Elpriset på årshögsta i norra Sverige

Efter förra veckans relativt låga elpris som snittade på omkring 65 öre per kWh har priset återigen stigit till för årstiden mycket höga nivåer. Snittpriset på den nordiska elbörsen kommer att hamna på cirka 1,50 kr per kWh innevarande vecka. Även norra landet, elområde 1 och 2 där priset vanligtvis är betydligt lägre, får räkna med ett elpris på över 1 krona per kWh, vilket inte inträffat tidigare under året, enligt elbolaget Bixias elprisprognos.

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia

– Trots att vårfloden har kommit i gång och fyller på vattenmagasinen i både Norge och Sverige är vattennivåerna långt under det normala i vårt västra grannlands sydliga delar. Samtidigt är Finland i behov av import till följd av att kärnkraftsreaktorn Olkiluoto 2 är i revision och Olkiluoto 3 inte återupptagit sin testperiod. Dessutom har Ryssland sedan några veckor stoppat exporten av el till Finland. Det gör att Sverige exporterar mer kraft till Finland vilket gör att priset stiger, förklarar Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

Norges begränsade vattenkraft gör att de enbart använder vattenkraften under dagtid och på nätterna importerar de tidvis kraft från England och Tyskland. Det gör att priset på el är högt även nattetid vilket håller uppe de norska priserna och därmed hela systempriset.

Hoppas på en blöt sommar

Det har varit en långvarig period med torrt väder runt vattenmagasinen i Norge och även i Sverige vilket gör att vattenkraften är begränsad.

– Får vi inte ett mycket blött tredje kvartal så kommer det vara ont om vattenkraft i Norge hela nästa vinter. Det får till följd att våra elpriser i Norden får en tätare koppling till kontinenten och blir därmed fortsatt höga, säger Johan Sigvardsson.

Från 1 öre till 1 krona på några timmar

Det senaste året har präglats av extremt höga elpriser, samtidigt har de varit extremt volatila vilket beror på hur mycket det blåser.

– Förra veckan såg vi vilken stor effekt vindkraften har på prisnivån. Under lördagen låg systempriset på strax över 1 öre per kWh under flera timmar när det blåste som mest. Men när vinden mojnade under söndagen steg priset till över 1 krona på bara några timmar, säger Johan Sigvardsson.  

Under kommande vecka ser det dock inte ut att bli så blåsigt och Bixias bedömning är att priset kommer att ligga på samma nivå som denna vecka, dvs runt 1,50 per kWh.

    scroll to top