Connect with us

Nyheter

Råvarubörs i Indien kraschar, riskerar att skapa dominoeffekt

Published

on

Dominoeffekt på marknaden

National Spot Exchange Limited, råvarubörs i IndienDen indiska råvarubörsen National Spot Exchange Limited (NSEL) har skapat en stor skandal och riskerar att krascha och skapa en dominoeffekt av problem.

Handeln på råvarubörsen stoppades tidigare denna månad efter att myndigheterna inlett en undersökning om brott mot handelsreglerna. En undersökning inleddes efter uppgifter om att börsmedlemmarnas kunder hade tillåtits att ingå mer långsiktiga icke standardiserade terminskontrakt, till skillnad från de spot-kontrakt som börsen är till för. Vilket skapat frågor om huruvida kontrakten på börsen faktiskt går till fysisk leverans. Vilket ledde till panik då frågan uppstod om de råvaror som utgjorde säkerheterna i huvudtaget existerade.

Dominoeffekt av förluster

Om detta leder till att råvarubörsen kraschar, då är det sannolikt att det inte finns säkerheter för att börsen ska kunna göra rätt för sig, vilket då leder till att börsens medlemmar (mäklarfirmorna) och deras kunder förlorar pengar. Vilket då även kan leda till att de inte kan göra rätt för sig för sin handel på andra börser. Det riskerar helt enkelt att skapa en väldigt jobbig dominoeffekt. Och även om NSEL till slut kan göra rätt för sig, så kan den stoppade handeln och tidsfördröjning att betala ut pengar ställa till med väldigt jobbiga förluster och problem.

Dominoeffekt av börstillstånd

Finansföretaget Financial TechnologiesDen största ägaren i NSEL är Financial Technologies-gruppen (FT), vilken även äger andelar i andra börser. I samband med denna skandal så ifrågasättts nu om FT är “fit and proper” att vara involverad i någon form av börsverksamhet. Det ligger knappast i myndigheternas intresse att dra in tillstånden för andra börser och skapa ännu mer kaos, men möjligheten kan inte helt uteslutas.

Det här med dominoeffekter, säkerheter som saknas och institutioners oförmåga att leva upp till ingångna finansiella avtal har vi sett en del av sedan finanskrisen tog sin början för några år sedan. Men att en börs kraschar och inte kan göra rätt för sig kan vi på rak arm inte minnas något exempel på.

Continue Reading
Advertisement

Tavex

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära