Connect with us

Nyheter

Räkna med en stramare oljemarknad 2022 säger Goldman Sachs

Published

on

Foto_:Paul Lowry

Jeff Currie, chef för global råvaruanalys vid bankjätten Goldman Sachs, har sagt att nuvarande omständigheter som påverkar oljesektorn sannolikt kommer att resultera i en stramare marknad tillsammans med en risk för högre oljepriser 2022.

Currie uttalade sig under en intervju på CNBC att en kombination av faktorer, inklusive år av dålig avkastning och miljö-, sociala och styrningsfrågor (ESG), sannolikt kommer att leda till oro bland investerare när de närmar sig oljemarknaden.

Enligt Currie kompliceras marknaden ytterligare av den höga volatiliteten som bland annat påverkas av nya varianter av coronaviruset. Han konstaterar att omständigheterna berövar marknaden det välbehövliga kapitalet. Dessutom tror Currie att policyrelaterade faktorer sannolikt kommer att motverka oljemarknaden.

”Vad vi ser är en brist på kapital för att kunna utöka utbudsbasen. Nästa år är det sannolikt att OPECs reservkapacitet kommer att vara slut. Sannolikheten för en iransk affär minskar, så det börjar se snävt ut 2022, vilket skapar mycket högre risk på uppsidan, särskilt med tanke på var terminspriserna och till och med spotpriserna på olja är idag”, säger Currie.

Räkna med hög volatilitet 2022

Han tillade att oljemarknaden sannolikt kommer att uppvisa ytterligare volatilitet 2022, vilket kommer att medföra risker för oljemarknaden.

Currie föreslog vidare att den nuvarande positiva avkastningen på oljemarknaden bara är tillfällig på grund av reaktionen kring omicron-varianten av coronaviruset.

Han erkände att oljemarknaden reagerade negativt på varianten, men efter att det visade sig att den nya påfrestningen var mild återställdes stabiliteten.

Currie uppgav också att oljehandlarna bestämt sig för att sälja omfattande mängder olja för att täcka positioner. Detta som en reaktion på omicron-varianten, vilket resulterade i en våldsam uppsida. Han förutspådde vidare att oljan kan toppa 90 dollar per fat när marknaden stabiliseras.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära