Connect with us

Nyheter

Nordic Gold Trade anställer Nils Brobacke som chefsstrateg

Published

on

Nils Brobacke på Nordic Gold Trade

Nordic Gold Trade – ett av Sveriges ledande företag inom handel med fysiskt guld – anställer Nils Brobacke som chefsstrateg. Rekryteringen är en del av Nordic Gold Trades snabba expansion som handlar om att utveckla och ta tillvara på det stora intresset för ädelmetallen som finns på finansmarknaderna. Nils Brobacke tillträder tjänsten under augusti månad.

Nils Brobacke på Nordic Gold Trade
Nils Brobacke

Intresset för att investera i guld, och inte minst fysiskt guld, har tilltagit under första halvåret 2020, vilket har bidragit till att Nordic Gold Trade expanderat och kraftigt ökat omsättningen.

– Under första halvårets turbulens har det blivit uppenbart för många investerare att en väldiversifierad portfölj bör innehålla en viss andel guld. När vi dessutom har sett en kraftig uppgång i priserna för ädelmetaller ökar intresset att aktivt handla dessa, säger Michel Rufli, vd för Nordic Gold Trade, och fortsätter:

– Samtidigt finns det ett fortsatt stort informationsbehov på de svenska finansmarknaderna vad gäller guld, och de möjligheter för att handla i ädelmetaller som finns. Här kommer Nils Brobackes stora erfarenhet av handel och trading att kunna bidra med värdefull kunskap till svenska investerare. Han är redan en välkänd profil som i flera sammanhang deltagit som expert och rådgivare.

Nils Brobacke kommer närmast från CMC Markets och tillträder positionen som chefsstrateg på Nordic Gold Trade under augusti månad.

– Jag ser verkligen fram mot att informera om de möjligheter som guld, och även silver, erbjuder. Svenskarna har av tradition varit ett aktiefolk. Men under den här våren har det blivit tydligt för många om vilka möjligheter ädelmetaller erbjuder för att skapa en bättre och jämnare avkastning i en portfölj, och fortsätter:

–  Corona-krisen har inneburit ett ökat intresse för guld. Där även svenska institutioner och kapitalförvaltare börjar investera i fysiskt guld, som en viktig byggsten i portföljen. Inte bara för att boosta avkastning, utan även som hedge mot valutarisk och räntenedgång och helt utan motpartsrisk.

Sedan årsskiftet har guld stigit med 23 procent i SEK. Ädelmetallen har sedan år 2000 haft en bättre utveckling än de flesta aktieindex, och är upp drygt 600 procent. Under samma period är exempelvis Dow Jones Industrial Index upp cirka 150 procent. Dessutom är korrelationen med aktiemarknaden låg, vilket är bra för den som vill ha en jämnare värdeutveckling på sin portfölj. En tumregel är att en väldiversifierad portfölj bör innehålla cirka 10 procent guld.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära