Nyheter
Kommer USA tillåta export av råoljan i framtiden?

En av de direkta följderna av den förbättrade energitekniken och den massiva tillväxten av oljeproduktionen i USA är en förnyad och laddad debatt kring huruvida USA skall ta bort sitt mer än 40 år gamla förbud mot export av råolja. Detta diskuterades bland annat av U.S. House Agriculture Committee den 8 juli i år när CME Groups styrelseordförande och koncernchef Terry Duffy vittnade. Duffy säger att det nuvarande förbudet som inrättades efter oljeembargot 1973 inte längre fyller de uppsatta målen.
Förbudet ansågs vara ett klart fall av en ändamålsenlig politik när det begav sig. Med facit i hand har det emellertid visat sig att förbudet istället för att skydda den amerikanska marknaden från volatila prissvängningar och begränsa USAs beroende av råoljeimport från andra länder istället lett till att detta konstgjorda hinder skadar de producenter som utvinner olja från skifferrika områden ibland annat North Dakota och Texas. Förbudet har segregerat den amerikanska råoljan från den globala marknaden, något som har skapat en snedvridning av priset som i sin tur har lett till skeva investeringsbeslut och ger utländska producenter ett försprång mot de amerikanska. Det är alltså motsatsen till vad som var tänkt.
Handlas på NYMEX
Den segregerade amerikanska råoljan handlas på råvarubörsen NYMEX under namnet West Texas Intermediate (WTI). Denna råolja fungerar vid sidan av Nordsjöoljan Brent som ett av de två primära globala riktmärken för oljepriset. I sitt vittnesmål sade Duffy att USA har en av de mest avancerade finansiella marknaderna i världen som redan prissätter råolja världen över. Han fortsatte med att säga att ett upphävande av förbudet skulle göra det möjligt för USA att bli ett centrum för den globala handeln med råolja. Han avslutade med att säga att den amerikanska kongressen bör upphäva förbudet mot råoljeexport och anpassa USAs energipolitik till dagens marknadsdynamik.
Uppmaningen till ett slut på förbudet kommer i en tid av en aldrig tidigare skådad oljeproduktion i USA. Energy Information Administration (EIA) förväntar sig att den amerikanska produktionen av råolja skall öka till 9,2 miljoner fat per dag under 2016. Detta gör USA till världens tredje största producent efter Saudiarabien och Ryssland.
Förslag i senaten och i Representanthuset
Samtidigt har förslag om att upphäva förbudet lagts fram i både senaten och det amerikanska representanthuset. Förslaget lades ursprungligen fram av Lisa Murkowski (R-Alaska) medan det i representanthuset lades fram i kombination av U.S. House Agriculture Committee ordförande Mike Conaway (R-Texas) och Henry Cuellar, (D-Texas).
Den amerikanska råoljan samspelar med den globala marknadens prissättningar, och det finns en rad studier som visar att USA kommer att gynnas av ett upphävande av exportförbudet.
Ytterligare arbetstillfällen: Det amerikanska energikonsultföretaget IHS anser att ett upphävande av exportförbudet kommer att skapa cirka 124 000 nya arbeten årligen under perioden 2016 och 2030.
Lägre bensinpriser: Exporten kan komma att leda till lägre oljepriser globalt, något som i sin tur skulle leda till lägre bensinpriser. Vid det vittnesmål som Harold Hamm, grundare av Continental Energy, gav för US. House Agriculture Committee kallade han förbudet för en fruktansvärd kvarleva från Nixons era som skadar den amerikanska ekonomin och gör att de inhemska bensin- och dieselpriserna är högre än vad de borde vara.
En ökad inhemsk produktion: Studier utförda av Government Accountability Office visar på möjliga produktionsökningar på mellan 130 000 och 3,3 miljoner fat råolja per dag. Rapporten från Government Accountability Office visar också på att ett upphävande av förbudet kommer att leda till en expansion av den amerikanska ekonomin.
Bättre handelspolitik: USA exporterar redan jordbruksgrödor och energikällor som raffinerad bensin och destillat. I en rapport som tagits fram av Council on Foreign Relations framgår det att den amerikanska ekonomin kan komma att växa med upp till 15 miljarder dollar per år från och med 2017 om förbudet mot export av amerikanska råolja hävs. Rapporten visar även på att USA skulle stärka sin ställning på andra handelsområden om landet är en oljeexportör.
Nyheter
Sommarvädret styr elpriset i Sverige

Många verksamheter tar nu ett sommaruppehåll och ute värmer solen, det är gott om vatten och vinden blåser. Lägre efterfrågan på el och goda förutsättningar för kraftproduktionen höll ner elpriserna under juni.

