Följ oss

Nyheter

Qatars produktion och export av naturgas är stabil inför en kommande expansion

Publicerat

den

Produktion av naturgas i Qatar

År 2021 var Qatar världens sjätte största producent av torr naturgas, den näst största exportören av flytande naturgas (LNG) och den tredje största innehavaren av naturgasreserver, enligt U.S. Energy Information Administration (EIA).

Diagram över Qatars utbud av naturgas samt hur den fördelas mellan export och inhemskt konsumtion.

Qatars ledning planerar att öka LNG-exportkapaciteten och naturgasproduktionen genom en större utbyggnad av North Field som förväntas vara klar 2028. Den utökade naturgasproduktionen från North Field förväntas kompensera för minskningar från mogna fält och kommer att öka den totala naturgasproduktionen i Qatar.

Statsägda Qatar Energy planerar att gradvis öka landets exportkapacitet till 19,7 miljarder kubikfot per dag (Bcf/d) när de sex nya förvätskningsanläggningarna kopplade till två nya North Field LNG-exportterminalprojekt tas i kommersiell drift. Mellan 2011 och 2021 var exportkapaciteten för naturgas oförändrad på 13,3 Bcf/d.

Qatars totala naturgasexport inkluderar dess naturgasexport genom Dolphin Pipeline till Förenade Arabemiraten och Oman. Under 2021 skeppade Qatar 2,04 Bcf/d via Dolphin Pipeline.

Qatars naturgasproduktion växte med 18 % per år mellan 2003 och 2013, men tillväxten avtog till mindre än 1 % per år mellan 2013 och 2021. Många producerande naturgasfält nådde mognad under den senare perioden och ingen ny produktion kom online, vilket minskade tillväxten. Qatars torra naturgasproduktion uppgick i genomsnitt till cirka 16 Bcf/d mellan 2016 och 2021. Qatar har 11 % av världens bevisade naturgasreserver och nästan 30 % av Mellanösterns reserver, enligt Oil & Gas Journal. Qatars enorma naturgasreserver finns främst i det gigantiska offshorefältet North Gas, känt som South Pars, som ligger på Irans sida av Persiska viken.

Qatar skickade mer än 70 % av sin LNG-export till Asien och 25 % till Europa under 2022, enligt data från Kpler tanker tracking. Den höga efterfrågan på el i Asien har lett till en hög efterfrågan på naturgas. Osäkerheten kring den globala naturgasförsörjningen på grund av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina och minskad naturgasförsörjning via pipelines till Europa har ökat den asiatiska efterfrågan på LNG-export från nya projekt sedan 2022, som de i Qatar.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Qatar planerar att utöka sin närvaro på den globala LNG-marknaden i takt med att landet flyttar fokus från oljemarknaderna. Qatar, en av OPEC:s äldsta medlemmar, lämnade organisationen i januari 2019 och sade att landet ville flytta resurser från olja till naturgas, enligt pressrapporter. Qatars råoljeproduktion minskade med 18 % mellan 2012 och 2017. Sedan dess har råoljeproduktionen i Qatar varit relativt oförändrad och legat kring 600.000 fat per dag.

Nyheter

Bidragen till sol- och vindenergi skenar i höjden, Tyska staten drar i nödbromsen

Publicerat

den

Bidragspengar regnar över vindkraft och solceller

Tyska staten garanterar ett minimipris för elektricitet producerad av vind- och solkraftverk. Bidragen har skenat i höjden och förväntas i år uppgå till 20 miljarder euro, det är dubbelt så mycket som prognosen som gjordes så sent som i oktober förra året. Nu drar staten i nödbromsen.

Från och med januari kommer medelstora och stora producenter av elektricitet från förnybara källor inte längre att få bidrag när elpriset är negativt.

Det är uppenbart en väldigt nischad nödbroms som staten drar i, så bidragen kommer att fortsätta att flöda på enorma nivåer. Men en av de mest extremt destruktiva formerna av bidrag rundas nu i alla fall av.

En konsekvens av detta borde kunna vara att elproducenter blir piggare på att installera stora mängder batterier. Det är i alla fall en kalkyl som nu blir relativt sett bättre.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vad den brasilianska realens svaghet betyder för råvarumarknaden

Publicerat

den

Brasiliens välkända stad

Den brasilianska realen (BRL) har varit en av världens sämst presterande valutor 2024. Detta följer på oro över regeringens utgiftsplaner. Den brasilianska realens svaghet kan tynga jordbruksråvaror.

Brasilien föder en allt större del av världen

Latinamerikas största ekonomi är en av världens största exportörer av socker, majs, sojabönor, apelsinjuice, nötkött och kaffe. Landet är även en stor producent av jordnötter, och har också utvecklat en stam av tropiskt vete.

Brasiliens leveranser av dessa livsmedel färdas över hela världen, med särskilt starka flöden till Östasien. Brasiliens jordbrukstransporter betyder att den brasilianska realen är en viktig faktor som har en stor påverkan på råvaruterminspriserna. Detta är särskilt fallet för socker i år, där Brasilien kommer att leverera 75 procent av världens råsocker 2024.

Realen har fallit med tolv procent

Den brasilianska realen har varit en av världens sämst presterande valutor 2024. Vid början av året var växelkursen på den amerikanska dollarn på 4,85 och den har sedan deprecierats med 12 procent för att nå 5,43 i skrivande stund.

Denna prissvaghet ser ut som en förändring i karaktär för realens beteende. Efter ett decennium av svaghet på 2010-talet, som kulminerade i en devalvering från 1,5 BRL mot USD till 6, har realen ägnat 2020-talet åt att handlas i sidled nära 5 till USD, en period av relativt lugn och stabilitet. Men detta ser ut som att förändras, och det är möjligt att BRL återvänder till 6 mot USD under de kommande månaderna.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Inom Brasilien finns det en ökande oro över regeringens avsikt att spendera tungt. Ekonomer påpekar att de statliga utgifterna ligger kvar på pandeminivåer. De senaste ändringarna av det federala skattelättnadssystemet, som drabbar jordbrukssektorn hårt, har ökat oron, liksom Roberto Campos Netos kommande avgång från centralbanken i december. Han kommer sannolikt att ersättas av någon som är mer mottaglig för regeringens skatte- och utgiftspolitik, snarare än att försöka minska skulden. Detta kan avskräcka investeringar i Brasilien.

En svagare real skulle göra brasilianska jordbruksråvaror billigare i USD när de säljs till resten av världen. Detta innebär att brasilianska producenter kan säkra sina produkter till lägre nivåer i USD; deras produktionskostnad i dollar kommer också att vara lägre. Detta har potential att tynga råvaror där Brasilien är en stor leverantör, som till exempel socker.

Fortsätt läsa

Nyheter

Guld når sin högsta prisnivå någonsin

Publicerat

den

Priset på guld nådde idag sin högsta nominella nivå någonsin i USD och passerade där med det tidigare rekordet som sattes i slutet av maj. Spotpriset på guld är nu 2468,68 USD och väljer man att titta på frontmånadsterminen så ligger priset på 2473,60 USD.

Prisuppgången kommer efter inflationen i USA saktar ner vilket leder till förväntningar om att centralbanken ska sänka räntan, vilket brukar gynna guld.

Sedan kan man även läsa in alla möjliga vinklar kring Donald Trump. Man kan tänka sig att ekonomin sätter fart vilket skulle gynna alla tillgångar. Man kan även tänka sig att han genomför vad han sagt vilket skulle öka på inflationen. Sedan finns även vinkeln att Trump vill sänka värdet på dollarn, vilket då skulle öka guldpriset i dollar, vilket dock för en svensk investerare är något av ett nollsummespel.

Något som är värt att följa upp är statistiken för hur ETF-investerare agerar. Det här året har hittills varit konstigt då ETF-investerare sålt guld samtidigt som guldpriset gått upp, något som inte brukar hända. Skulle ETF-investerarna vara tillbaka så skulle det vara en stor vändning.

Graf över guldpriset
Graf över spotpriset på guld i USD.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära