Följ oss

Nyheter

Nordic Iron Ore har alla tillstånd och en positiv genomförbarhetsstudie

Publicerat

den

Gruvutvecklingsbolaget Nordic Iron Ore har, med en positiv genomförandestudie i bagaget och alla tillstånd för gruvdrift redan på plats, för avsikt att starta byggprojekt för gruvbrytning till sommaren:

Lennart Eliasson, vd Nordic Iron Ore
Lennart Eliasson, vd Nordic Iron Ore

”Tack vare att alla tillstånd redan är på plats för vårt projekt Blötberget är vi redo att direkt sätta igång med bygget så fort vi säkrat finansieringen.”

Det berättar bolagets vd Lennart Eliasson i en intervju. Lennart Eliasson berättar att Nordic Iron Ores verksamhet består i att återstarta två järnmalmsgruvor i Ludvika-området, samt prospektera nya intilliggande områden. För det förstnämnda har bolaget nyligen presenterat resultatet för en genomförbarhetsstudie för området Blötberget, en studie som utfördes av konsultbolaget Golder Associates, i syfte att ge en väl underbyggd uppskattning av vilka investeringar som krävs och vilken avkastning som är rimlig att förvänta sig:

”Utfallet av studien var mycket glädjande, med ett nettonuvärde på 1 miljard, ett årligt rörelseresultat på 596 miljoner, ett rörelseresultat för hela projekt på 6.640 miljoner kronor, och en rörelsemarginal på 44 procent. Detta innebär att investeringarna är beräknade att vara återbetalade efter 5,6 år”, beskriver Lennart Eliasson.

Tittar på effektiviseringar

Lennart Eliasson ser dock möjligheter att nå ytterligare högre lönsamhet än studien kom fram till:

”Kalkylen för Blötberget är gjord med antagande om traditionell drift med dieseldrivna fordon och transportband för malmuppfordring. Vi håller bland annat på att utvärdera möjligheterna att använda batteridrivna fordon istället, som så klart är miljövänligare, men också medför mindre ventilationsbehov vilket minskar både investeringen och driftskostnaden. Därtill kommer vi att arbeta för få ner investeringskostnaden genom val av utrustning, förhandlingar med leverantörer och genom att utkontraktera vissa tjänster”, berättar Lennart Eliasson.

Finansiering för byggstart

Att alla tillstånd för projektstart för Blötberget redan finns menar Lennart Eliasson är ganska unikt inom gruvbranschen:

”Att vi har alla tillstånd innebär att vi kan påbörja projektet direkt när finansieringen är klar. Att få tillstånd tar som regel lång tid och innebär en stor osäkerhetsfaktor. För Blötberget är den osäkerhetsfaktorn helt eliminerad”, säger Lennart Eliasson.

”Vår bransch är speciell. Vi jobbar med projekt på många års sikt. Studierna för Blötberget påbörjades till exempel redan 2011, och att vi nu har en positiv genomförbarhetsstudie är verkligen en viktig milstolpe för projektet. Nu återstår att få ihop finansiering på över 2 miljarder för att börja bygga, och för det arbetet har vi anlitat Swedbank Norge, som har gedigen erfarenhet från vår bransch som finansiell rådgivare.”, fortsätter Lennart Eliasson.

Väsmanfältet visar potential

Parallellt med Blötberget har en första studie för att undersöka potentialen, en så kallad scoping study, för det närliggande Väsmanfältet gjorts:

”Vi blev glatt överraskade av resultatet. Vi fick, förutom positiva indikationer på betydande potential för järnmalm, även ett förslag från konsultbolaget SRK Consulting på design på en gruva med positiva siffror för projektets ekonomiska potential. Nu är nästa steg att gå vidare med fler borrhål för att få högre säkerhet i analysen”, säger Lennart Eliasson, och berättar samtidigt att det inte finns någon risk att projekten konkurrerar med varandra:

”Blötberget är prioriterat, och där står vi redo att starta projektet. Med tanke på hur tidskrävande förberedelsen för projektstart är känns det bra att redan nu vara igång med förberedelserna för Väsmanfältet. Det finns såklart många synergier med att ha två gruvor nära varandra som kan dela på en stor del av investeringarna. Ambitionen är att prospektera vidare samtidigt som vi sätter igång Blötberget”, berättar Lennart Eliasson.

”Både i Blötberget och Väsmanfältet kan malmen förädlas till en produkt med järnhalt på över 66 och som mest över 70 procent, en halt som innebär att produkten handlas till premie på råvarumarknaden”, påpekar Lennart Eliasson.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Hemp Innovation skriver off-take-avtal för industriell hampafiber

Publicerat

den

Skördar hampa

Hemp Innovation är en av de ledande aktörerna i Sverige gällande utveckling och produktion av hampa. Företaget har nu tecknat ett så kallat off take-avtal med HealthTextiles, som utvecklar kläder för vårdsektorn. Avtalet omfattar en produktion på upp till 200 ton, vilket är värt cirka 7 miljoner kronor.

Sverige är på väg att följa den internationella trenden och bygga upp en produktion av industriell hampa som är en av världens lönsammaste grödor att odla enligt Hemp Innovation. Företaget har på kort tid fått flera av Sveriges bönder att ställa om sin odling och alltmer börja fokusera på den snabbväxande och miljövänliga växten. Genom affärsområdet Hemp Foods har man redan börjat sälja hampafrön till ledande butiker och tar nu även ett kommersiellt grepp om hampaväxtens kraftiga stam som har världens starkaste biologiska fibrer.

”Avtalet bekräftar den kommersiella potentialen i Hemp Innovations verksamhet. Hampafiber kan användas brett och mångsidigt,” säger Clas Dahlén, grundare och vd för Hemp Innovation, och fortsätter:

”Vi märker att allt fler svenska aktörer är intresserade av hampa för industriellt bruk. Inte minst för den stora potentialen för mycket god lönsamhet.”

På den internationella marknaden har hampans storhet legat i strålkastarljuset ett bra tag. Bara under de senaste två åren har marknaden fått ett rejält uppsving. Från ett uppskattat värde på motsvarande cirka 80 miljarder kronor 2023, 100 miljarder kronor 2024, för att 2032 tangera 500 miljarder kronor, enligt Fortune Business Insights.

”Genom avtalet kan vi säkra den långsiktiga försörjningen av industriell hampafiber till vårt patenterade TorTex garn och tyg. Därmed är det viktigt att vi bygger upp ekosystemet för odlingen av industrihampa,” säger Tomas Persson, grundare och ägare av HealthTextiles, och fortsätter:

”Tidigare var problemet för lantbrukare, som är intresserade av att odla hampa, att det inte fanns någon marknad som off take-avtalet mellan HealthTextiles och Hemp Innovations skapar.”

För att möta den ökande efterfrågan av industriell hampa skalar Hemp Innovations upp genom att bygga ett eget fiberberedningsverk och tar i samband med detta in kapital.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vizsla Silver går från prospektering till utveckling

Publicerat

den

Borrprover hos Vizsla Silver

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver om bolagets övergång från prospektering till utveckling, med flaggskeppsprojektet Pancuo i Mexiko. Han lyfter fram vikten av tillstånd, projektfinansiering och potentialen för betydande silverproduktion. Samtalet omfattar också bolagets finansiella hälsa, infrastrukturfördelar och de optimistiska utsikterna för silvermarknaden.

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Eric Strand kommenterar vad som händer med guld och silver

Publicerat

den

Graf över guldpriset med Eric Strand i bakgrunden

Eric Strand gästar EFN och kommenterar ädelmetallerna guld och silver. Guldpriset har fortsatt uppåt Strand lyfter fram att det bland annat beror på stigande budgetunderskott och centralbanker som köper. Försäkringsbolag i Kina kan bli en ny köpare av guld. En ytterligare drivkraft skulle kunna komma i form av oro för devalvering i Kina, vilket skulle göra det logiskt för folk i Kina att säkra värdet på sitt kapital. Han räknar med fortsatta uppgångar även inom silverpriset.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen guld.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära