Följ oss

Nyheter

Nya sanktioner förbjuder brittiska företag att handla med ryska metaller

Publicerat

den

Hand visar stopp

Nya brittiska sanktioner kommer att förbjuda brittiska medborgare och företag från att handla med ett brett spektrum av ryska metaller, enligt dokument som publicerades av landets regering i torsdags.

Priserna på metaller som producerats av Ryssland ökade när panikartade handlare kämpade för att förstå hur omfattande effekterna av åtgärderna skulle bli. Aluminium steg hela 3,7 procent och koppar 3,1 procent. Palladium steg med så mycket som 12 procent.

I lagstiftning publicerad av den brittiska regeringen infördes nya restriktioner som säger att en brittisk person ”inte direkt eller indirekt får förvärva metaller som har sitt ursprung i Ryssland eller är belägna i Ryssland.”

Dokumentet angav koppar, nickel, aluminium, bly, zink, tenn och kobolt som omfattas av begränsningen men hänvisade inte till ädelmetaller som palladium.

Det är inte klart hur omfattande konsekvenserna av sanktionerna blir. Även om Storbritannien inte är en betydande konsument av metaller, är många företag inkorporerade där, inklusive betydande handlare som Glencore och många stora banker.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Vissa västerländska företag och banker försöker följa alla sanktioner från USA, Europeiska unionen och Storbritannien, vilket kan ge åtgärden större kraft.

London Metal Exchange, dess medlemmar och kunder hade beviljats en licens som tillåter fortsatt handel med ryska metaller på börsen, sade börsen, och den förväntade sig att sanktionerna inte skulle påverka handelstillgången till LME.

”LME förstår att den brittiska regeringens avsikt när de införde de senaste sanktionerna mot rysk metall är (bland annat) att förhindra att brittiska personer skaffar fysisk rysk metall”, heter det i ett meddelande till medlemmarna.

Ändå kan reglerna potentiellt hindra brittiska personer från att ta ut rysk metall de köper på börsen från och med den 15 december, stod det. Huvuddelen av de nya reglerna träder i kraft på fredag; resten gör det 26 december 2023.

Ryssland är en stor tillverkare av aluminium, koppar och zink. LME begränsar redan leveranser av rysk metall till sina brittiska lager efter tidigare statliga sanktioner och handelsbegränsningar.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Den brittiska metallbörsen skärpte dessa restriktioner på torsdagen men tillade att det för närvarande inte finns någon rysk metall i LME-listade lager i Storbritannien.

Nyheter

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som går starkt

Publicerat

den

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som har en stark utveckling. När det gäller aktier inom silver så säger han att värderingarna inte har följt med upp silverpriset. Tråkigt för aktieinvesterare, men samtidigt en möjlighet att komma in till fördelaktiga värderingar.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

2000 ton koppar som Kina köpt av Ryssland har försvunnit

Publicerat

den

Det statliga kinesiska företaget Wuchan Zhongda Group köpte i slutet av förra året 2000 ton raffinerad koppar av det ryska företaget Regional Metallurgical, till ett värde av 110 miljoner yuan (motsvarande 159 miljoner kronor).

Kopparleveransen skulle ha varit framme i Kina förra månaden men så har inte skett och ingen tycks veta var allt tagit vägen. Bloomberg rapporterar att leveransen har angetts vara granit, en mycket billigare tillgång, och den har hamnat i Turkiet.

Det får ändå anses vara något spektakulärt, 2000 ton metall är trots allt ingenting man råkar tappa eller ställa i ett hörn av en lokal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Montage Gold ser stor uppsida i sin värdering

Publicerat

den

Koné-projektet i Elfenbenskusten

Montage Gold är det nya guldbolaget där Lundin-familjen nyligen investerat. Företaget ska bli ett företag med flera tillgångar med fokus på Afrika. Bolagets stora projekt idag är Koné-projektet i Elfenbenskusten. VD Martino de Ciccio tar upp att han ser en spännande framtid för bolagets aktie. Bolaget har idag ett börsvärde på drygt 330 miljoner CAD och när Koné-gruvan kommer i produktion så förväntar sig bolaget att den kommer att skapa lika mycket i kassaflöde per år. Planen är att gruvan ska vara färdigbyggd under första halvåret 2027.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära