Nyheter
Nordic Iron Ore har alla tillstånd och en positiv genomförbarhetsstudie

Gruvutvecklingsbolaget Nordic Iron Ore har, med en positiv genomförandestudie i bagaget och alla tillstånd för gruvdrift redan på plats, för avsikt att starta byggprojekt för gruvbrytning till sommaren:

”Tack vare att alla tillstånd redan är på plats för vårt projekt Blötberget är vi redo att direkt sätta igång med bygget så fort vi säkrat finansieringen.”
Det berättar bolagets vd Lennart Eliasson i en intervju. Lennart Eliasson berättar att Nordic Iron Ores verksamhet består i att återstarta två järnmalmsgruvor i Ludvika-området, samt prospektera nya intilliggande områden. För det förstnämnda har bolaget nyligen presenterat resultatet för en genomförbarhetsstudie för området Blötberget, en studie som utfördes av konsultbolaget Golder Associates, i syfte att ge en väl underbyggd uppskattning av vilka investeringar som krävs och vilken avkastning som är rimlig att förvänta sig:
”Utfallet av studien var mycket glädjande, med ett nettonuvärde på 1 miljard, ett årligt rörelseresultat på 596 miljoner, ett rörelseresultat för hela projekt på 6.640 miljoner kronor, och en rörelsemarginal på 44 procent. Detta innebär att investeringarna är beräknade att vara återbetalade efter 5,6 år”, beskriver Lennart Eliasson.
Tittar på effektiviseringar
Lennart Eliasson ser dock möjligheter att nå ytterligare högre lönsamhet än studien kom fram till:
”Kalkylen för Blötberget är gjord med antagande om traditionell drift med dieseldrivna fordon och transportband för malmuppfordring. Vi håller bland annat på att utvärdera möjligheterna att använda batteridrivna fordon istället, som så klart är miljövänligare, men också medför mindre ventilationsbehov vilket minskar både investeringen och driftskostnaden. Därtill kommer vi att arbeta för få ner investeringskostnaden genom val av utrustning, förhandlingar med leverantörer och genom att utkontraktera vissa tjänster”, berättar Lennart Eliasson.
Finansiering för byggstart
Att alla tillstånd för projektstart för Blötberget redan finns menar Lennart Eliasson är ganska unikt inom gruvbranschen:
”Att vi har alla tillstånd innebär att vi kan påbörja projektet direkt när finansieringen är klar. Att få tillstånd tar som regel lång tid och innebär en stor osäkerhetsfaktor. För Blötberget är den osäkerhetsfaktorn helt eliminerad”, säger Lennart Eliasson.
”Vår bransch är speciell. Vi jobbar med projekt på många års sikt. Studierna för Blötberget påbörjades till exempel redan 2011, och att vi nu har en positiv genomförbarhetsstudie är verkligen en viktig milstolpe för projektet. Nu återstår att få ihop finansiering på över 2 miljarder för att börja bygga, och för det arbetet har vi anlitat Swedbank Norge, som har gedigen erfarenhet från vår bransch som finansiell rådgivare.”, fortsätter Lennart Eliasson.
Väsmanfältet visar potential
Parallellt med Blötberget har en första studie för att undersöka potentialen, en så kallad scoping study, för det närliggande Väsmanfältet gjorts:
”Vi blev glatt överraskade av resultatet. Vi fick, förutom positiva indikationer på betydande potential för järnmalm, även ett förslag från konsultbolaget SRK Consulting på design på en gruva med positiva siffror för projektets ekonomiska potential. Nu är nästa steg att gå vidare med fler borrhål för att få högre säkerhet i analysen”, säger Lennart Eliasson, och berättar samtidigt att det inte finns någon risk att projekten konkurrerar med varandra:
”Blötberget är prioriterat, och där står vi redo att starta projektet. Med tanke på hur tidskrävande förberedelsen för projektstart är känns det bra att redan nu vara igång med förberedelserna för Väsmanfältet. Det finns såklart många synergier med att ha två gruvor nära varandra som kan dela på en stor del av investeringarna. Ambitionen är att prospektera vidare samtidigt som vi sätter igång Blötberget”, berättar Lennart Eliasson.
”Både i Blötberget och Väsmanfältet kan malmen förädlas till en produkt med järnhalt på över 66 och som mest över 70 procent, en halt som innebär att produkten handlas till premie på råvarumarknaden”, påpekar Lennart Eliasson.
Nyheter
Hur säkrar vi Sveriges tillgång till kritiska metaller och mineral i en ny geopolitisk verklighet?

När världsläget förändras ställs Europas beroende av metaller och mineral på sin spets. Geopolitiska spänningar, handelskonflikter och ett mer oförutsägbart USA gör att vi inte längre kan ta gamla allianser för givna. Samtidigt kontrolleras en stor del av de kritiska råvarorna vi är beroende av av andra makter – inte minst Kina. Vad händer med Sveriges industriella förmåga i ett läge där importen stryps? Hur påverkas försvarsindustrin av Kinas exportrestriktioner? Är EU:s nya råvarupolitik tillräcklig för att minska sårbarheten – eller krävs ytterligare statliga insatser och beredskapslagring? Svemin anordnade den 25 juni ett seminarium som bestod av bestod av deltagare från myndigheter, politik och industri. Man diskuterar Sveriges och EU:s strategiska vägval i en ny global verklighet – och vad som krävs för att säkra tillgången till metaller när vi behöver dem som mest.
Nyheter
Lundin Mining ska bli en av de tio största kopparproducenterna i världen

Lundin Mining är bolaget i Lundin-sfären som satsar stort på Vicuña-projektet i Argentina. Det ska lyfta Lundin Mining till att bli en av de tio största kopparproducenterna i världen skriver Affärsvärlden och upprepar sin köprekommendation för aktien.
”Även om en framgång inte är på förhand given tror vi att Vicuña har goda chanser att bli bra. Vi förnyar vårt köpråd för Lundin Mining”
Enligt Lundin Minings ledning kommer man att klara att finansiera sin del av investeringarna i Vicuña genom det löpande kassaflödet som man förväntar sig ska bli omkring 5 miljarder dollar kommande fem år i kombination med lån.
Nyheter
Sommarvädret styr elpriset i Sverige

Många verksamheter tar nu ett sommaruppehåll och ute värmer solen, det är gott om vatten och vinden blåser. Lägre efterfrågan på el och goda förutsättningar för kraftproduktionen höll ner elpriserna under juni.

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) i elområde 1 och 2 (Norra Sverige) blev för juni 3,05 respektive 4,99 öre/kWh, vilket är rekordlågt och de lägsta på minst 25 år.
– Elpriset påverkas av en rad faktorer men vädret väger tyngst. På sommaren minskar efterfrågan på el och många verksamheter har ett uppehåll. Detta tillsammans med goda förutsättningar inom kraftproduktionen påverkar elpriset nedåt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.
Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket vatten som finns lagrat ovanför kraftstationerna, ligger över normal nivå, särskilt i norra Skandinavien. Tillgängligheten för kärnkraften i Norden är just nu 82 procent av installerad effekt.
– De goda nordiska produktionsförutsättningarna gör elpriserna mindre känsliga för förändringar i omvärlden, säger Jonas Stenbeck.
Priserna på olja och gas kan dock ändras snabbt med anledning av en turbulent omvärld. På kontinenten har efterfrågan på gas sjunkit och nytt solkraftsrekord för Tyskland sattes på midsommarafton med en produktion på 52,5 GW.
– Många av de goda elvanor vi skaffade oss under elpriskrisen verkar leva kvar och gör nytta även på sommaren. De svenska hushållens elförbrukning under 2024 var faktiskt den lägsta detta millenium, säger Jonas Stenbeck.
Medelspotpris | Juni 2024 | Juni 2025 |
Elområde 1, Norra Sverige | 24,04 öre/kWh | 3,05 öre/kWh |
Elområde 2, Norra Mellansverige | 24,04 öre/kWh | 4,99 öre/kWh |
Elområde 3, Södra Mellansverige | 27,27 öre/kWh | 22,79 öre/kWh |
Elområde 4, Södra Sverige | 62,70 öre/kWh | 40,70 öre/kWh |
-
Nyheter4 veckor sedan
Stor uppsida i Lappland Guldprospekterings aktie enligt analys
-
Nyheter4 veckor sedan
Silverpriset släpar efter guldets utveckling, har mer uppsida
-
Nyheter3 veckor sedan
Uppgången i oljepriset planade ut under helgen
-
Nyheter3 veckor sedan
Låga elpriser i sommar – men mellersta Sverige får en ökning
-
Nyheter2 veckor sedan
Mahvie Minerals växlar spår – satsar fullt ut på guld
-
Analys3 veckor sedan
Very relaxed at USD 75/b. Risk barometer will likely fluctuate to higher levels with Brent into the 80ies or higher coming 2-3 weeks
-
Nyheter1 vecka sedan
Oljan, guldet och marknadens oroande tystnad
-
Nyheter1 vecka sedan
Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras