Connect with us

Nyheter

Pakistan spås bli nästa stora oljeproducent

Published

on

Pakistans flagga

Pakistans oljereserver, som tros vara belägna utanför Karachi, kan göra nationen till en stor aktör inom oljeindustrin. Spekulationer om oljereserverna i Pakistan har funnits i flera månader nu, och det verkar som att varje dag kommer landet närmare att hitta vad som kan vara landets ekonomiska frälsning.

Vissa människor är fortfarande skeptiska när det gäller storleken på Pakistans oljereserver, och huruvida borrarna faktiskt kan hitta dem.

Pakistans flagga

Oljereserver i Pakistan attraherar emellertid utländska investerare. Detta eftersom Pakistan kan komma att bli en av de tio största oljeproducenterna i världen med dessa fyndigheter.

Tecknade avtal med Exxon Mobil

I maj 2018 tecknade Pakistan ett avtal med oljegiganten Exxon Mobil. Avtalet gav företaget 25 % i working capital i utbyte mot prospekteringsverksamhet utanför Karachi. Exxon Mobil anger på sin webbplats att de för närvarande är involverade i utforskande verksamheter i området som kallas Block G. På webbplatsen står det också klart att 25 % working capital för olja som upptäcks i området är den primära termen i avtalet, vilket tyder på att bolaget tror att det finns värdefulla reserver under ytan.

Det italiensktägda bolaget Eni Pakistan är också inblandat i prospekteringen i området, vilket ger dem en stor andel i eventuella oljereserver i Pakistan. Pakistanska statens egna bolag Pvt. Ltd. Oil and Gas Development Company Limited är den tredje stora aktören i området, enligt OilPrice.com.

Pakistans oljereserver kan vara nyckeln till att växa nationens ekonomi

Pakistan är idag beroende av utländsk olja. Just nu producerar Pakistan endast cirka 15 % av efterfrågan på petroleum från sina egna oljereserver. Detta gör att nationen är beroende av länder som Saudiarabien att tillgodose behovet av petroleumbaserade produkter. Med den stadiga ökningen av oljepriset under de senaste åren har Pakistan använt mer och mer av sin utländska valutareserv till oljeimporten. Upptäckten av oljereserver i Pakistan kan vara ett svar på böner för både regeringen och Pakistans folk.

Rykten

År 2018 började rykten om storleken på eventuella oljereserver i Pakistan, och spekulanter började notera aktiviteten i landet. PeakOil.com rapporterade att den pakistanska ministern för sjöfartsfrågor och utrikesfrågor gjorde ett uttalande angående Exxon Mobils prospektering. I sitt uttalande sa han: ”ExxonMobil har köpt ett block av pakistanska djuphavsborrningsrättigheter utanför Indus delta för prospektering. Deras borrning är ännu inte påbörjad eftersom djupet är väldigt intensivt men de är väldigt hoppfulla på framgång när de upptäcker en stor oljefyndighet. ”

Detta uttalande gav upphov till rykten om en pakistansk oljestrike som kunde vara bara några månader bort. Skeptiker kände emellertid att det var möjligt att han helt enkelt försökte införa hopp i hjärtat av det pakistanska folket och locka fler investerare till oljebranschen i sitt land.

Premiärminister Imran Khan är hoppfull

Trots skepticism om den faktiska storleken på oljereserverna i Pakistan är Imran Khan fortfarande hoppfull att en stor oljestrike inte är långt borta. I ett uttalande sade han nyligen: ”Vi hoppas att vi hittar stora reserver av gas och olja i havet nära Karachi. Nationen borde be för detta och jag kommer snart att meddela goda nyheter om detta. Gud vill att reserverna blir så stora att vi inte behöver importera någon olja. ”

Statsministern tog också upp frågan om både Indien och Afghanistan. Han sade att medan Indien skulle förbli ett hot tills valet hölls där, skulle Pakistan hålla ett vakande öga på landet. När det gäller Afghanistan noterade han att han önskade fred i landet. ”Vi vill ha vänliga relationer med Afghanistan. Om det finns fred i Afghanistan kommer det att bli fred i Pakistan. ”Han nämnde att talibanledarna hade bett att träffa honom, men regeringstjänstemän i Kabul hade inlagt ett veto mot detta möte.

Pakistan och SCO

ValueWalk rapporterade redan 2015 att Pakistan hade anslutit sig till Shanghai Cooperation Organization, ledd av Kina och Ryssland. SCO kontrollerar en stor del av de globala oljereserverna. Om Exxon faktiskt hittar stora oljereserver i Pakistan, kommer det utan tvekan att öka nationens ställning i organisationen.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära