Följ oss

Nyheter

Räkna med en stramare oljemarknad 2022 säger Goldman Sachs

Publicerat

den

Foto_:Paul Lowry

Jeff Currie, chef för global råvaruanalys vid bankjätten Goldman Sachs, har sagt att nuvarande omständigheter som påverkar oljesektorn sannolikt kommer att resultera i en stramare marknad tillsammans med en risk för högre oljepriser 2022.

Currie uttalade sig under en intervju på CNBC att en kombination av faktorer, inklusive år av dålig avkastning och miljö-, sociala och styrningsfrågor (ESG), sannolikt kommer att leda till oro bland investerare när de närmar sig oljemarknaden.

Enligt Currie kompliceras marknaden ytterligare av den höga volatiliteten som bland annat påverkas av nya varianter av coronaviruset. Han konstaterar att omständigheterna berövar marknaden det välbehövliga kapitalet. Dessutom tror Currie att policyrelaterade faktorer sannolikt kommer att motverka oljemarknaden.

”Vad vi ser är en brist på kapital för att kunna utöka utbudsbasen. Nästa år är det sannolikt att OPECs reservkapacitet kommer att vara slut. Sannolikheten för en iransk affär minskar, så det börjar se snävt ut 2022, vilket skapar mycket högre risk på uppsidan, särskilt med tanke på var terminspriserna och till och med spotpriserna på olja är idag”, säger Currie.

Räkna med hög volatilitet 2022

Han tillade att oljemarknaden sannolikt kommer att uppvisa ytterligare volatilitet 2022, vilket kommer att medföra risker för oljemarknaden.

Currie föreslog vidare att den nuvarande positiva avkastningen på oljemarknaden bara är tillfällig på grund av reaktionen kring omicron-varianten av coronaviruset.

Han erkände att oljemarknaden reagerade negativt på varianten, men efter att det visade sig att den nya påfrestningen var mild återställdes stabiliteten.

Currie uppgav också att oljehandlarna bestämt sig för att sälja omfattande mängder olja för att täcka positioner. Detta som en reaktion på omicron-varianten, vilket resulterade i en våldsam uppsida. Han förutspådde vidare att oljan kan toppa 90 dollar per fat när marknaden stabiliseras.

Nyheter

Nystart för koppargruvan Viscaria i Kiruna – en av Europas största

Publicerat

den

Viscaria i Kiruna

Gruvbolaget Viscaria kommer allt närmare att starta Viscariagruvan i Kiruna, vilken kommer att bli en av Europas största koppargruvor. Brytning påbörjas under 2026 och anrikningsverket tas i bruk under 2027 som då produceras det första koncentratet.

Bolaget har hittills satsat 1,8 miljarder kronor men kommer att behöva ytterligare 6 miljarder, där fördelningen är tänkt att vara 60 procent lån och 40 procent eget kapital.

EFN intervjuar Viscarias vice vd Anna Tyni.

Fortsätt läsa

Nyheter

Hur USA blev världens största exportör av propan

Publicerat

den

Export av propan från USA

USA har på 15 år gått från nästan ingen export alls av propan till att bli störst i världen. Det är en utveckling som följer den explosiva produktionsökningen av naturgas och olja. Propan är en biprodukt från naturgasbearbetning och oljeraffinering. Genom tekniker som fracking och horisontell borrning ökade den amerikanska olje- och gasproduktionen kraftigt från omkring 2008, särskilt i Permian (Texas/New Mexico). Det ledde till en kraftig ökning av propanproduktionen.

Trots ökande produktion har efterfrågan inom USA varit relativt stillastående eller minskat. Det skapade ett överskott som drev på exporten.

Företag som Enterprise Products Partners byggde ut terminaler för att exportera propan, särskilt från Houston. Priserna på amerikansk propan är lägre än i exempelvis Qatar eller Förenade Arabemiraten, vilket gör den konkurrenskraftig globalt.

Kina är en av de största importörerna, särskilt för sin kemikalieindustri. Mexiko är också starkt beroende av amerikansk propan, medan Kanada främst exporterar till USA. USMCA-avtalet undantar Kanada och Mexiko från tullar.

Handelstullar, särskilt från Kina, har skapat oro men påverkar inte efterfrågan nämnvärt eftersom Kina fortfarande är beroende av amerikansk propan. Alternativ från Mellanöstern är dyrare.

Amerikanska företag bygger ut exportkapaciteten. Även om andra länder ökar sin produktion, förväntas USA behålla ledningen. Då inhemsk konsumtion är begränsad, måste överskottet säljas internationellt.

Fortsätt läsa

Nyheter

Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

Publicerat

den

Representation av silvertackor

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära