Följ oss

Nyheter

OPEC kräver oljeinvesteringar på 12,1 biljoner dollar

Publicerat

den

OPECs World Oil Outlook ser en efterfrågan på nära 110 miljoner fat per dag 2045, vilket många anser vara överoptimistiskt. Siffran återspeglar Abu Dhabi International Petroleum Exhibition & Conferences tema, kroniska underinvesteringar och utgiftsbehov för alla energikällor, inklusive fossila bränslen.

Kroniska underinvesteringar i olja är huvudtemat 

Det övergripande temat från konferensen Adipec (31 oktober-5 nov) i Abu Dhabi är de kroniska underinvesteringarna i den globala oljeindustrin under de senaste åren, delvis på grund av nedgångar i industrin och covidpandemin. 

Policyer för att avsluta finansieringen av kolväteprojekt lyftes också fram som en drivkraft för bristande investeringar. Slutsatserna från många talare vid evenemanget var att större investeringar i energiomställningen inte bör ske på bekostnad av olja och gas.

Globala oljerelaterade investeringsbehov över 2022-2045 uppgår till 12,1 biljoner dollar – enligt OPEC – varav 9,5 biljoner dollar är för uppströms, 1,6 biljoner dollar nedströms och 1 biljoner dollar i mitten. Nordamerika utgör huvuddelen av uppströms finansieringsbehov under denna period.

OPECs efterfrågeutsikter optimistiska

OPECs nya World Oil Outlook förutspår oljeefterfrågan kommer att öka med 13 miljoner fat per dag till 110 miljoner 2045, vilket anses vara mycket optimistiskt. Ändå pekar en ännu mer blygsam efterfrågetillväxt på fortsatt åtstramning på marknaden, med tanke på de begränsade utbudsutsikterna. Även om flyg och petrokemiska sektorer kan bidra till ökad efterfrågan, kommer en accelererad användning av elbilar och bränsleeffektivitet sannolikt att minska efterfrågan på vägtransporter.

OPEC förväntar sig att utvecklingsekonomier – särskilt Afrika – kommer att driva högre ekonomisk tillväxt och oljeefterfrågan, och ser att den globala energiefterfrågan ökar med 23 procent för att nå 351 miljoner fat oljeekvivalenter per dag 2045. Olja fortsätter att ha den största andelen energimix. Nästan all tillväxt i den globala energiefterfrågan förväntas komma från länder utanför OECD.

Efterfrågan på olja

Osäkerhet i utbudsutsikterna medför risker för oljemarknaden

Det finns fortfarande betydande osäkerhet kring utsikterna för oljeförsörjningen, vilket pekar på en lång period av potentiellt underutbud och förhöjda priser. Hög inflation, ett underskott i uppströmsinvesteringar – i kombination med ökade geopolitiska risker – signalerar en begränsad utbudsbild mot en relativt robust utsikter för efterfrågetillväxt på kort sikt. 

Det tyder på att utbudstillväxten måste komma inte bara från OPEC, utan också från icke-OPEC-medlemmar – särskilt USA, Brasilien, Guyana, Kanada och Norge. OPEC:s produktion uppgår till 42,4 miljoner fat per dag mer 2045 – där gruppens marknadsandel som stiger till 39 procent 2045 från 33 procent 2030.

Tillgången utanför OPEC förväntas nå en topp på mer än 72 miljoner fat per dag runt 2030 – baserat på OPEC:s World Oil Outlook 2022 – innan den sjunker till 67,5 miljoner fat per dag 2045.

Nedströms kan förbli stram trots utökade raffinaderikapacitet

Nedströmssektorn kan förbli stram på kort och medellång sikt – enligt OPEC – med underskottet av förväntad raffineringskapacitet kontra den nödvändiga raffineringskapaciteten som toppar på cirka 2,7 miljoner fat per dag 2023 och 2024. Med en efterföljande lättnad i efterfrågetillväxten och eventuellt kapacitetstillskott kan detta underskott sjunka till mindre än 1,5 miljoner fat per dag 2027.

Raffinaderikapacitetstillskott under 2022-27 uppskattas till 7,3 miljoner fat per dag, enligt OPEC, följt av 8,3 miljoner fat per dag efter 2027. Cirka 90 procent av tillskotten kommer att ske i Asien-Stillahavsområdet, Mellanöstern och Afrika – där efterfrågan tillväxten förväntas till största delen komma från.

Nyheter

Hemp Innovation skriver off-take-avtal för industriell hampafiber

Publicerat

den

Skördar hampa

Hemp Innovation är en av de ledande aktörerna i Sverige gällande utveckling och produktion av hampa. Företaget har nu tecknat ett så kallat off take-avtal med HealthTextiles, som utvecklar kläder för vårdsektorn. Avtalet omfattar en produktion på upp till 200 ton, vilket är värt cirka 7 miljoner kronor.

Sverige är på väg att följa den internationella trenden och bygga upp en produktion av industriell hampa som är en av världens lönsammaste grödor att odla enligt Hemp Innovation. Företaget har på kort tid fått flera av Sveriges bönder att ställa om sin odling och alltmer börja fokusera på den snabbväxande och miljövänliga växten. Genom affärsområdet Hemp Foods har man redan börjat sälja hampafrön till ledande butiker och tar nu även ett kommersiellt grepp om hampaväxtens kraftiga stam som har världens starkaste biologiska fibrer.

”Avtalet bekräftar den kommersiella potentialen i Hemp Innovations verksamhet. Hampafiber kan användas brett och mångsidigt,” säger Clas Dahlén, grundare och vd för Hemp Innovation, och fortsätter:

”Vi märker att allt fler svenska aktörer är intresserade av hampa för industriellt bruk. Inte minst för den stora potentialen för mycket god lönsamhet.”

På den internationella marknaden har hampans storhet legat i strålkastarljuset ett bra tag. Bara under de senaste två åren har marknaden fått ett rejält uppsving. Från ett uppskattat värde på motsvarande cirka 80 miljarder kronor 2023, 100 miljarder kronor 2024, för att 2032 tangera 500 miljarder kronor, enligt Fortune Business Insights.

”Genom avtalet kan vi säkra den långsiktiga försörjningen av industriell hampafiber till vårt patenterade TorTex garn och tyg. Därmed är det viktigt att vi bygger upp ekosystemet för odlingen av industrihampa,” säger Tomas Persson, grundare och ägare av HealthTextiles, och fortsätter:

”Tidigare var problemet för lantbrukare, som är intresserade av att odla hampa, att det inte fanns någon marknad som off take-avtalet mellan HealthTextiles och Hemp Innovations skapar.”

För att möta den ökande efterfrågan av industriell hampa skalar Hemp Innovations upp genom att bygga ett eget fiberberedningsverk och tar i samband med detta in kapital.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vizsla Silver går från prospektering till utveckling

Publicerat

den

Borrprover hos Vizsla Silver

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver om bolagets övergång från prospektering till utveckling, med flaggskeppsprojektet Pancuo i Mexiko. Han lyfter fram vikten av tillstånd, projektfinansiering och potentialen för betydande silverproduktion. Samtalet omfattar också bolagets finansiella hälsa, infrastrukturfördelar och de optimistiska utsikterna för silvermarknaden.

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Eric Strand kommenterar vad som händer med guld och silver

Publicerat

den

Graf över guldpriset med Eric Strand i bakgrunden

Eric Strand gästar EFN och kommenterar ädelmetallerna guld och silver. Guldpriset har fortsatt uppåt Strand lyfter fram att det bland annat beror på stigande budgetunderskott och centralbanker som köper. Försäkringsbolag i Kina kan bli en ny köpare av guld. En ytterligare drivkraft skulle kunna komma i form av oro för devalvering i Kina, vilket skulle göra det logiskt för folk i Kina att säkra värdet på sitt kapital. Han räknar med fortsatta uppgångar även inom silverpriset.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen guld.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära