Följ oss

Nyheter

Pakistan spås bli nästa stora oljeproducent

Publicerat

den

Pakistans flagga

Pakistans oljereserver, som tros vara belägna utanför Karachi, kan göra nationen till en stor aktör inom oljeindustrin. Spekulationer om oljereserverna i Pakistan har funnits i flera månader nu, och det verkar som att varje dag kommer landet närmare att hitta vad som kan vara landets ekonomiska frälsning.

Vissa människor är fortfarande skeptiska när det gäller storleken på Pakistans oljereserver, och huruvida borrarna faktiskt kan hitta dem.

Pakistans flagga

Oljereserver i Pakistan attraherar emellertid utländska investerare. Detta eftersom Pakistan kan komma att bli en av de tio största oljeproducenterna i världen med dessa fyndigheter.

Tecknade avtal med Exxon Mobil

I maj 2018 tecknade Pakistan ett avtal med oljegiganten Exxon Mobil. Avtalet gav företaget 25 % i working capital i utbyte mot prospekteringsverksamhet utanför Karachi. Exxon Mobil anger på sin webbplats att de för närvarande är involverade i utforskande verksamheter i området som kallas Block G. På webbplatsen står det också klart att 25 % working capital för olja som upptäcks i området är den primära termen i avtalet, vilket tyder på att bolaget tror att det finns värdefulla reserver under ytan.

Det italiensktägda bolaget Eni Pakistan är också inblandat i prospekteringen i området, vilket ger dem en stor andel i eventuella oljereserver i Pakistan. Pakistanska statens egna bolag Pvt. Ltd. Oil and Gas Development Company Limited är den tredje stora aktören i området, enligt OilPrice.com.

Pakistans oljereserver kan vara nyckeln till att växa nationens ekonomi

Pakistan är idag beroende av utländsk olja. Just nu producerar Pakistan endast cirka 15 % av efterfrågan på petroleum från sina egna oljereserver. Detta gör att nationen är beroende av länder som Saudiarabien att tillgodose behovet av petroleumbaserade produkter. Med den stadiga ökningen av oljepriset under de senaste åren har Pakistan använt mer och mer av sin utländska valutareserv till oljeimporten. Upptäckten av oljereserver i Pakistan kan vara ett svar på böner för både regeringen och Pakistans folk.

Rykten

År 2018 började rykten om storleken på eventuella oljereserver i Pakistan, och spekulanter började notera aktiviteten i landet. PeakOil.com rapporterade att den pakistanska ministern för sjöfartsfrågor och utrikesfrågor gjorde ett uttalande angående Exxon Mobils prospektering. I sitt uttalande sa han: ”ExxonMobil har köpt ett block av pakistanska djuphavsborrningsrättigheter utanför Indus delta för prospektering. Deras borrning är ännu inte påbörjad eftersom djupet är väldigt intensivt men de är väldigt hoppfulla på framgång när de upptäcker en stor oljefyndighet. ”

Detta uttalande gav upphov till rykten om en pakistansk oljestrike som kunde vara bara några månader bort. Skeptiker kände emellertid att det var möjligt att han helt enkelt försökte införa hopp i hjärtat av det pakistanska folket och locka fler investerare till oljebranschen i sitt land.

Premiärminister Imran Khan är hoppfull

Trots skepticism om den faktiska storleken på oljereserverna i Pakistan är Imran Khan fortfarande hoppfull att en stor oljestrike inte är långt borta. I ett uttalande sade han nyligen: ”Vi hoppas att vi hittar stora reserver av gas och olja i havet nära Karachi. Nationen borde be för detta och jag kommer snart att meddela goda nyheter om detta. Gud vill att reserverna blir så stora att vi inte behöver importera någon olja. ”

Statsministern tog också upp frågan om både Indien och Afghanistan. Han sade att medan Indien skulle förbli ett hot tills valet hölls där, skulle Pakistan hålla ett vakande öga på landet. När det gäller Afghanistan noterade han att han önskade fred i landet. ”Vi vill ha vänliga relationer med Afghanistan. Om det finns fred i Afghanistan kommer det att bli fred i Pakistan. ”Han nämnde att talibanledarna hade bett att träffa honom, men regeringstjänstemän i Kabul hade inlagt ett veto mot detta möte.

Pakistan och SCO

ValueWalk rapporterade redan 2015 att Pakistan hade anslutit sig till Shanghai Cooperation Organization, ledd av Kina och Ryssland. SCO kontrollerar en stor del av de globala oljereserverna. Om Exxon faktiskt hittar stora oljereserver i Pakistan, kommer det utan tvekan att öka nationens ställning i organisationen.

Nyheter

Stark affär för Pan American – men MAG Silvers aktieägare kan bli förlorare

Publicerat

den

Representation av silvertackor

Pan American Silver tar ett stort steg mot silvertronen genom uppköpet av MAG Silver – men inte alla jublar. Enligt David McAlvany, VD och portföljförvaltare vid McAlvany Financial Companies, är det här en affär med tydliga vinnare och potentiella förlorare.

I en intervju på BNN Bloomberg om det uppmärksammade förvärvet av MAG Silver, uttrycker McAlvany en tydlig syn: Pan American stärker sin position dramatiskt, medan MAG:s aktieägare kan få det svårare att motivera sin investering framåt.

Ett klipp för Pan American

Pan American får i och med affären tillgång till en högkvalitativ silvergruva i Mexico – Juanicipro-projektet – där bolaget redan äger en andel. Projektet omfattar nästan 8 000 hektar, där stora delar ännu inte har utforskats.

”Det här är ett område med fantastisk potential och höggradig malm. Det är ett tydligt lyft för Pan American, särskilt med tanke på att man också siktar på att öka produktionen med nästan 70 % i år,” säger McAlvany.

Pan American har redan planer på att relansera projektet Basket Lake, som kan tillföra 20 miljoner uns silver i produktion. Lägg till de 8 miljoner uns från MAG – och Pan American kan bli en av världens två största silverproducenter.

MAG Silvers utdelning – en unik fördel som går förlorad

För MAG Silvers aktieägare ser bilden annorlunda ut. Enligt McAlvany har bolaget varit en sällsynt pärla inom sektorn genom att använda 30 % av sitt fria kassaflöde till att betala en direktavkastning på över 4 % – något som få gruvbolag erbjuder i dag.

”Det var en unik egenskap – en hårdtillgång med kassaflöde som påminde om en räntebärande investering. Den försvinner nu för MAG:s aktieägare,” menar han.

Även om uppköpet kan ses som ett logiskt steg strategiskt, är förlusten av utdelningen något som många investerare sannolikt inte kommer att uppskatta.

En trend inom gruvbranschen

McAlvany noterar också en bredare trend: allt fler gruvbolag prioriterar aktieåterköp framför utdelningar. Det kan vara skattemässigt fördelaktigt, men innebär också att stabilt kassaflöde till aktieägarna blir ovanligare.

”Jag är inte emot återköp – så länge man inte gör det vid toppnivåer. Men MAG:s utdelningsstrategi var verkligen något särskilt, och det är inget man lätt ersätter i en portfölj.”

Stöd från Fresnillo – men inga garantier

Ett frågetecken i affären är hur Fresnillo, majoritetsägaren i gruvan och ägare till cirka 9 % av MAG Silver, kommer att agera. Enligt McAlvany uttrycker de stöd för affären – men vill inte uttala sig om hur de kommer att rösta.

Eftersom minst två tredjedelar av MAG:s aktieägare måste godkänna uppköpet, är det inte omöjligt att affären möter visst motstånd.

Affären gynnar långsiktighet – men inte alla

McAlvany är tydlig: För Pan American är detta ett strategiskt kap som stärker bolaget på flera fronter. De får tillgång till en högklassig tillgång med låg produktionskostnad och stora utvecklingsmöjligheter.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Men för MAG:s aktieägare innebär affären att en mycket attraktiv utdelningsmodell går upp i rök, och det återstår att se om förvärvet ger samma värde i deras portföljer framöver.

”På lång sikt är det här en affär som gör stor skillnad för Pan American. Men jag förstår om MAG:s aktieägare känner en viss besvikelse,” avslutar han.

Fortsätt läsa

Nyheter

Anton Löf kommenterar industrimetaller, tillståndsprocesser och svenska gruvor

Publicerat

den

Anton Löf, RMG Group

Anton Löf, mineralanytiker på RMG Consulting, kommenterar de största prisrörelserna bland industrimetaller, kortade tillståndsprocesser och utsikterna för svenska gruvor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Nystart för koppargruvan Viscaria i Kiruna – en av Europas största

Publicerat

den

Viscaria i Kiruna

Gruvbolaget Viscaria kommer allt närmare att starta Viscariagruvan i Kiruna, vilken kommer att bli en av Europas största koppargruvor. Brytning påbörjas under 2026 och anrikningsverket tas i bruk under 2027 som då produceras det första koncentratet.

Bolaget har hittills satsat 1,8 miljarder kronor men kommer att behöva ytterligare 6 miljarder, där fördelningen är tänkt att vara 60 procent lån och 40 procent eget kapital.

EFN intervjuar Viscarias vice vd Anna Tyni.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära