Nyheter
Priset på kaffe och socker rör sig åt olika håll
Kaffe och socker är medlemmar i den volatila grupp råvaror som brukar benämnas softs. Sedan de började handla på terminsmarknaderna i början av 1970-talet har priserna uppvisat en massiv prisvariation. Som när det gäller alla typer av jordbruksvaror är vädret i odlingsregioner runt om i världen den viktigaste faktorn när det gäller prisriktning. Växtsjukdomar kan också påverka årliga grödor, leveranser och priser.
När det gäller efterfrågesidan i ekvationen är den adresserbara marknaden för kaffe- och sockerkonsumtion en ständigt stigande faktor. Enligt US Census Bureau fanns det cirka sex miljarder människor på vår planet vid sekelskiftet. Den 6 september uppgick antalet till 7,7 miljarder, 28 procent högre. Runt den tid då socker- och kaffeterminer började handlas på terminsbörsen i början av 1970-talet fanns det mindre än hälften så stor befolkning i världen. Socker har handlats i intervallet 2,29 till 66 cent per pund under de senaste fem decennierna.
Kaffe å sin sida har under samma period handlats i ett spann från 41,5 cent till 3,3750 dollar per pund. I dag ligger socker- och kaffepriserna närmare de lägsta nivåerna än de högsta nivåerna under det senaste halva århundradet.
Brasilien levererar Arabica medan Robusta-bristen fortsätter
Brasilien, Sydamerikas ledande ekonomi och folkrikaste nation, är den ledande producenten av sockerrör och Arabica-kaffebönor. Under de senaste sessionerna har sockerpriset sjunkit och kaffepriset ökat.
Kaffeterminerna handlades till den högsta nivån 2020 i slutet av förra veckan, även om marknaden förväntar sig att Brasilien kommer att översvämma ICE-terminsmarknaden med kaffebönor. De ledande handlarna förväntar sig ”en massiv leverans av brasilianska kaffebönor som kommer att överföras till lager som övervakas av den amerikanska ICE-terminsbörsen. Efter att de har provtagits, klassificerats och godkänts kan importen vara den största ökningen av valutareserverna från Brasilien på mer än tre år.”
Prognoserna är att Brasilien producerade rekordhöga 67,7 miljoner säckar kaffe år 2020. De stora brasilianska leveranserna kompenserar emellertid för brister på andra marknader på grund av ogynnsamma väderförhållanden.
Asiatiska kaffepriser har stigit på grund av begränsade leveranser. En asiatisk kaffehandlare sa till journalister i slutet av augusti att ”varulagren är nästan tomma. De som måste fullgöra sina undertecknade kontrakt måste köpa till de höga priserna.” Medan leveransen av Arabica har varit riklig har bristen på Robusta-bönor pressat priserna högre.
Ett svagt oljepris tynger sockerpriset
Den amerikanska dollarn stöder både kaffe och socker. Sockerpriset har fallit på grund av utförsäljningen av råolja under de senaste dagarna. I Brasilien är sockerrör den primära insatsen för etanolproduktion. Därför kan svagheterna på terminsmarknaderna för råolja och bensin ofta översättas till försäljning i socker. Närliggande oktober-råoljeterminer avvecklades under 40 dollar-nivån i slutet av förra veckan för första gången sedan 9 juli. Oktober sockerterminer avvecklade under 12 cent den 4 september för första gången sedan 24 juli.
Under tiden har vägen för den amerikanska dollarn stöttat alla råvarupriser. Dollarn är världens reservvaluta och prissättningsmekanismen för kaffe och socker. DXY, det så kallade dollarindexet föll från sin högsta nivå på arton år på 103,96 i mars till den lägsta nivån sedan första halvåret 2018 på 91,725 förra veckan. Indexet föll genom ett kritiskt tekniskt stöd vid 93,395 och låg under den nivån på drygt 93 i slutet av förra veckan. En fallande dollar stöder vanligtvis råvarupriserna.
Under tiden har värdet av den brasilianska realen gentemot dollarn handlats högre och högre sedan sin botten på 0,16730 dollar i mitten av maj. För 0,18850 USD har realens prisåtgärder stött kaffe- och sockerpriserna, eftersom Brasilien är världens ledande producent av softs, och produktionskostnaderna är känsliga för kursutvecklingen BRL kontra US-dollar. En stigande real tenderar att leda till högre terminspriser för både kaffe och socker.
Nyheter
Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern
Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.
”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”
Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.
Nyheter
Silverpriset kan bara gå upp
Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.
Nyheter
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.
Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Market battling between spike-risk versus 2025 surplus
-
Nyheter4 veckor sedan
Uniper har säkrat 175 MW elektricitet i Östersund för e-metanol
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Nyheter4 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030