Connect with us

Nyheter

Goldman Sachs nya prognos för oljepriset

Published

on

Fat med olja, Brent Blend

Tunnor av olja - Crude oil av olja sorterPriset på den amerikanska råoljan WTI föll en tid under måndagen under 80 USD per fat, vilket är långt från de 107 USD som priset som högst nådde under sommaren.

Goldman Sachs analytiker Jeff Currie kom under helgen med en ny analys med prognoser på oljepriset (WTI) som kommer att göra vissa glada och andra bestörta. De nya prognoserna är nämligen att det genomsnittliga oljepriset under första kvartalet 2015 kommer att vara 75 USD och 70 USD under andra kvartalet. På längre sikt förväntar sig bankens analytiker att priset stabiliseras kring 80 USD.

Prognoserna stöder sig på tre saker:

  • Ett ökat förtroende för storleken och uthålligheten för den amerikanska skifferoljeproduktionen, vilket påverkar de globala förutsättningarna.
  • En prognos om att produktionen av olja av länder utanför OPEC kommer att öka mer än efterfrågetillväxten, vilket gör att marknaden kommer att vara välförsedd med olja.
  • Att OPEC inte längre kommer att agera broms-/gas-pedal för utbudet av olja, utan att denna funktion i stället tas över av de amerikanska skifferoljeproducenterna.

Jeff Currie skriver att den största osäkerhetsfaktorn i prognoserna är vilken prisnivå som får den amerikanska skifferoljerproduktionen att minska.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *