2002, men det var inte förrän i april 2006 som något Papua Nya Guinea-kaffe certifierades där. De första 320 säckarna hölls i lager i mer än tre år, fram till mars 2009 och sedan drogs de flesta säckarna tillbaka. 

De återstående 35 säckarna förblev i detta lager fram till oktober 2011, alltså totalt 5,5 år. I mitten av november 2016 kom mer Papua Nya Guinea-kaffe till lagret, med ett tillflöde som fortsatte fram till mars 2017 om totalt 6 894 säckar. 

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Det minskade långsamt ner till 4 343 säckar i slutet av 2018, men delar av lagret kom snabbt tillbaka och Hamburg/Bremen-lagret lagrade 4 943 säckar Papua Nya Guinea-kaffe i ytterligare ett år. Dessa säckar drogs sedan gradvis tillbaka tills de sista 285 säckarna togs ut i mars 2021.

Bortsett från de säckar som man trodde hade omgraderats, är dessa de första säckarna kaffe som dykt upp från Papua Nya Guinea i Hamburg/Bremen på sju år.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Montage Gold, det nya guldbolaget i Lundin-sfären

Publicerat

den

Montage Gold arbetar i Elfenbenskusten

Montage Gold är ett gruvbolag som ska börja etablera en guldgruva i Elfenskusten under 2025. I mars tidigare i år gjorde det TSX Venture-noterade bolaget en kapitalanskaffning på 35,2 miljoner CAD till 0,70 CAD per aktie, en kapitalanskaffning som utökades från 20 miljoner CAD. Lundin-sfären investerade hälften av kapitalet.

”Vi är mycket nöjda med den starka efterfrågan från investerare som vi fick för vår utökade icke-mäklade private placement, ledd av en betydande investering från Lundin-familjen tillsammans med betydande investeringar från styrelseledamöter och tjänstemän i Montage. Vi ser fram emot att gå vidare med vår strategi att bygga en ledande afrikansk guldproducent med flera tillgångar, med vårt Koné-projekt i spetsen.” sade Martino De Ciccio, VD för Montage Gold, i samband med kapitalanskaffningen.

Intervju med Martino De Ciccio som är ny VD för Montage Gold. Han klev ombord i samband med Lundin-sfärens investering, då även Lundin-sfärens Ron Hochstein valdes in i styrelsen.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Intervju med Montage Golds VD Martino De Ciccio
Fortsätt läsa

Nyheter

Faraday Copper, ett av de nya bolagen i Lundin-sfären

Publicerat

den

Faraday Copper

Lundin-sfären har redan en stor exponering mot koppar via flera av sina bolag, bland annat Lundin Mining och Filo. Ett nytt tillskott till sfären är det relativt lilla bolaget Faraday Copper som i veckan gjorde en kapitalanskaffning på 20 MCAD till 0,80 CAD per aktie och är noterat på TSX i Kanada. Aktien stängde på 0,82 CAD i fredags.

Graf över Faraday Coppers aktiekurs

Nedan ger VD för Faraday Copper en kort presentation av verksamheten.

Faraday Coppers VD Paul Harbidge presenterar verksamheten.
Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära