Connect with us

Nyheter

Oljepriset återhämtar sig på utsikterna om produktionsbegränsningar

Published

on

Olja och oljefat

Oljepriset återhämtade sig på fredagen efter att ha noterat sin lägsta nivå på 13 år. Prisfallet, som kan förklaras av ett produktionsöverflöd och ständigt stigande lager av olja, kan nu vara slut. Priset vände sedan oljehandlarna börjat spekulera i att produktionsminskningar nu faktiskt kan bli verklighet, genom att länderna som är medlemmar i OPEC tillsammans med ytterligare länder kommer överens om att begränsa produktionen.

OPECs medlemsländer redo att samarbeta

Olja och oljefatUnder slutet av veckan steg priserna på råoljeterminer, både vad gäller WTI och Brent. Uppgången kom efter det att West Texas Intermediate, WTI, handlades till sin lägsta sedan maj 2006. Oljepriserna återhämtade sig efter att Förenade Arabemiratens energiminister offentligt gått ut och sagt att OPECs medlemmar är redo att samarbeta.

Venezuela har föreslagit att både OPEC och de länder som står utanför OPEC bör frysa sin produktion på nuvarande nivåer till utgången av detta år. Det är emellertid fortfarande svårt att se att OPEC kommer att kunna klara av att en nedskärning av produktionen från nuvarande nivåer. Men denna vecka introducerade OPEc ett helt nytt begrepp genom att säga att de vill frysa produktionen. Notera att OPEC emellertid inte sagt att det verkligen kommer att ske några produktionsminskningar från oljekartellen och att prisuppgången ännu så länge styrs helt av spekulationer om något som kanske aldrig kommer att inträffa.

Varje gång som representanter från OPEC sagt att de är redo att samarbeta har oljemarknaden reflexmässigt stigit. Flera oljehandlare har sagt att det beror på att oljepriset har sjunkit så pass lågt att ingen vill missa uppgången.

Det pågående leveransöverflödet har dragit ned oljepriset under de senaste två åren och många varnar för att marknaden inte kommer att vända någon gång inom en snar framtid. De amerikanska oljelagren befinner sig på sin högsta nivå på åtminstone åtta så det finns lager att ta av innan en balans mellan utbud och efterfrågan uppnås.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *