Connect with us

Nyheter

Ökade libyska leveranser tynger oljepriset

Published

on

Fat med olja

Energisektorn var bland de hårdast drabbade sektorerna på måndagen, eftersom rädslan för en ny omgång av Coronavirusnedstängningar och en risk för en ökad libysk oljetillförsel tyngde råoljemarknaden. WTI sjönk med 3,5 procent till 38,4 USD per fat och Brent råolja minskade med 3,5 procent till 40,3 USD per fat.

Oljefat fyllda med olja

Ett eldupphör i Libyen har fått analytikerna att spå att landets produktion kommer att stiga till en miljon fat per dag de närmaste fyra veckorna, jämfört med ungefär en halv miljon per dag. Libyens National Oil Corp sade på måndagen att företaget hade instruerat operatören av oljefältet el-Feel att återuppta produktionen, rapporterar Wall Street Journal.

Bjarne Schieldrop, chef för råvaruanalytikerna på SEB, hävdade också att ökningen av Coronavirusinfektioner tynger utsikterna för ekonomisk återhämtning och dämpar utsikterna för efterfrågan.

”Oljepriset har drabbats på båda sidorna av ekvationen. Libyens utbud går mot en snabb ökning” sade Schieldrop till WSJ. ”Samtidigt drabbas efterfrågan av en våg av nya Covid-19-fall och med nya nedstängningar.”

Europeiska regeringar har slagit ner på resor och fritid. Under helgen införde exempelvis Italien och Spanien några av de strängaste restriktionerna sedan de två länderna lämnade sina ursprungliga nedstängningar, såsom tidiga stängningar av barer och restauranger nattetid. Analytiker har varnat för att åtgärderna kan minska efterfrågan på bensin och andra bränslen. Under tiden kan Coronavirusets åtekomst i USA också pressa oljekonsumtionen.

”Den senaste efterfrågan har generellt sett gått i en riktning, vilket är en besvikelse”, säger Emily Ashford, energianalytiker på Standard Chartered Bank, till WSJ.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *