Följ oss

Nyheter

Ny satsning på att bygga små modulära kärnkraftsreaktorer inleds i Sverige

Publicerat

den

Rendering av Kärnfull Nexts SMR-anläggning

Samhället kräver allt större mängder fossilfri och planerbar energi. För att kunna tillgodose framtidens behov krävs innovativa lösningar. Som ett led i den hållbara omställningen lanseras idag Kärnfull Next, Sveriges första projektutvecklingsbolag med fokus på små modulära reaktorer (SMR). Bakom satsningen står elbolaget Kärnfull Energi med målet att bli en nyckelspelare i jakten på svensk fossilfrihet.

SMR-kärnkraftverk med BWRX-300

Små moderna reaktorer är mer flexibla än traditionella och kan leverera fossilfri energi i en rad olika former – allt från el till vätgas, ammoniak, syntetiska bränslen, fjärrvärme och processvärme till industrin. Småskalig kärnenergi har också möjlighet att bli det snabbaste, billigaste och det mest yteffektiva sättet att driva på omställningen av hela energisektorn.

Göteborgsbaserade Kärnfull har säkrat upp den initiala finansieringen från Corespring Invest, en investeringsportfölj som förvaltas diskretionärt av industri- och samhällsutvecklarkoncernen Granitor. Corespring blir en minoritetsägare av företaget. Man har vidare valt amerikanska GE Hitachi som teknikleverantör. 

Man påbörjar nu processen med att etablera ett antal moderna reaktorer snarast möjligt, där småskaligheten skapar stor flexibilitet och möjliggör fossilfri produktion av el, värme och vätgas utifrån kravbild och behov. Arbetet har redan påbörjats tillsammans med ett antal intressenter runt om i landet, men för att nya reaktorer ska bli verklighet behöver även nuvarande lagstiftning ses över.

”Det ligger i vår företagskultur att bryta ny mark och dagens lansering är ett naturligt steg, inte minst med tanke på den ständigt ökande efterfrågan på elavtal med 100 procent kärnkraft bland nordiska hushåll och företag som vi ser. Att nu aktivt få bidra till framväxten av ny kärnenergi är oerhört spännande. Vi har valt våra partners för att skapa en pålitlig leveranskedja, och för att tids- och kostnadseffektivt kunna bidra till ett fossilfritt energisystem,” säger Kärnfulls medgrundare John Ahlberg.

”Under vintern har vi alla insett vikten av att det finns planerbar elproduktion som levererar när och där den behövs. Förutom el står vi redo att leverera systemtjänster till elnätet, eller till exempel fossilfri värme och vätgas. De kommersiella förutsättningarna kommer att avgöra hur man väljer att använda reaktorerna. Flexibiliteten i kombination med den höga tillgängligheten är nyckeln till kostnadseffektiviteten. Dessa reaktorer är designade för att leverera dygnet runt året runt, oavsett väder”, säger Kärnfulls medgrundare Christian Sjölander.

Göran Linder, vd på Granitor Growth Management och Corespring Invest, kommenterar:

”I en region med en kraftigt växande efterfrågan på planerbar energi erbjuds nu ett komplement till väderberoende el och ett alternativ till fossil baskraft. Vi har en lång historia av lyckade investeringar inom cleantech och jobbar brett med olika fossilfria källor. I takt med att slutförvarsbeslut och EU-taxonomi kommit på plats har investeringsvärldens intresse för kärnenergi ökat rejält. Vi är därför glada att vara med när Kärnfull Next nu blir först ut med SMR-projektutveckling på den svenska marknaden.”

Ett samförståndsavtal är tecknat mellan Kärnfull Next och GE Hitachi gällande BWRX-300, en 300 megawatts vattenkyld SMR med passiva säkerhetssystem. Designen och licensieringen utgår från större kokvattenreaktorer, en teknik som Sverige har stor erfarenhet av.

Som ett led i den hållbara omställningen lanserar Christian Sjölander (t.v.) och John Ahlberg nu Kärnfull Next, Sveriges första projektutvecklingsbolag med fokus på små modulära reaktorer.

”Svenska myndigheter och underleverantörer är vana vid att arbeta med de system och komponenter som används, vilket rimligtvis bör kunna påskynda våra projekt. Världens första BWRX-300 går i drift 2028, och då i Kanada som faktiskt har mindre erfarenhet av reaktortypen än Sverige. En lika ambitiös tidsplan är således möjlig även här”, säger John Ahlberg.

