Nyheter
LNG i Europa: redo eller inte?

Eftersom tillförseln av rysk gas till Europa hör till det förflutna sedan Ryssland anföll Ukraina har många europeiska länder kämpat för att hitta alternativa energikällor. Även om EU har kommit överens om en plan för att minska naturgasförbrukningen i vinter med 15 procent jämfört med de senaste fem årens genomsnitt, kommer naturgas inte att överges som en energikälla inom en överskådlig tid.
Ett av Europas svar på krisen är en ökning av importen av flytande naturgas (LNG). Genom att kringgå användningen av rörledningar från öster, öppnar LNG-terminaler upp ett större utbud av potentiella leverantörer. En av de främsta vinnarna med detta skifte har hittills varit USA. Under första halvåret 2022 blev USA världens största LNG-leverantör, där 71 procent av exporten går till EU och Storbritannien.
Tyskland, till exempel, som hade utvecklat ett betydande beroende av gasleveranser från Ryssland, har aviserat byggandet av fyra LNG-importterminaler sedan krigets början. Som denna infografik som använder Gas Infrastructure Europe-data visar, kommer dessa dock att vara de första terminalerna i landet.
Var kommer gasen ifrån?
Till stor del Qatar. Det statligt ägda Qatar Energy meddelade i slutet av november att en affär hade träffats med tyska företag, som representerar ett 15-årigt avtal om att köpa 2 miljoner ton flytande gas. Leveranserna kommer att starta från 2026, där gasen säljs av Qatar till det amerikanska företaget ConocoPhillips, innan leverans sker till en av Tysklands då byggda terminaler.
Även om detta kan fungera som en lösning på medellång sikt är användningen av flytande naturgas kontroversiell. Den tyska federala miljömyndigheten hävdar att ökad användning av LNG, särskilt jämfört med gas som transporteras via pipeline, inte kan motiveras ur ett klimatpolitiskt och energieffektivt perspektiv. Ändå konstaterar myndigheten att en utbyggnad av LNG-infrastruktur under övergången till renare energi skulle kunna bidra till förbättrad försörjningstrygghet samt mer konkurrens.

Nyheter
På 15 år eldar Kina lika mycket kol som USA gjort under hela sin historia

Mängden kol som Kina eldar är genuint spektakulär. Javier Blas började kolla siffrorna efter att ha hört kommenterar på energikonferensen CERAWeek. En grov uppskattning är att USA har eldat 68 miljarder ton kol mellan 1850 och 2025, dvs under 175 år. Tittar man på grafer så inser man snabbt att USA använde minimalt med kol innan det. 68 miljarder ton kol är ungefär vad Kina kommer att elda mellan år 2015-2029 skriver Javier Blas, dvs under omkring 15 år. Lägg till ett år och i grova drag så kommer Kina under dessa år att ha eldat mer kol än vad USA har gjort under hela sin historia.
Nyheter
Priset på koppar skiljer sig åt efter tariffer

Efter att USA har infört tariffer på koppar så är priset i New York nu 10 procent högre än i London, dvs priset är högre i USA än utanför. Det är dock bara 10 procent högre ännu så länge, trots att tariffen är 25 procent, för det råder osäkerhet om Trump kommer att hålla fast vid tariffen på koppar eller inte. Men med tiden kommer skillnaden att öka mot 25 procent om tariffen inte förändras. Bjarne Schieldrop från SEB reder hur de olika faktorerna påverkar kopparpriserna i och utanför USA.
Nyheter
USA är världens största importör av aluminium

USA är världens största importör av aluminium. För några årtionden fanns det 30 anläggningar som producerade aluminium i landet, idag är det bara fyra. Aluminium används i allt från läskburkar till de kraftigaste delarna av elnätet (som ett alternativ till koppar). Produktion av aluminium är enormt energikrävande.
Kina gjorde en satsning på att bli en stor producent av aluminium. Med en kombination av bidrag och subventionerad elektricitet blev man en enorm aktör.

USA producerar idag orimligt lite aluminium. En satsning på att producera mer konkurrerar just nu delvis med AI som också behöver enorma mängder elektricitet. Ett smältverk för aluminium kan kräva 700-1000 MW elektricitet, dvs motsvarande en traditionell kärnkraftsreaktor.
Ett något högre pris på aluminium får olika effekter. En läsktillverkare säger att de då kommer att styra om till att sälja mer på platsflaska. För en biltillverkare utgör kostnaden för aluminium en mycket mindre andel av den totala kostnaden och där är det möjligt att det inte gör så mycket.
-
Nyheter4 veckor sedan
Hemp Innovation skriver off-take-avtal för industriell hampafiber
-
Analys4 veckor sedan
Stronger inventory build than consensus, diesel demand notable
-
Nyheter3 veckor sedan
I mars offentliggör EU en lista på prioriterade gruvprojekt, betydelsefullt för Norra Kärr
-
Nyheter3 veckor sedan
70 procent av världens koboltproduktion exportstoppas i fyra månader
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Price reaction driven by intensified sanctions on Iran
-
Nyheter3 veckor sedan
First Nordic Metals ska noteras på First North i Sverige
-
Nyheter4 veckor sedan
Eric Strand kommenterar vad som händer med guld och silver
-
Nyheter2 veckor sedan
OPEC+ börjar öka oljeutbudet från april