Följ oss

Nyheter

NitroCapt använder elektricitet för att göra kväve från luft

Publicerat

den

Traktor på åker

Almi Invest GreenTech investerar sju miljoner kronor i NitroCapt, som utvecklar en process för fossilfri, miljövänlig produktion av konstgödsel som förväntas att kraftigt reducera utsläpp av växthusgaser. I emissionen på 18 miljoner kronor deltar bland andra LRF Ventures. Kapitalet ska användas till kommersialisering och byggande av en pilotanläggning.

Traktör på stor åker

Konstgödsel, baserat på kväve, är en grundpelare i modernt jordbruk och en av förklaringarna till de ökande skördenivåer som uppnåtts det senaste seklet. Kvävegödsel är helt nödvändigt för att möjliggöra odling i dagens omfattning och kunna trygga livsmedelsförsörjningen för jordens befolkning. Men tillverkningen av kvävegödsel bidrar starkt negativt till växthuseffekten eftersom det idag tillverkas storskaligt med användning av naturgas, kol eller olja och sedan fraktas långa sträckor.

Globala utsläpp av växthusgaser från tillverkning av kvävegödsel uppgår idag till ca 500 miljoner ton koldioxid per år, vilket motsvarar ca 2,5 procent av världens totala fossilbaserade utsläpp och till det ska läggas gödselns försurande effekt.

NitroCapt löser detta problem genom sin nya teknik, där kvävegödsel tillverkas småskaligt i en patenterad helt grön eldriven process. Luft innehåller 78 procent kväve och med NitroCapts process kan man utvinna kvävet och omvandla det till konstgödsel på ett enkelt, billigt och miljövänligt sätt. Innovationen handlar om banbrytande sätt att minska energiåtgången vid kvävefixeringen och genomföra den i ett enda steg.

–  Att försörja 10 miljarder människor med mat och samtidigt värna om klimat och miljö är en stor framtida utmaning och en omställning är nödvändig. NitroCapt befinner sig i framkant med sin disruptiva teknik i den pågående megatrenden med grön process för etablerade handelsvaror och kan bidra substantiellt till minskade framtida koldioxidutsläpp och bygga en stark affär kring detta, säger Boris Gyllhamn, Investment Manager på Almi Invest GreenTech.

Pilotanläggning under 2022

Uppsalabaserade NitroCapt, som är i ett tidigt skede, kommer att utveckla en pilotanläggning under 2022 för att kommersialisera tekniken i ett följande steg. Kommande år är planen att med erfarenhet från piloten bygga en fullskalig fabrik tillsammans med kund för att senare genomföra snabb uppskalning av verksamheten.

–  Vi är väldigt glada över denna investering, säger Gustaf Forsberg, vd och grundare på NitroCapt. Tack vare detta kan vi påbörja rekryteringen av en rad högkvalificerade ingenjörer och ta första steget mot en kommersialisering av vår process.

Nyheter

Kaffepriset faller när Costa Ricas kaffeexport stiger

Publicerat

den

Kaffepriserna sjönk i fredags på tecken av större leveranser från Centralamerika. Costa Rica Coffee Institute rapporterade att kaffeexporten från Costa Rica ökade med 39 procent på årsbasis till 140 142 säckar. En starkare dollar bidrog också till svagare kaffepriser.

Kaffepriserna steg på fredagen initialt efter att den brasilianska realen (USDBRL) klättrade till sin högsta nivå mot dollarn på en vecka. En starkare real avhåller Brasiliens kaffeproducenter att exportera sitt kaffe.

En överdriven lång position med fonder av robusta-terminer kan ge bränsle för alla långa likvidationstryck. Fredagens veckovisa Commitment of Trader’s (COT) rapport visade att per den 30 maj hade antalet fonder med nettolånga robusta-kaffepositioner stigit till 854, den högsta siffran på 16-månader.

Torrare väder ökar takten i kaffeskörden

Skördetrycket i Brasilien fick priserna på arabica-kaffe att falla eftersom torra förhållanden tillåter takten i kaffeskörden att accelerera. Somar Meteorologia rapporterade på tisdagen att Brasiliens Minas Gerais-region inte fick något regn under veckan som slutade den 28 maj. Minas Gerais står för cirka 30 procent av Brasiliens arabicaskörd.

Den globala kaffetillgången har stramats åt efter att International Coffee Organization (ICO) rapporterade den 4 maj att den globala kaffeexporten för 2022/23 under oktober-mars sjönk -6,4 procent till 62,295 miljoner säckar. Colombia Coffee Growers Federation rapporterade den 4 maj att den colombianska kaffeexporten i april sjönk -15 procent till 719 000 säckar. Dessutom rapporterade Cecafe den 11 maj att Brasiliens export av grönt kaffe i april sjönk 14 procent till 2,39 miljoner säckar. Däremot steg Honduras kaffeexport i maj med 79 procent på årsbasis till 1,2 miljoner säckar. Honduras är Centralamerikas största exportör av arabicabönor.

Kaffepriserna har också stöd eftersom oddsen för en El Niño-väderhändelse ökade, vilket skulle kunna få den globala kaffeproduktionen att minska. Den 11 maj höjde U.S. Climate Prediction Center sannolikheten för ett El Niño-vädermönster mellan augusti och oktober till 94 procent från 74 procent för en månad sedan. Om det inträffar kan det ge kraftiga regn i Brasilien och torka i Indien, vilket negativt påverkar produktionen av kaffe.

Förstsätt läsa

Nyheter

Exxon Mobil ska dubbla utvinningen av olja från skifferfälten med teknisk utveckling

Publicerat

den

Exxon Mobil producerar olja på Permian-fältet

Det var starka entreprenörer och frifräsare som gjorde utvinning av olja från skifferfält möjlig. Det var två tekniska landvinningar som gjorde det möjligt, dels möjligheten att borra horisontellt och dels möjligheten med hydraulisk spräckning av berg vilket gjorde att oljan kunde rinna ut. Det ledde till att USA gick från att vara en ökande importör av olja till att bli en exportör. De traditionella oljejättarna vaknade så småningom upp och såg potential vilket lett till att de har köpt stora skiffertillgångar.

Ny teknisk utveckling ska dubbla utvinningen från en oljekälla

Exxon Mobil är en av oljejättarna som satsat stort på skifferolja. Det mest intressanta är att bolaget också inlett en satsning på teknisk utveckling. Företagets VD Darren Woods berättade i torsdags att arbetet går bra. Företaget har som mål att under 2027 vara uppe i en produktion på 1 miljon fat olja per dag i Permian-området i USA.

Även om skifferkällorna levererar stora mängder olja så utvinns bara 10 procent av en källas olja. Exxon Mobil tror sig kunna öka det till 20 procent, dvs en ökning med 100 procent.

Det är två specifika områden som Exxon Mobils tekniska utveckling fokuserar på. Man vill kunna borra och spräcka berget mer precist så att man kommer närmare där det är optimalt. Sedan vill man hålla spräckningen öppen längre så att det kan rinna ut olja under en längre tidsperiod.

Det går inte att säga annat än att det är intressant. Den allmänna uppfattningen är annars att USAs oljeproduktion kommer att börja falla om några år i takt med att skifferfälten tar slut. Men om det går att få ut dubbelt så mycket av oljan i fälten så skulle prognoserna omkullkastas, precis som den skifferoljan redan gjort en gång.

Förstsätt läsa

Nyheter

Zimbabwe förväntas dra nytta av stigande priser på platina

Publicerat

den

Inyanga-bergen i Zimbabwe

Zimbabwes platinagruvindustri kommer att dra nytta av den förväntade prisökningen på råvaran, på grund av ett förväntat produktionsunderskott över hela världen.

World Platinum Investment Council har avslöjat att det kommer att bli ett globalt underskott i platinaproduktion på över 980 000 troy ounce i år.

Underskottet innebär en möjlighet för Zimbabwes lokala platinagruvindustri att öka produktionen och upprätthålla den globala efterfrågan. Zimbabwe är bland de fem största platinaproducerande länderna över hela världen.

I år förväntas underskottet att öka, något som kommer att översättas till en ökning av priset på platina, men det kommer också att öka lönsamheten för platinaproducenterna.

Detta är en positiv för Zimbabwe eftersom landet är en primär producent av platina och detta kommer att fungera som ett incitament till att öka produktionen vid redan etablerade gruvor. Det skapar också utrymme för andra greenfield-projekt eftersom efterfrågan fortsätter att öka över hela världen.

För Zimbabwe kommer detta att vara bra eftersom det kommer att generera utländsk valuta till ekonomin och skapa arbetstillfällen.  Landets platinaproducenter, Zimplats, Mimosa och Unki redan rullar ut expansionsprojekt som kommer att få dem att öka produktionen.

Förstsätt läsa

Populära