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) i elområde 1 och 2 (Norra Sverige) blev för juni 3,05 respektive 4,99 öre/kWh, vilket är rekordlågt och de lägsta på minst 25 år.
– Elpriset påverkas av en rad faktorer men vädret väger tyngst. På sommaren minskar efterfrågan på el och många verksamheter har ett uppehåll. Detta tillsammans med goda förutsättningar inom kraftproduktionen påverkar elpriset nedåt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.
Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket vatten som finns lagrat ovanför kraftstationerna, ligger över normal nivå, särskilt i norra Skandinavien. Tillgängligheten för kärnkraften i Norden är just nu 82 procent av installerad effekt.
– De goda nordiska produktionsförutsättningarna gör elpriserna mindre känsliga för förändringar i omvärlden, säger Jonas Stenbeck.
Priserna på olja och gas kan dock ändras snabbt med anledning av en turbulent omvärld. På kontinenten har efterfrågan på gas sjunkit och nytt solkraftsrekord för Tyskland sattes på midsommarafton med en produktion på 52,5 GW.
– Många av de goda elvanor vi skaffade oss under elpriskrisen verkar leva kvar och gör nytta även på sommaren. De svenska hushållens elförbrukning under 2024 var faktiskt den lägsta detta millenium, säger Jonas Stenbeck.
Medelspotpris | Juni 2024 | Juni 2025 |
Elområde 1, Norra Sverige | 24,04 öre/kWh | 3,05 öre/kWh |
Elområde 2, Norra Mellansverige | 24,04 öre/kWh | 4,99 öre/kWh |
Elområde 3, Södra Mellansverige | 27,27 öre/kWh | 22,79 öre/kWh |
Elområde 4, Södra Sverige | 62,70 öre/kWh | 40,70 öre/kWh |
Nyheter
Samtal om flera delar av råvarumarknaden

Ett samtal som sammanfattar ett relativt stabilt halvår på råvarumarknaden trots volatilitet och geopolitiska spänningar som sannolikt fortsätter in i andra halvan av året. Vi bjuds även på kommentarer från Carlos Mera, Rabobanks analyschef för jordbrukssektorn och Kari Kangas, skogsanalytiker.
Nyheter
Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras

Jonas Lindvall, ett välkänt namn i den svenska olje- och gasindustrin, är tillbaka med ett nytt företag – Perthro AB – som nu förbereds för notering i Stockholm. Med över 35 års erfarenhet från bolag som Lundin Oil, Shell och Talisman Energy, och som medgrundare till energibolag som Tethys Oil och Maha Energy, är Lindvall redo att än en gång bygga ett bolag från grunden.
Tillsammans med Andres Modarelli har han startat Perthro med ambitionen att bli en långsiktigt hållbar och kostnadseffektiv producent inom upstream-sektorn – alltså själva oljeutvinningen. Deras timing är strategisk. Med ett inflationsjusterat oljepris som enligt Lindvall är lägre än på 1970-talet, men med fortsatt växande efterfrågan globalt, ser de stora möjligheter att förvärva tillgångar till attraktiva priser.
Perthro har redan säkrat bevisade oljereserver i Alberta, Kanada – en region med rik oljehistoria. Bolaget tittar även på ytterligare projekt i Oman och Brasilien, där Lindvall har tidigare erfarenhet. Enligt honom är marknadsförutsättningarna idealiska: världens efterfrågan på olja ökar, medan utbudet inte hänger med. Produktionen från befintliga oljefält minskar med cirka fem procent per år, samtidigt som de största oljebolagen har svårt att ersätta de reserver som produceras.
”Det här skapar en öppning för nya aktörer som kan agera snabbare, tänka långsiktigt och agera med kapitaldisciplin”, säger Lindvall.
Perthro vill fylla det växande gapet på marknaden – med fokus på hållbar tillväxt, hög avkastning och effektiv produktion. Med Lindvalls meritlista och branschkunskap hoppas bolaget nu kunna bli nästa svenska oljebolag att sätta avtryck på världskartan – och på börsen.
-
Nyheter3 veckor sedan
Stor uppsida i Lappland Guldprospekterings aktie enligt analys
-
Nyheter4 veckor sedan
Brookfield ska bygga ett AI-datacenter på hela 750 MW i Strängnäs
-
Nyheter3 veckor sedan
Silverpriset släpar efter guldets utveckling, har mer uppsida
-
Nyheter4 veckor sedan
Tradingfirman XTX Markets bygger datacenter i finska Kajana för 1 miljard euro
-
Nyheter2 veckor sedan
Uppgången i oljepriset planade ut under helgen
-
Nyheter2 veckor sedan
Låga elpriser i sommar – men mellersta Sverige får en ökning
-
Analys2 veckor sedan
Very relaxed at USD 75/b. Risk barometer will likely fluctuate to higher levels with Brent into the 80ies or higher coming 2-3 weeks
-
Nyheter1 vecka sedan
Mahvie Minerals växlar spår – satsar fullt ut på guld