”Sverige är en ledande kärnkraftsnation, och då speciellt gällande kokvattenreaktorer”, säger Jon Ball, Executive Vice President på GE Hitachi, ”När nu såväl industri som investerare kraftsamlar för att tillsammans accelerera energiomställningen så ökar det globala intresset kring BWRX-300 snabbt, och vi ser framemot att ta tekniken till Sverige i samarbete med Kärnfull”

Nu väntar en intensiv period med rekrytering av personal och diskussioner med leverantörer. Förberedelserna för de konkreta projekten runt om i landet fortsätter också parallellt med diskussioner med investerare.

Kärnfull Next har stor expertis inom finansiering av projekt med lång tidshorisont. Investeringen i projekten bygger på ett lågriskupplägg med potential att attrahera en bred investerarbas som inte nödvändigtvis besitter specifik kompetens kring tekniken sedan tidigare.

Med finansiering, kunnande och mogen teknik att visa upp för att möta ett konkret behov av planerbar fossilfri energi ser bolaget fram emot det arbete som nu väntar för att återigen bygga kärnenergi i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Lägre elpriser och många minustimmar fram till midsommar

Publicerat

den

Elledning

Elpriserna faller fram till midsommar till följd av ett ovanligt stort överskott i vattenmagasinen. Snittpriset väntas landa på 20 öre per kWh, vilket är 40 procent lägre än samma period i fjol. Samtidigt kan antalet timmar med negativa elpriser bli fler än någonsin. Det visar Bixias elprisprognos för maj och juni.

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia

Att det varit överskott i vattenmagasinen i norra Norge och Sverige de senaste åtta månaderna har pressat elpriserna. Denna trend ser ut att fortsätta fram till midsommar. I maj väntas elpriset bli 22 öre och i juni 18 öre per kWh. Motsvarande priser för samma period i fjol var 32 respektive 34 öre per kWH.

– Priserna fram till midsommar ser ut att bli mycket låga. När det är så extremt mycket vatten i magasinen kan inte vattenproducenterna hålla tillbaka utan måste släppa ut vatten i systemet och producera el. När utbudet stiger mer än vad efterfrågan faller så sjunker helt enkelt priset, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

I slutet av april uppgick vattenöverskottet till 12 Twh, vilket kan jämföras med ett underskott på 2 Twh vid samma tidpunkt för ett år sedan.

Att mer vindkraft tillkommit i elsystemet och stärkt produktionsvolymen har också bidragit till prisfallet.

Kraftig ökning av negativa elpriser i norr

I norra Sverige har antalet timmar med negativa elpriser ökat kraftigt. Negativa elpriser uppstår när det blir ett överflöd av el på marknaden. Det innebär att producenterna måste sälja sin produktion på marknaden till vilket pris som helst för att bli av med den.

Den allra största ökningen syns i Norra Mellansverige, som hittills i år haft 283 timmar med negativa elpriser, vilket kan jämföras med 86 timmar under hela 2024. Motsvarande siffra för Sveriges nordligaste elområde, SE1, är 163 timmar, jämfört med 87 timmar i fjol.    

– Kombinationen stor vattenkrafts- och vindkraftsproduktion i norr leder till överutbud, vilket gör att antalet timmar med negativa elpriser ökat kraftigt i norra delarna av Sverige, säger Johan Sigvardsson.  

I södra Sverige ligger antalet negativa timmar hittills på ungefär samma nivå som i fjol. Elområde SE3, som omfattar stora delar av mellersta Sverige, har haft 81 timmar med negativa elpriser, medan elområde SE4 längst i söder har haft 87 timmar. Motsvarande siffror för helåret 2024 är 86 respektive 92.

De negativa elpriserna i södra Sverige beror på kopplingen till kontinenten där den stora ökningen av solkraft ger negativa elpriser under dagtid.   

– Negativa elpriser kan vara positiva för konsumenter med timprisavtal som kan styra sin förbrukning. Men för producenterna blir det svårare att ta betalt för sin el, vilket minskar incitamenten att investera i förnybar produktion, säger Johan Sigvardsson.

Svensk solkraft ger mindre effekt på elpriset

Även i Norden har solkraftsutbyggnaden tagit fart de senaste åren. Men dess påverkan på elpriset är mindre än till exempel Tysklands solkraft. Effekten på de svenska elpriserna blir dock inte lika stor som i exempelvis Tyskland.

– Under perioder med full solstrålning i Norden kan produktionen från solkraft motsvara effekten från fem kärnkraftsreaktorer. Det påverkar inte snittpriset på el nämnvärt, men skapar utmaningar i nätet under vissa timmar och bidrar till prisvolatilitet, säger Johan Sigvardsson.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller

Publicerat

den

Samtal om råvaror

Guldpriset har fallit tillbaka något, även om marknaden fortfarande förväntar sig styrka i ädelmetallen. Grace Peters, investeringsstrateg på JP Morgan Private Bank, kommenterar det aktuella läget för guld.

Kongo har infört ett exportstopp av kobolt efter att priset rasat kraftigt. Samtidigt har Kina infört exportrestriktioner av sällsynta jordartsmetaller av geopolitiska orsaker. Detta kommenteras av Clara My Lernborg, expertkommentator på EFN med bas i Johannesburg.

Fortsätt läsa

Nyheter

Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte

Publicerat

den

Agnico Eagle Mines lastbilar vid gruvan

Guldglansen mattas inte för Agnico Eagle Mines, bolaget levererar ett starkt resultat – och VD Ammar Al-Joundi har ännu större planer på horisonten. Det blir tydligt i en intervju med BNN Bloomberg.

Med en kvartalsvinst på 1,6 miljarder dollar och en produktion som närmar sig 3,5 miljoner uns guld per år, visar Agnico Eagle att de menar allvar. Men det är framtidsvisionen som verkligen sticker ut.

“Vi har siktet inställt på att göra både Detour Lake och Canadian Malartic till gruvor som producerar en miljon uns årligen,” säger Al-Joundi. “Om vi lyckas, kommer vi äga två av endast sex sådana gruvor i hela världen – och två av endast tre i västvärlden.”

Stora planer, stark balansräkning

Agnico Eagles expansion sker inte på bekostnad av försiktighet. Bolaget håller produktionsnivåerna stabila runt 3,4 miljoner uns de kommande tre åren, samtidigt som de investerar strategiskt i framtida tillväxt. Stora projekt förväntas slå igenom från 2030 och framåt – utan att behöva späda ut aktieägarvärdet.

“Vi planerar inte att emittera nya aktier för den tillväxten,” betonar Al-Joundi. “Målet är tillväxt per aktie – inte bara totalvolym.”

Trots det blygsamma produktionslyftet kortsiktigt, sticker Agnico Eagles lönsamhet ut. Med en all-in-sustaining cost runt 1250 dollar per uns och ett guldpris som stigit med över 1000 dollar det senaste året, kan bolaget behålla nästan hela prisökningen som marginal.

“När priset går upp tusen dollar och våra kostnader bara ökar med två, då får aktieägarna 998 dollar extra. Det är vårt jobb – att ge hävstång på guldpriset,” säger han.

Återköp och utdelning – aktieägarna i fokus

Agnico Eagle har redan återköpt aktier för cirka 120 miljoner dollar och planerar att öka takten. Totalt har 42 % av bolagets fria kassaflöde gått tillbaka till aktieägarna via återköp och utdelningar.

“Vi genererar mer och mer kassaflöde vid dessa guldpriser, så vi kommer kunna göra ännu mer för våra ägare,” säger Al-Joundi.

Hänsyn till miljö och kultur i norr

Men Agnico Eagle är inte bara fokuserade på vinster. I Nunavut, där bolaget driver stora gruvor som Meadowbank, tar man hänsyn till den känsliga miljön och de lokala inuiternas livsstil.

“Vi pausar driften när karibuerna närmar sig. Det är deras land, deras kultur, deras historia. Vi lyssnar på de lokala samhällena och följer deras regler,” förklarar VD:n.

Mot framtiden – med respekt, ansvar och ambition

Agnico Eagle Mines står med andra ord vid en gyllene korsväg – stabil nutid, expansiv framtid, och ett tydligt ansvar mot både aktieägare och lokalsamhällen.

Med en marknadsvärdering som närmar sig branschjättar som Newmont, har bolaget tagit sig upp bland världens mest värdefulla guldbolag – inte genom volymjakt, utan genom noggrann kapitalhantering och en strategisk syn på tillväxt.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Guldglansen har kanske mattats något de senaste dagarna på marknaden, men för Agnico Eagle lyser den starkare än någonsin.

Graf över Angico Eagle Mines aktiekurs
Graf över Agnico Eagle Mines aktiekurs.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära