Följ oss

Nyheter

Oljeindustrin håller ögonen på Texas

Publicerat

den

Rörledning för att transportera olja

Just nu håller ojeindustrin ögonen på Texas, närmare bestämt den lilla collagestaden Denton utanför Dallas. Denton är känt för tre saker, dels är det hem för den fyndighet som kallas för Barnett Shale. Det var också här som hydraulisk fracking förekom första gången. Det som gör att alla nu håller ögonen denna stad är att det också kan komma att bli den stad där frackningens framtida öde avgörs.

Den fjärde november i år kommer invånarna i Denton att genomföra en lokal omröstning om huruvida frackning skall tillåtas innanför stadsgränserna eller inte. Det finns i dag ett stort antal olika aktivister som är verksamma på detta slagfält så det är inte sannolikt att den lokala omröstningen kommer att vara det sista vi hör om detta. Sannolikt är att det kommer att hamna i olika typer av domstolar i framtiden, speciellt då det sägs förekomma ryssar som skall infiltrera valen.

Varför är detta så viktigt?

Denton är en småstad, visserligen med ett collage, vilket gör det till en stad som periodvis uppmärksammas. Det är emellertid viktigt att förstå att omröstningen som hålls i denna småstad kan få betydande konsekvenser. Om Texas förbjuder fracking, även i liten skala, kan detta leda till snöbollseeffekter och ge anti-fracking-lägret ett betydande stöd i sina krav på andra ställen.

Det lokala kommunfullmäktige har rätt att åberopa regler som ger kommunen möjlighet att lägga ett veto mot förordningar och zonindelningar, och därmed kan åsidosätta statliga regler. Detta är vad olje- och gasindustrin är orolig för, eftersom det hotar att omforma den landsomfattande fracking-diskussionen.

Kampanjen för en folkomröstning om förbud mot fracking initierades av Denton Drilling Awareness Group, vars ansökan om ett förbud samlade precis tillräckligt med stöd för att tvinga kommunfullmäktige att hålla en omröstning i juli, som slutade med rösterna 5-2 mot förbudet. Förbudet gick inte igenom men det beslutades om att det skulle hållas en allmän folkomröstning i november.

I juli, när saker började koka kom den ryska konspirationsteorin in i ekvationen. Denna spreds först av järnvägskommissionen. Kampen har blivit smutsig, som det ibland kan bli i olje- och gasbranschen, och nu tar den geopolitiska proportioner. Denna lilla Texasstad har fått en ny sorts berömmelse som den inte kommer att återhämta sig från på ett bra tag.

Pro-fracking-grupper hakade snabbt på den ryska konspirationsteorin, något som gynnade dem i en tid av spänningar och sanktioner mot ryska olje- och gasintressen, som i det förflutna har anklagats att stödja västerländska anti-fracking-grupper för att bromsa skifferboomen.

Anti-fracking supportrarna i sin tur i hänvisar till taktik som utvecklades under”McCarthy-eran” och säger att pro-frackingkampanjs anhängare listar att alla som stödjer Rysslands president Vladimir Putin.

En rapport från Perryman Group menar att ett förbud mot fracking Inom Dentons stadsgränser kommer att kosta staden miljontals dollar, medan anhängare av förbudet hävdar att frackingens fördelar ligger utanför stadens gränser samt att endast 0,2 procent av stadens arbetstillfällen är relaterade till olje-och gasindustrin. Rapporten visar också att det är stadens förtroendevalda och industriledare, inte Denton som drar nytta av frackningen. Texans for Public hävdar att stadens ledare fått drygt 12 MUSD i politiska bidrag sedan januari 2011.

Samma sak har skett på andra håll men Texas är viktigast

Det har funnits andra spända omröstningar om fracking i USA. North Carolina hade ett moratorium för fracking i två år, men tog bort detta tidigare i år. New Jersey, som inte är könt för några större skifferfyndigheter, vill emellertid inte behöva ställas inför hotet att behöva hantera avfall från det skifferrika Pennsylvania. Culver City i Kalifornien, överväger ett förbud mot fracking, men rörelsen mot detta har-varit långsamma. Colorado avvärjde en anti-fracking omröstning i september.

De enda riktigt framgångsrika förbud mot fracking ha varit i New York, som har ett moratorium på plats sedan 2010, Pittsburgh, som var den första staden i USA att förbjuda fracking under 2010, och Mora County, New Mexico. I Texas förbjöd Dallas kommunfullmäktige förbjöd fracking i december 2013, men det finns ett överklagande mot detta inlämnat av Trinity East Energy LLC.

Valet i Denton är emellertid det absolut farligaste för industrin, eftersom det omfattar politik och geopolitik, dess läge i hjärtat av staten där skifferrevolutionen startade. När oljevänliga Texas intresserar sig för något som fungerar mot olje- och gasindustrin lyssnar resten av landet -och det är vad som oroar olje- och gasindustrin. Branschen spekulerar just nu i att om det blir ett förbud i Denton så kan delstaten Texas komma att upphäva förbudet.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Londons roll som ett globalt nav inom råvaruhandeln

Publicerat

den

London

London, känt för sin historia och strategiska positionering, har alltid haft en betydande roll i världen av råvaruhandel. Staden är känd för sin finansiella expertis och solida infrastruktur och fungerar som en avgörande bro som förbinder producenter och konsumenter över hela världen, men exakt vad gör London till ett så avgörande nav för råvaruhandeln?

Historien om råvaruhandel i London

Råvaruhandel i London har djupa rötter som går tillbaka till slutet av 1500-talet när staden etablerade sig som ett nyckelnav för global handel.

På 1800-talet hade London blivit en framträdande plats som världens ledande råvarumarknad, specialiserad på metaller, textilier och jordbruksvaror. De mest omsatta råvarorna var bomull, ull, socker och kaffe.

London Metal Exchange (LME) grundades 1877 för att underlätta handeln med icke-järnmetaller som koppar och bly.

Under åren fortsatte London att utöka sina handelsmöjligheter och locka handlare från alla hörn av världen.

Utveckling av London som ett globalt nav för råvaruhandel

Londons status som ett globalt nav för råvaruhandel befästes i början av 1900-talet när staden blev centrum för internationell finans. Etableringen av London Metal Exchange (LME) 1877 och London International Financial Futures and Options Exchange (LIFFE) 1982 cementerade ytterligare stadens dominans inom råvaruhandel.

Dessa börser utgjorde en plattform för handlare att köpa och sälja råvaror på en global skala, vilket gjorde London till en integrerad del av leveranskedjan för olika industrier runt om i världen.

Under de senaste åren har London också sett en ökning av elektroniska handelsplattformar, vilket ytterligare ökar dess tillgänglighet och attraktivitet för råvaruhandlare.

Faktorer som bidrar till Londons framgång inom råvaruhandel

Londons framgång inom råvaruhandel tillskrivs flera nyckelfaktorer. Stadens strategiska geografiska läge gör att den fungerar som en central mötesplats för köpare och säljare över hela världen. Vilket väl dock får anses vara mer av en historisk fördel.

Stadens stabila politiska och ekonomiska miljö ger den attraktionskraft och erbjuder handlare en säker och pålitlig marknad för investeringar.

Närvaron av skickliga proffs, förstklassig infrastruktur och strömlinjeformade handelsprocesser befäster Londons position som en främsta destination för råvaruhandel.

Dessutom säkerställer dess robusta rättsliga ram och etablerade tillsynsorgan rättvisa och transparenta handelsmetoder.

Londons roll i global råvaruhandel

Londons position som ett globalt nav för råvaruhandel har haft långtgående effekter på världsekonomin.

Staden fungerar som en viktig länk mellan producenter och konsumenter, vilket underlättar handel och leverans av viktiga råvaror som metaller, energiresurser och jordbruksprodukter.

Detta skapar en konkurrensutsatt marknad som driver innovation och effektivitet, vilket i slutändan gynnar både producenter och konsumenter.

Dessutom har den höga volymen av råvaruhandel i London också en betydande inverkan på de globala priserna, vilket gör den till en inflytelserik aktör i den globala ekonomin.

London vs New York: Kampen om råvaruhandeln

Även om London länge har ansetts vara det ledande globala navet för råvaruhandel, har New York också en betydande position på denna marknad.

Båda städerna har sina styrkor och svagheter, med London som utmärker sig inom områden som metall- och energimarknader, medan New York dominerar inom jordbruksprodukter. Men Londons historiska dominans och väletablerade infrastruktur ger det ett försprång framför New York, vilket gör det till den föredragna destinationen för de flesta handlare. Men eftersom de globala råvarumarknaderna fortsätter att utvecklas, förväntas konkurrensen mellan dessa två städer intensifieras.

Teknikens inverkan

Teknikens framväxt har revolutionerat råvaruhandelslandskapet, och London har inte lämnats på efterkälken. Under de senaste åren har betydande investeringar gjorts i teknik, med elektroniska handelsplattformar och avancerad dataanalys som ligger i spetsen för denna transformation.

Detta har inte bara ökat effektiviteten och hastigheten på handelsutförandet utan också öppnat nya möjligheter för handlare att få tillgång till globala marknader.

Dessutom har användningen av teknik också förbättrat riskhanteringsmetoderna, vilket gör råvaruhandeln i London säkrare och pålitligare.

Londons rika historia och expertis inom råvaruhandel, tillsammans med dess robusta infrastruktur och tekniska framsteg, positionerar den som föregångare i kampen om råvaruhandelns överlägsenhet. Att vara i en global tidszon ger London ett försprång framför New York, vilket gör att handlare kan komma åt marknader i både Asien och Amerika inom en enda dag.

Trots New Yorks starka närvaro på jordbruksmarknaderna och dess pågående tekniska framsteg, förväntas rivaliteten mellan dessa två städer intensifieras i framtiden. När de globala råvarumarknaderna utvecklas kommer det att vara spännande att observera hur London och New York anpassar sig och konkurrerar i detta dynamiska landskap.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Populära