Följ oss

Nyheter

Qatars produktion och export av naturgas är stabil inför en kommande expansion

Publicerat

den

Produktion av naturgas i Qatar

År 2021 var Qatar världens sjätte största producent av torr naturgas, den näst största exportören av flytande naturgas (LNG) och den tredje största innehavaren av naturgasreserver, enligt U.S. Energy Information Administration (EIA).

Diagram över Qatars utbud av naturgas samt hur den fördelas mellan export och inhemskt konsumtion.

Qatars ledning planerar att öka LNG-exportkapaciteten och naturgasproduktionen genom en större utbyggnad av North Field som förväntas vara klar 2028. Den utökade naturgasproduktionen från North Field förväntas kompensera för minskningar från mogna fält och kommer att öka den totala naturgasproduktionen i Qatar.

Statsägda Qatar Energy planerar att gradvis öka landets exportkapacitet till 19,7 miljarder kubikfot per dag (Bcf/d) när de sex nya förvätskningsanläggningarna kopplade till två nya North Field LNG-exportterminalprojekt tas i kommersiell drift. Mellan 2011 och 2021 var exportkapaciteten för naturgas oförändrad på 13,3 Bcf/d.

Qatars totala naturgasexport inkluderar dess naturgasexport genom Dolphin Pipeline till Förenade Arabemiraten och Oman. Under 2021 skeppade Qatar 2,04 Bcf/d via Dolphin Pipeline.

Qatars naturgasproduktion växte med 18 % per år mellan 2003 och 2013, men tillväxten avtog till mindre än 1 % per år mellan 2013 och 2021. Många producerande naturgasfält nådde mognad under den senare perioden och ingen ny produktion kom online, vilket minskade tillväxten. Qatars torra naturgasproduktion uppgick i genomsnitt till cirka 16 Bcf/d mellan 2016 och 2021. Qatar har 11 % av världens bevisade naturgasreserver och nästan 30 % av Mellanösterns reserver, enligt Oil & Gas Journal. Qatars enorma naturgasreserver finns främst i det gigantiska offshorefältet North Gas, känt som South Pars, som ligger på Irans sida av Persiska viken.

Qatar skickade mer än 70 % av sin LNG-export till Asien och 25 % till Europa under 2022, enligt data från Kpler tanker tracking. Den höga efterfrågan på el i Asien har lett till en hög efterfrågan på naturgas. Osäkerheten kring den globala naturgasförsörjningen på grund av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina och minskad naturgasförsörjning via pipelines till Europa har ökat den asiatiska efterfrågan på LNG-export från nya projekt sedan 2022, som de i Qatar.

Qatar planerar att utöka sin närvaro på den globala LNG-marknaden i takt med att landet flyttar fokus från oljemarknaderna. Qatar, en av OPEC:s äldsta medlemmar, lämnade organisationen i januari 2019 och sade att landet ville flytta resurser från olja till naturgas, enligt pressrapporter. Qatars råoljeproduktion minskade med 18 % mellan 2012 och 2017. Sedan dess har råoljeproduktionen i Qatar varit relativt oförändrad och legat kring 600.000 fat per dag.

Nyheter

På 15 år eldar Kina lika mycket kol som USA gjort under hela sin historia

Publicerat

den

Kol i Kina

Mängden kol som Kina eldar är genuint spektakulär. Javier Blas började kolla siffrorna efter att ha hört kommenterar på energikonferensen CERAWeek. En grov uppskattning är att USA har eldat 68 miljarder ton kol mellan 1850 och 2025, dvs under 175 år. Tittar man på grafer så inser man snabbt att USA använde minimalt med kol innan det. 68 miljarder ton kol är ungefär vad Kina kommer att elda mellan år 2015-2029 skriver Javier Blas, dvs under omkring 15 år. Lägg till ett år och i grova drag så kommer Kina under dessa år att ha eldat mer kol än vad USA har gjort under hela sin historia.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på koppar skiljer sig åt efter tariffer

Publicerat

den

Kopparpris i USA och utanför

Efter att USA har infört tariffer på koppar så är priset i New York nu 10 procent högre än i London, dvs priset är högre i USA än utanför. Det är dock bara 10 procent högre ännu så länge, trots att tariffen är 25 procent, för det råder osäkerhet om Trump kommer att hålla fast vid tariffen på koppar eller inte. Men med tiden kommer skillnaden att öka mot 25 procent om tariffen inte förändras. Bjarne Schieldrop från SEB reder hur de olika faktorerna påverkar kopparpriserna i och utanför USA.

Bjarne Schieldrop från SEB reder ut vad som händer med kopparpriset.
Fortsätt läsa

Nyheter

USA är världens största importör av aluminium

Publicerat

den

Var USA importerar sin aluminium från

USA är världens största importör av aluminium. För några årtionden fanns det 30 anläggningar som producerade aluminium i landet, idag är det bara fyra. Aluminium används i allt från läskburkar till de kraftigaste delarna av elnätet (som ett alternativ till koppar). Produktion av aluminium är enormt energikrävande.

Kina gjorde en satsning på att bli en stor producent av aluminium. Med en kombination av bidrag och subventionerad elektricitet blev man en enorm aktör.

Hur mycket aluminium som produceras i olika delar av världen.
Hur mycket aluminium som produceras i olika delar av världen.

USA producerar idag orimligt lite aluminium. En satsning på att producera mer konkurrerar just nu delvis med AI som också behöver enorma mängder elektricitet. Ett smältverk för aluminium kan kräva 700-1000 MW elektricitet, dvs motsvarande en traditionell kärnkraftsreaktor.

Ett något högre pris på aluminium får olika effekter. En läsktillverkare säger att de då kommer att styra om till att sälja mer på platsflaska. För en biltillverkare utgör kostnaden för aluminium en mycket mindre andel av den totala kostnaden och där är det möjligt att det inte gör så mycket.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära