Nyheter
Överutbud av vete kan leda till prisfall
Vetepriset visade tidigare under året tecken på att kunna stiga, men den makroekonomiska miljön har förändrats fundamentalt sedan britterna gick till val om Brexit. Ett handelsavtal mellan Kina och Ryssland samt en starkare dollar tyder på att veteexporten kommer att öka vilket bör leda till ytterligare fall i vetepriset. Vi skulle kunna se ett stigande vetepris som en följd av bland annat av stigande oljepriser, en lägre dollar och handelssanktioner. Inget av detta ser ut att ske inom en nära framtid.
På endast två månader har vi sett en stor skillnad i förutsättningarna för vetepriset. Storbritannien har nu röstat för att lämna EU, GBP och EUR har försvagats kraftigt mot USD, och oljepriserna faller nu till följd av oro om överutbud. Som ett resultat ser vi hur vetepriset trendat ned till allt lägre nivåer.
Brexit har i grunden förändrat karaktären för vetehandeln. Traditionellt sett har USA varit en veteexportör, men svagare valutor i Storbritannien och Europa gör nu exporten från dessa länder mycket mer attraktivt. Under mars 2016, tre månader innan Brexit, steg veteexporten från Storbritannien till sin högsta nivå på fyra år vilket kan förklaras av att värdet på det brittiska pundet har rasat.
Omvänt innebär en svagare valuta att ett priskrig kan uppstå när producenter över hela Storbritannien och Europa försöker att konkurrera. FN rapporterar att Ryssland kommer att få en rekordskörd av vete under 2016, och att landets handel med Kina kommer att öka. Det sistnämnda beror på att Kinas AQSIQ-regulator gett Ryssland möjlighet att sälja korn på den kinesiska marknaden. Detta kommer att ha en negativ påverkan för de europeiska producenterna som inte kommer att kunna konkurrera med Rysslands volymer och priser. De europeiska producenterna kommer istället att tvinga vända sig till den amerikanska marknaden eftersom de svagare europeiska valutorna gör europeisk export mer attraktiv.
Den amerikanska veteproduktionen beräknas uppgå till 1,63 miljarder bushels för vintern 2016/2017, en ökning med nitton (19) procent sedan året innan. De amerikanska producenterna har bland annat riktat in sig på den asiatiska marknaden, där bland annat Taiwan köpt 100 000 ton vete från USA under juni 2016.
Nyheter
Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern
Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.
”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”
Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.
Nyheter
Silverpriset kan bara gå upp
Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.
Nyheter
Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden
Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.
Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Market battling between spike-risk versus 2025 surplus
-
Nyheter4 veckor sedan
Uniper har säkrat 175 MW elektricitet i Östersund för e-metanol
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: It takes guts to hold short positions
-
Nyheter4 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset stiger hela tiden till nya rekord
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Recent ’geopolitical relief’ seems premature
-
Nyheter2 veckor sedan
Oljepriset kommer gå upp till 500 USD per fat år 2030