Nyheter
Oljeindustrin håller ögonen på Texas

Just nu håller ojeindustrin ögonen på Texas, närmare bestämt den lilla collagestaden Denton utanför Dallas. Denton är känt för tre saker, dels är det hem för den fyndighet som kallas för Barnett Shale. Det var också här som hydraulisk fracking förekom första gången. Det som gör att alla nu håller ögonen denna stad är att det också kan komma att bli den stad där frackningens framtida öde avgörs.
Den fjärde november i år kommer invånarna i Denton att genomföra en lokal omröstning om huruvida frackning skall tillåtas innanför stadsgränserna eller inte. Det finns i dag ett stort antal olika aktivister som är verksamma på detta slagfält så det är inte sannolikt att den lokala omröstningen kommer att vara det sista vi hör om detta. Sannolikt är att det kommer att hamna i olika typer av domstolar i framtiden, speciellt då det sägs förekomma ryssar som skall infiltrera valen.
Varför är detta så viktigt?
Denton är en småstad, visserligen med ett collage, vilket gör det till en stad som periodvis uppmärksammas. Det är emellertid viktigt att förstå att omröstningen som hålls i denna småstad kan få betydande konsekvenser. Om Texas förbjuder fracking, även i liten skala, kan detta leda till snöbollseeffekter och ge anti-fracking-lägret ett betydande stöd i sina krav på andra ställen.
Det lokala kommunfullmäktige har rätt att åberopa regler som ger kommunen möjlighet att lägga ett veto mot förordningar och zonindelningar, och därmed kan åsidosätta statliga regler. Detta är vad olje- och gasindustrin är orolig för, eftersom det hotar att omforma den landsomfattande fracking-diskussionen.
Kampanjen för en folkomröstning om förbud mot fracking initierades av Denton Drilling Awareness Group, vars ansökan om ett förbud samlade precis tillräckligt med stöd för att tvinga kommunfullmäktige att hålla en omröstning i juli, som slutade med rösterna 5-2 mot förbudet. Förbudet gick inte igenom men det beslutades om att det skulle hållas en allmän folkomröstning i november.
I juli, när saker började koka kom den ryska konspirationsteorin in i ekvationen. Denna spreds först av järnvägskommissionen. Kampen har blivit smutsig, som det ibland kan bli i olje- och gasbranschen, och nu tar den geopolitiska proportioner. Denna lilla Texasstad har fått en ny sorts berömmelse som den inte kommer att återhämta sig från på ett bra tag.
Pro-fracking-grupper hakade snabbt på den ryska konspirationsteorin, något som gynnade dem i en tid av spänningar och sanktioner mot ryska olje- och gasintressen, som i det förflutna har anklagats att stödja västerländska anti-fracking-grupper för att bromsa skifferboomen.
Anti-fracking supportrarna i sin tur i hänvisar till taktik som utvecklades under”McCarthy-eran” och säger att pro-frackingkampanjs anhängare listar att alla som stödjer Rysslands president Vladimir Putin.
En rapport från Perryman Group menar att ett förbud mot fracking Inom Dentons stadsgränser kommer att kosta staden miljontals dollar, medan anhängare av förbudet hävdar att frackingens fördelar ligger utanför stadens gränser samt att endast 0,2 procent av stadens arbetstillfällen är relaterade till olje-och gasindustrin. Rapporten visar också att det är stadens förtroendevalda och industriledare, inte Denton som drar nytta av frackningen. Texans for Public hävdar att stadens ledare fått drygt 12 MUSD i politiska bidrag sedan januari 2011.
Samma sak har skett på andra håll men Texas är viktigast
Det har funnits andra spända omröstningar om fracking i USA. North Carolina hade ett moratorium för fracking i två år, men tog bort detta tidigare i år. New Jersey, som inte är könt för några större skifferfyndigheter, vill emellertid inte behöva ställas inför hotet att behöva hantera avfall från det skifferrika Pennsylvania. Culver City i Kalifornien, överväger ett förbud mot fracking, men rörelsen mot detta har-varit långsamma. Colorado avvärjde en anti-fracking omröstning i september.
De enda riktigt framgångsrika förbud mot fracking ha varit i New York, som har ett moratorium på plats sedan 2010, Pittsburgh, som var den första staden i USA att förbjuda fracking under 2010, och Mora County, New Mexico. I Texas förbjöd Dallas kommunfullmäktige förbjöd fracking i december 2013, men det finns ett överklagande mot detta inlämnat av Trinity East Energy LLC.
Valet i Denton är emellertid det absolut farligaste för industrin, eftersom det omfattar politik och geopolitik, dess läge i hjärtat av staten där skifferrevolutionen startade. När oljevänliga Texas intresserar sig för något som fungerar mot olje- och gasindustrin lyssnar resten av landet -och det är vad som oroar olje- och gasindustrin. Branschen spekulerar just nu i att om det blir ett förbud i Denton så kan delstaten Texas komma att upphäva förbudet.
Nyheter
Stark affär för Pan American – men MAG Silvers aktieägare kan bli förlorare

Pan American Silver tar ett stort steg mot silvertronen genom uppköpet av MAG Silver – men inte alla jublar. Enligt David McAlvany, VD och portföljförvaltare vid McAlvany Financial Companies, är det här en affär med tydliga vinnare och potentiella förlorare.
I en intervju på BNN Bloomberg om det uppmärksammade förvärvet av MAG Silver, uttrycker McAlvany en tydlig syn: Pan American stärker sin position dramatiskt, medan MAG:s aktieägare kan få det svårare att motivera sin investering framåt.
Ett klipp för Pan American
Pan American får i och med affären tillgång till en högkvalitativ silvergruva i Mexico – Juanicipro-projektet – där bolaget redan äger en andel. Projektet omfattar nästan 8 000 hektar, där stora delar ännu inte har utforskats.
– ”Det här är ett område med fantastisk potential och höggradig malm. Det är ett tydligt lyft för Pan American, särskilt med tanke på att man också siktar på att öka produktionen med nästan 70 % i år,” säger McAlvany.
Pan American har redan planer på att relansera projektet Basket Lake, som kan tillföra 20 miljoner uns silver i produktion. Lägg till de 8 miljoner uns från MAG – och Pan American kan bli en av världens två största silverproducenter.
MAG Silvers utdelning – en unik fördel som går förlorad
För MAG Silvers aktieägare ser bilden annorlunda ut. Enligt McAlvany har bolaget varit en sällsynt pärla inom sektorn genom att använda 30 % av sitt fria kassaflöde till att betala en direktavkastning på över 4 % – något som få gruvbolag erbjuder i dag.
– ”Det var en unik egenskap – en hårdtillgång med kassaflöde som påminde om en räntebärande investering. Den försvinner nu för MAG:s aktieägare,” menar han.
Även om uppköpet kan ses som ett logiskt steg strategiskt, är förlusten av utdelningen något som många investerare sannolikt inte kommer att uppskatta.
En trend inom gruvbranschen
McAlvany noterar också en bredare trend: allt fler gruvbolag prioriterar aktieåterköp framför utdelningar. Det kan vara skattemässigt fördelaktigt, men innebär också att stabilt kassaflöde till aktieägarna blir ovanligare.
– ”Jag är inte emot återköp – så länge man inte gör det vid toppnivåer. Men MAG:s utdelningsstrategi var verkligen något särskilt, och det är inget man lätt ersätter i en portfölj.”
Stöd från Fresnillo – men inga garantier
Ett frågetecken i affären är hur Fresnillo, majoritetsägaren i gruvan och ägare till cirka 9 % av MAG Silver, kommer att agera. Enligt McAlvany uttrycker de stöd för affären – men vill inte uttala sig om hur de kommer att rösta.
Eftersom minst två tredjedelar av MAG:s aktieägare måste godkänna uppköpet, är det inte omöjligt att affären möter visst motstånd.
Affären gynnar långsiktighet – men inte alla
McAlvany är tydlig: För Pan American är detta ett strategiskt kap som stärker bolaget på flera fronter. De får tillgång till en högklassig tillgång med låg produktionskostnad och stora utvecklingsmöjligheter.
Men för MAG:s aktieägare innebär affären att en mycket attraktiv utdelningsmodell går upp i rök, och det återstår att se om förvärvet ger samma värde i deras portföljer framöver.
– ”På lång sikt är det här en affär som gör stor skillnad för Pan American. Men jag förstår om MAG:s aktieägare känner en viss besvikelse,” avslutar han.
Nyheter
Anton Löf kommenterar industrimetaller, tillståndsprocesser och svenska gruvor

Anton Löf, mineralanytiker på RMG Consulting, kommenterar de största prisrörelserna bland industrimetaller, kortade tillståndsprocesser och utsikterna för svenska gruvor.
Nyheter
Nystart för koppargruvan Viscaria i Kiruna – en av Europas största

Gruvbolaget Viscaria kommer allt närmare att starta Viscariagruvan i Kiruna, vilken kommer att bli en av Europas största koppargruvor. Brytning påbörjas under 2026 och anrikningsverket tas i bruk under 2027 som då produceras det första koncentratet.
Bolaget har hittills satsat 1,8 miljarder kronor men kommer att behöva ytterligare 6 miljarder, där fördelningen är tänkt att vara 60 procent lån och 40 procent eget kapital.
EFN intervjuar Viscarias vice vd Anna Tyni.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: The forward curve is pricing tightness today and surplus tomorrow
-
Nyheter4 veckor sedan
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns
-
Nyheter3 veckor sedan
Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller
-
Nyheter3 veckor sedan
Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte
-
Nyheter3 veckor sedan
Lägre elpriser och många minustimmar fram till midsommar
-
Analys2 veckor sedan
June OPEC+ quota: Another triple increase or sticking to plan with +137 kb/d increase?
-
Nyheter2 veckor sedan
Saudiarabien informerar att man är ok med ett lägre oljepris
-
Nyheter2 veckor sedan
Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden