Connect with us

Nyheter

Elpriset på årshögsta i norra Sverige

Published

on

Vindkraft vid åker och vatten vid skymning

Efter förra veckans relativt låga elpris som snittade på omkring 65 öre per kWh har priset återigen stigit till för årstiden mycket höga nivåer. Snittpriset på den nordiska elbörsen kommer att hamna på cirka 1,50 kr per kWh innevarande vecka. Även norra landet, elområde 1 och 2 där priset vanligtvis är betydligt lägre, får räkna med ett elpris på över 1 krona per kWh, vilket inte inträffat tidigare under året, enligt elbolaget Bixias elprisprognos.

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia

– Trots att vårfloden har kommit i gång och fyller på vattenmagasinen i både Norge och Sverige är vattennivåerna långt under det normala i vårt västra grannlands sydliga delar. Samtidigt är Finland i behov av import till följd av att kärnkraftsreaktorn Olkiluoto 2 är i revision och Olkiluoto 3 inte återupptagit sin testperiod. Dessutom har Ryssland sedan några veckor stoppat exporten av el till Finland. Det gör att Sverige exporterar mer kraft till Finland vilket gör att priset stiger, förklarar Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

Norges begränsade vattenkraft gör att de enbart använder vattenkraften under dagtid och på nätterna importerar de tidvis kraft från England och Tyskland. Det gör att priset på el är högt även nattetid vilket håller uppe de norska priserna och därmed hela systempriset.

Hoppas på en blöt sommar

Det har varit en långvarig period med torrt väder runt vattenmagasinen i Norge och även i Sverige vilket gör att vattenkraften är begränsad.

– Får vi inte ett mycket blött tredje kvartal så kommer det vara ont om vattenkraft i Norge hela nästa vinter. Det får till följd att våra elpriser i Norden får en tätare koppling till kontinenten och blir därmed fortsatt höga, säger Johan Sigvardsson.

Från 1 öre till 1 krona på några timmar

Det senaste året har präglats av extremt höga elpriser, samtidigt har de varit extremt volatila vilket beror på hur mycket det blåser.

– Förra veckan såg vi vilken stor effekt vindkraften har på prisnivån. Under lördagen låg systempriset på strax över 1 öre per kWh under flera timmar när det blåste som mest. Men när vinden mojnade under söndagen steg priset till över 1 krona på bara några timmar, säger Johan Sigvardsson.  

Under kommande vecka ser det dock inte ut att bli så blåsigt och Bixias bedömning är att priset kommer att ligga på samma nivå som denna vecka, dvs runt 1,50 per kWh.

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära