Connect with us

Nyheter

Inflationen kommer att avgöra guldprisets utveckling 2022

Published

on

Guldtacka från Heraeus

Den 10 november i år frågade Alexander Zumpfe, ädelmetallhandlare på den tyska teknikgruppen Heraeus som har ett fokus på ädelmetaller och specialmetaller, vad som skulle komma att ha en avgörande betydelse för guldpriset under det kommande året. Han gjorde sin undersökning på LinkedIn.

Han har nu, som utlovat, delat med sig av resultatet. Hans undersökning visade att 56 procent av deltagarna i hans lilla och inte helt representativa undersökning, tror att inflationen kommer att avgöra guldprisets utveckling 2022.

Amerikanska konsumentpriser i november bekräftar att detta ämne är ganska explosivt. Med 6,8 procent på årsbasis ligger den amerikanska inflationen kvar på sin högsta nivå sedan början av 1980-talet. I Sverige var siffran 3,6 procent under november 2021 och det är framförallt de stigande energipriserna som ligger bakom denna höga siffra enligt Statistiska Centralbyrån, SCB.

Ändå har guld – trots allt det traditionella skyddet mot stigande priser – ännu inte gynnats så tydligt av denna utveckling som man kunnat förvänta sig. Rädslan är stor att Fed kommer att sätta på bromsen och höja räntorna tidigare än tidigare väntat. Det återstår att se om de fortsatt negativa realräntorna, det vill säga nominella räntor justerade med hög inflation kommer att stödja guldpriset det kommande året.

US yoy CPI
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *