Nyheter
OPEC kräver oljeinvesteringar på 12,1 biljoner dollar

OPECs World Oil Outlook ser en efterfrågan på nära 110 miljoner fat per dag 2045, vilket många anser vara överoptimistiskt. Siffran återspeglar Abu Dhabi International Petroleum Exhibition & Conferences tema, kroniska underinvesteringar och utgiftsbehov för alla energikällor, inklusive fossila bränslen.
Kroniska underinvesteringar i olja är huvudtemat
Det övergripande temat från konferensen Adipec (31 oktober-5 nov) i Abu Dhabi är de kroniska underinvesteringarna i den globala oljeindustrin under de senaste åren, delvis på grund av nedgångar i industrin och covidpandemin.
Policyer för att avsluta finansieringen av kolväteprojekt lyftes också fram som en drivkraft för bristande investeringar. Slutsatserna från många talare vid evenemanget var att större investeringar i energiomställningen inte bör ske på bekostnad av olja och gas.
Globala oljerelaterade investeringsbehov över 2022-2045 uppgår till 12,1 biljoner dollar – enligt OPEC – varav 9,5 biljoner dollar är för uppströms, 1,6 biljoner dollar nedströms och 1 biljoner dollar i mitten. Nordamerika utgör huvuddelen av uppströms finansieringsbehov under denna period.

OPECs efterfrågeutsikter optimistiska
OPECs nya World Oil Outlook förutspår oljeefterfrågan kommer att öka med 13 miljoner fat per dag till 110 miljoner 2045, vilket anses vara mycket optimistiskt. Ändå pekar en ännu mer blygsam efterfrågetillväxt på fortsatt åtstramning på marknaden, med tanke på de begränsade utbudsutsikterna. Även om flyg och petrokemiska sektorer kan bidra till ökad efterfrågan, kommer en accelererad användning av elbilar och bränsleeffektivitet sannolikt att minska efterfrågan på vägtransporter.
OPEC förväntar sig att utvecklingsekonomier – särskilt Afrika – kommer att driva högre ekonomisk tillväxt och oljeefterfrågan, och ser att den globala energiefterfrågan ökar med 23 procent för att nå 351 miljoner fat oljeekvivalenter per dag 2045. Olja fortsätter att ha den största andelen energimix. Nästan all tillväxt i den globala energiefterfrågan förväntas komma från länder utanför OECD.

Osäkerhet i utbudsutsikterna medför risker för oljemarknaden
Det finns fortfarande betydande osäkerhet kring utsikterna för oljeförsörjningen, vilket pekar på en lång period av potentiellt underutbud och förhöjda priser. Hög inflation, ett underskott i uppströmsinvesteringar – i kombination med ökade geopolitiska risker – signalerar en begränsad utbudsbild mot en relativt robust utsikter för efterfrågetillväxt på kort sikt.
Det tyder på att utbudstillväxten måste komma inte bara från OPEC, utan också från icke-OPEC-medlemmar – särskilt USA, Brasilien, Guyana, Kanada och Norge. OPEC:s produktion uppgår till 42,4 miljoner fat per dag mer 2045 – där gruppens marknadsandel som stiger till 39 procent 2045 från 33 procent 2030.
Tillgången utanför OPEC förväntas nå en topp på mer än 72 miljoner fat per dag runt 2030 – baserat på OPEC:s World Oil Outlook 2022 – innan den sjunker till 67,5 miljoner fat per dag 2045.

Nedströms kan förbli stram trots utökade raffinaderikapacitet
Nedströmssektorn kan förbli stram på kort och medellång sikt – enligt OPEC – med underskottet av förväntad raffineringskapacitet kontra den nödvändiga raffineringskapaciteten som toppar på cirka 2,7 miljoner fat per dag 2023 och 2024. Med en efterföljande lättnad i efterfrågetillväxten och eventuellt kapacitetstillskott kan detta underskott sjunka till mindre än 1,5 miljoner fat per dag 2027.
Raffinaderikapacitetstillskott under 2022-27 uppskattas till 7,3 miljoner fat per dag, enligt OPEC, följt av 8,3 miljoner fat per dag efter 2027. Cirka 90 procent av tillskotten kommer att ske i Asien-Stillahavsområdet, Mellanöstern och Afrika – där efterfrågan tillväxten förväntas till största delen komma från.

Nyheter
Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt

En stor del av all råvaruhandel och -affärer prissätts i amerikanska dollar. Därför ser man exempelvis ofta att när dollarkursen går ner så går guldpriset upp, den ena förändringen tar ut den andra.
Valutor är något knepigt eftersom alla priser är relativa. För att få en bättre uppfattning om hur USD utvecklas så brukar man använda ett index som mäter USD mot ett flertal andra valutor. Ett av de vanligaste indexen är DXY.
Nedan är en graf över utvecklingen på DXY under handelstimmarna i april. Trumps agerande har fått dollarn att falla kraftigt, där framför allt tre händelser har lett till branta fall.

En svagare dollar gör att råvaror vid samma pris i dollar blir billigare för alla kunder utanför USA. För länder som importerar mycket råvaror är en svagare USD oftast positivt, som exempelvis Indien. För länder som exporterar mycket råvaror är en svagare USD oftast dåligt, som exempelvis Brasilien och Ryssland.
Det finns en stor allmän efterfrågan på guld just nu, men det får även understöd av en svagare USD. För oljeproducenter är utvecklingen desto tråkigare. Samtidigt som USD går ner så går också priset på olja i USD ner. De drabbas av en dubbel negativ effekt.
Trump har hela tiden pratat om att han vill få ner priset på USD då han anser att det är konstgjort högt, så ur det perspektivet är utvecklingen en stor framgång. Sedan var nog inte tanken att det skulle gå ner på detta sätt utan att det skulle ske genom att andra länder tvingades att skriva på avtal om att höja priset på sina valutor.
Nyheter
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns

Den allt större geopolitiska oron och Trumps ekonomiska kaos har gett bränsle till guldpriset. Tidigare idag tangerade spotpriset på guld 3400 USD och terminspriset var uppe på 3402 USD. Just nu finns det ingenting som stoppar guldpriset, det tillkommer hela tiden fler köpare. Vi ser dock inte bara en kraftigt uppgång det senaste året, priset har stigit kraftigt under en period på 20 år. Det är egentligen inte så konstigt, för 20 år sedan var världen väldigt mycket fattigare än idag, flera miljarder människor har fått det avsevärt bättre, och om de ekonomierna lägger en liten andel av sin ökade rikedom på guld så slår det igenom.


Nyheter
Kina slår nytt rekord i produktion av kol

Energianalytikern John Kemp rapporterar, baserat på Kinas officiella statistik, att landet slagit ett nytt rekord i produktion av kol. I mars producerade man 441 miljoner ton. Grafen nedan visar hur perioden januari-mars varit per år och där har produktionen gått upp till 1203 miljoner ton från 1106 miljoner ton för samma period föregående år.
Kina använder spektakulära mängder kol, det man också gradvis gör är att ersätta importerad kol med egen produktion. Det är en säkerhetsfråga att man vill vara mindre beroende av omvärlden för energi. Fördelen med importerade kol är att den kan levereras med lastfartyg till de energislukande kustregionerna. Men Kina har med tiden byggt energislukande industri vid sina kolgruvor, vilket delvis minskar behovet av att frakta kolen.

-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Ticking higher as tariff-panic eases. Demand growth and OPEC+ will be key
-
Analys4 veckor sedan
Crude prices hold gains amid fresh tariff threats
-
Nyheter4 veckor sedan
Ett samtal om råvarorna som behövs för batterier
-
Nyheter4 veckor sedan
Tysklands SEFE skriver avtal om att köpa 1,5 miljarder ton LNG per år från Delfin i USA
-
Nyheter4 veckor sedan
700 timmar med negativa elpriser och dyrare biobränsle gav lägre resultat för Jämtkraft
-
Nyheter3 veckor sedan
Danska Seaborg Technologies siktar på serieproduktion av smältsaltsreaktorer till mitten av 2030-talet
-
Analys4 veckor sedan
Brent Edges Lower After Resisting Equity Slump – Sanctions, Saudi Pricing in Focus
-
Nyheter3 veckor sedan
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer