Nyheter
Nordic Iron Ore har alla tillstånd och en positiv genomförbarhetsstudie
Gruvutvecklingsbolaget Nordic Iron Ore har, med en positiv genomförandestudie i bagaget och alla tillstånd för gruvdrift redan på plats, för avsikt att starta byggprojekt för gruvbrytning till sommaren:
”Tack vare att alla tillstånd redan är på plats för vårt projekt Blötberget är vi redo att direkt sätta igång med bygget så fort vi säkrat finansieringen.”
Det berättar bolagets vd Lennart Eliasson i en intervju. Lennart Eliasson berättar att Nordic Iron Ores verksamhet består i att återstarta två järnmalmsgruvor i Ludvika-området, samt prospektera nya intilliggande områden. För det förstnämnda har bolaget nyligen presenterat resultatet för en genomförbarhetsstudie för området Blötberget, en studie som utfördes av konsultbolaget Golder Associates, i syfte att ge en väl underbyggd uppskattning av vilka investeringar som krävs och vilken avkastning som är rimlig att förvänta sig:
”Utfallet av studien var mycket glädjande, med ett nettonuvärde på 1 miljard, ett årligt rörelseresultat på 596 miljoner, ett rörelseresultat för hela projekt på 6.640 miljoner kronor, och en rörelsemarginal på 44 procent. Detta innebär att investeringarna är beräknade att vara återbetalade efter 5,6 år”, beskriver Lennart Eliasson.
Tittar på effektiviseringar
Lennart Eliasson ser dock möjligheter att nå ytterligare högre lönsamhet än studien kom fram till:
”Kalkylen för Blötberget är gjord med antagande om traditionell drift med dieseldrivna fordon och transportband för malmuppfordring. Vi håller bland annat på att utvärdera möjligheterna att använda batteridrivna fordon istället, som så klart är miljövänligare, men också medför mindre ventilationsbehov vilket minskar både investeringen och driftskostnaden. Därtill kommer vi att arbeta för få ner investeringskostnaden genom val av utrustning, förhandlingar med leverantörer och genom att utkontraktera vissa tjänster”, berättar Lennart Eliasson.
Finansiering för byggstart
Att alla tillstånd för projektstart för Blötberget redan finns menar Lennart Eliasson är ganska unikt inom gruvbranschen:
”Att vi har alla tillstånd innebär att vi kan påbörja projektet direkt när finansieringen är klar. Att få tillstånd tar som regel lång tid och innebär en stor osäkerhetsfaktor. För Blötberget är den osäkerhetsfaktorn helt eliminerad”, säger Lennart Eliasson.
”Vår bransch är speciell. Vi jobbar med projekt på många års sikt. Studierna för Blötberget påbörjades till exempel redan 2011, och att vi nu har en positiv genomförbarhetsstudie är verkligen en viktig milstolpe för projektet. Nu återstår att få ihop finansiering på över 2 miljarder för att börja bygga, och för det arbetet har vi anlitat Swedbank Norge, som har gedigen erfarenhet från vår bransch som finansiell rådgivare.”, fortsätter Lennart Eliasson.
Väsmanfältet visar potential
Parallellt med Blötberget har en första studie för att undersöka potentialen, en så kallad scoping study, för det närliggande Väsmanfältet gjorts:
”Vi blev glatt överraskade av resultatet. Vi fick, förutom positiva indikationer på betydande potential för järnmalm, även ett förslag från konsultbolaget SRK Consulting på design på en gruva med positiva siffror för projektets ekonomiska potential. Nu är nästa steg att gå vidare med fler borrhål för att få högre säkerhet i analysen”, säger Lennart Eliasson, och berättar samtidigt att det inte finns någon risk att projekten konkurrerar med varandra:
”Blötberget är prioriterat, och där står vi redo att starta projektet. Med tanke på hur tidskrävande förberedelsen för projektstart är känns det bra att redan nu vara igång med förberedelserna för Väsmanfältet. Det finns såklart många synergier med att ha två gruvor nära varandra som kan dela på en stor del av investeringarna. Ambitionen är att prospektera vidare samtidigt som vi sätter igång Blötberget”, berättar Lennart Eliasson.
”Både i Blötberget och Väsmanfältet kan malmen förädlas till en produkt med järnhalt på över 66 och som mest över 70 procent, en halt som innebär att produkten handlas till premie på råvarumarknaden”, påpekar Lennart Eliasson.