Oljehandlarna tror på stigande oljepris

Oljefat fyllda med oljaPriset på WTI-terminerna, dvs för den Nordamerikanska råoljan West Texas Intermediate, sjönk ytterligare över fem procent till 40,91 USD per fat. Därmed handlades oljeterminerna ned till sin lägsta prisnivå på sex och ett halvt år.

Många oljeanalytiker spår att priset på råolja kommer att fortsätta falla till så pass låga nivåer att producenterna av skifferolja och skiffergas inte längre kommer att göra några vinster. En enkät som nyligen genomfördes av CNBC visar att de analytiker och investerare som deltog i undersökningen tror att oljepriset kommer att falla ned till ett spann på mellan 30 och 40 USD per fat under hösten 2015. Cirka 62 procent av de svarande gör bedömningen att oljepriset kommer att hamna i detta spann och förbli lågt under resten av 2015.

Break even på mellan 45 och 55 USD per fat

Vidare bedömer 43 procent av de tillfrågade att break even-nivån för den amerikanska skifferindustrin ligger på mellan 45 och 55 USD per fat. 24 procent tror emellertid att det genomsnittliga priset ligger högre, mellan 55 och 65 USD per fat.

Nu ser vi emellertid tecken på att vissa aktörer tror på ett stigande oljepris, något som står i strid med den undersökningen som CNBC har genomfört. Vi har emellertid sett detta tidigare, och då kunnat konstatera hur dessa köpare har bränt sig. Nu verkar det som intresset för att köpa olja återigen stiger, för att vara säker på att inte missa en uppgång som kan komma. Det har varit ett stort intresse för United States Oil Fund (NYSEArca: USO), en börshandlad fond som replikerar prisutvecklingen för West Texas Intermediate-terminer.

Vi noterar även hur optionshandlarna i USA tror på en prisuppgång i oljepriset. På såväl International Securities Exchange (ISE), Chicago Board Options Exchange (CBOE) som NASDAQ OMX PHLX (PHLX) noterar vi hur ration, det vill säga förhållandet mellan köp- och säljoptioner på USO ligger på 1,21, en siffra som hamnar i den 83:e percentilen. Det betyder att köparna hoppas att de kan dra fördel av en uppgång i oljepriset och göra ett snabbt klipp. Under tiden handlas andelarna i United States Oil Fund (NYSEArca: USO) till mer än dubbelt så hög omsättning som vanligt. Sedan den 1 juli 2015 har investerarna köpt andelar för mer än 1,1 miljarder dollar i USO trots att denna börshandlade fond har rasat med mer än 32,3 procent under de senaste nittio dagarna.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top