Connect with us

Nyheter

Efter fyra månaders nettoinflöden till guldfonderna vände det

Published

on

World Gold Council (WGC) har rapporterat att de börshandlade fonderna har avslutat sin fyra månader långa period av positiva inflöden. Under maj 2022 såg dessa guldfonder utflöden på totalt 53 ton, motsvarande 3,1 miljarder dollar. Även om detta var det största månatliga utflödet sedan mars 2021 är det totala innehavet på 3 823 ton åtta procent högre i år.

Guldtackor

WGC sa att stark dubbelriktad aktievolatilitet misslyckades med att stödja priserna under rapporteringsmånaden när det kortsiktiga momentumet avtog. WGC-rapporten sa ”Volatiliteten på aktiemarknaden nådde de högsta nivåerna sedan starten av covid-19, med de flesta aktiemarknaderna i ett ”pullback”- eller ”bear market”-territorium. Obligationsräntorna och dollarn föll i maj, vilket är generellt sett positivt för guldpriset”.

En kollaps i ekonomin?

Framgent tror WGC att anmärkningsvärda marknadsaktörer ansluter sig till kören av investerare som anser att centralbankernas åtgärder kan vara lite för sena. WGC citerar några källor som säger att den amerikanska centralbanken borde ha agerat snabbare för att höja räntorna och att det enda sättet att stoppa den nuvarande rasande inflationen är med hjälp av en aggressiv penningpolitisk åtstramning eller med en kollaps i ekonomin.

Aktiemarknaderna har backat avsevärt i år. De flesta större index har fallit med mer än tio procent hittills under året. WGC säger att aktievolatiliteten förblir på fleråriga toppar, men guldvolatiliteten är dämpad. Även om guld är användbart som en hedge, fungerar det också bra under ihållande nedgångar på börsen.

”Även om nuvarande marknadsförhållanden inte liknar något vi har sett historiskt, kan en fortsatt svag aktiemarknad mycket väl utlösa ett rally i guldpriset.”

Medan vissa kan oroa sig för att guld kan konkurrera med aktiemarknaderna om kapitalet, är guldets senaste utveckling också en biprodukt av likviditetsförsörjning för misshandlade områden på marknaden. I själva verket, under de fåtaliga börsrallyn de senaste veckorna, har också guld stigit mest hela tiden. ”Dessutom har vi funnit att guld historiskt sett upprätthåller en positiv utveckling i de flesta långsiktiga aktierallyn”, konstaterar WGC. Rådet drar slutsatsen att i slutändan kommer centralbankernas språk och beteende under de kommande månaderna sannolikt att vara en stark bestämningsfaktor för framtida marknadsåtgärder.

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära