Connect with us

Nyheter

Oljepriset kan nå 150 dollar per fat säger Trafiguras VD

Published

on

Oljepriset kan nå 150 dollar per fat under de kommande månaderna, och marknaden kan se efterfrågan börja förstöras vid årets slut, sa Trafiguras VD Jeremy Weir på tisdagen.

Chefen för det globala råvaruhandelsföretaget varnade att stigande råvarupriser sannolikt kommer att dra ner den ekonomiska aktiviteten och så småningom dämpa efterfrågan.

Oljeplattform

”Om vi ser mycket höga energipriser under en period kommer vi så småningom att se efterfrågan förstöras”, sa han vid FT Global Boardroom-konferensen. ”Det kommer att bli problematiskt att upprätthålla dessa nivåer och fortsätta upprätthålla en global tillväxt.”

Oljepriserna nådde sin högsta nivå sedan 2008 i mars efter Rysslands invasion av Ukraina. Kriget i Europa har drivit upp priserna på de globala energimarknaderna och pressat priserna högre när Europa försöker klara sig utan rysk energi.

EU och USA har tagit sikte på rysk olja med hårda sanktioner, men Ryssland har avlastat sitt utbud på andra håll med kraftiga rabatter för att dämpa några av effekterna av straffen.

Weir tillade att Trafigura till stor del har stängt Ryssland från sina affärer, och berättade för FT att det ryska utbudet endast stod för cirka sex procent av dess verksamhet före kriget och att företaget ”har minskat den siffran.” Trafigura ändrade sina exportregler efter invasionen för att bara tillgodose Europas energibehov.