Följ oss

Nyheter

Minskad tillgång på tankfartyg för LNG gör att det kostar mer än 200 000 USD per dag att frakta

Publicerat

den

Fartyg som fraktar energi

Det kostar nu mer än 200 000 dollar per dag att frakta flytande naturgas i Atlanten eftersom användningen av fartyg som flytande lagringsanläggningar minskar tillgången på tankfartyg. De dagliga fraktpriserna för oktober och november 2023 ligger på 206 750 respektive 284 750 dollar enligt data från Spark Commodities. Det är mer än dubbelt så högt som dagens nivåer.

Ökningen i fraktrater kommer mitt i en minskning av tillgången på tankfartyg, av vilka många används av handlare som flytande lager för att hamstra varorna efter Rysslands invasion av Ukraina.

Bara förra månaden sågs ett kluster av saudiarabiska oljetankfartyg flyta i Röda havet, vilket ökade mängden råolja som lagras till havs globalt till den högsta nivån på två år.

Efter att Ukrainakriget bröt ut skyndade Europa att fylla ut sina energireserver när Ryssland – en nyckelleverantör av naturgas – började minska flödena som vedergällning mot västerländska sanktioner.

Europa förberedde sig också för en hård vinter som aldrig kom, där kontinenten under 2023 upplevde sin tredje varmaste januari någonsin. Det betyder att regionen för tillfället har mer naturgas än den behöver.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Samtidigt har Ryssland använt fartyg för att lagra sin oönskade diesel. Trots att Ryssland sålt enorma mängder av sin råolja och sina oljeprodukter till länder som Indien och Kina, har Moskva fortfarande problem med att hitta köpare till sina energiprodukter. Det gör att Ryssland dumpar sin diesel i flytande lager.

Nyheter

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som går starkt

Publicerat

den

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som har en stark utveckling. När det gäller aktier inom silver så säger han att värderingarna inte har följt med upp silverpriset. Tråkigt för aktieinvesterare, men samtidigt en möjlighet att komma in till fördelaktiga värderingar.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

2000 ton koppar som Kina köpt av Ryssland har försvunnit

Publicerat

den

Det statliga kinesiska företaget Wuchan Zhongda Group köpte i slutet av förra året 2000 ton raffinerad koppar av det ryska företaget Regional Metallurgical, till ett värde av 110 miljoner yuan (motsvarande 159 miljoner kronor).

Kopparleveransen skulle ha varit framme i Kina förra månaden men så har inte skett och ingen tycks veta var allt tagit vägen. Bloomberg rapporterar att leveransen har angetts vara granit, en mycket billigare tillgång, och den har hamnat i Turkiet.

Det får ändå anses vara något spektakulärt, 2000 ton metall är trots allt ingenting man råkar tappa eller ställa i ett hörn av en lokal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Montage Gold ser stor uppsida i sin värdering

Publicerat

den

Koné-projektet i Elfenbenskusten

Montage Gold är det nya guldbolaget där Lundin-familjen nyligen investerat. Företaget ska bli ett företag med flera tillgångar med fokus på Afrika. Bolagets stora projekt idag är Koné-projektet i Elfenbenskusten. VD Martino de Ciccio tar upp att han ser en spännande framtid för bolagets aktie. Bolaget har idag ett börsvärde på drygt 330 miljoner CAD och när Koné-gruvan kommer i produktion så förväntar sig bolaget att den kommer att skapa lika mycket i kassaflöde per år. Planen är att gruvan ska vara färdigbyggd under första halvåret 2027.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära