Räkna med en stramare oljemarknad 2022 säger Goldman Sachs

Foto_:Paul Lowry

Jeff Currie, chef för global råvaruanalys vid bankjätten Goldman Sachs, har sagt att nuvarande omständigheter som påverkar oljesektorn sannolikt kommer att resultera i en stramare marknad tillsammans med en risk för högre oljepriser 2022.

Currie uttalade sig under en intervju på CNBC att en kombination av faktorer, inklusive år av dålig avkastning och miljö-, sociala och styrningsfrågor (ESG), sannolikt kommer att leda till oro bland investerare när de närmar sig oljemarknaden.

Enligt Currie kompliceras marknaden ytterligare av den höga volatiliteten som bland annat påverkas av nya varianter av coronaviruset. Han konstaterar att omständigheterna berövar marknaden det välbehövliga kapitalet. Dessutom tror Currie att policyrelaterade faktorer sannolikt kommer att motverka oljemarknaden.

”Vad vi ser är en brist på kapital för att kunna utöka utbudsbasen. Nästa år är det sannolikt att OPECs reservkapacitet kommer att vara slut. Sannolikheten för en iransk affär minskar, så det börjar se snävt ut 2022, vilket skapar mycket högre risk på uppsidan, särskilt med tanke på var terminspriserna och till och med spotpriserna på olja är idag”, säger Currie.

Räkna med hög volatilitet 2022

Han tillade att oljemarknaden sannolikt kommer att uppvisa ytterligare volatilitet 2022, vilket kommer att medföra risker för oljemarknaden.

Currie föreslog vidare att den nuvarande positiva avkastningen på oljemarknaden bara är tillfällig på grund av reaktionen kring omicron-varianten av coronaviruset.

Han erkände att oljemarknaden reagerade negativt på varianten, men efter att det visade sig att den nya påfrestningen var mild återställdes stabiliteten.

Currie uppgav också att oljehandlarna bestämt sig för att sälja omfattande mängder olja för att täcka positioner. Detta som en reaktion på omicron-varianten, vilket resulterade i en våldsam uppsida. Han förutspådde vidare att oljan kan toppa 90 dollar per fat när marknaden stabiliseras.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top