Följ oss

Nyheter

Med ett sparande i guld kan du säkra ditt barns ekonomiska framtid

Publicerat

den

Guld- och silvermynt hos Tavex

Många av presenterna vi ger våra barn har kort hållbarhet. Från smartphones som byts ut på årsbasis till kortlivade modeflugor som fidget spinners, kan det vara svårt för föräldrar att förutse vad som kommer att hålla och vad som kommer att samla damm. Det är därför som vissa föräldrar föredrar att använda sina extra medel för att säkra sina barns ekonomiska framtid. Men i takt med att räntorna blir lägre och lägre börjar traditionella sparkonton verka inte värt besväret. Samtidigt kan aktiemarknaden vara volatil och riskabel. Klassiska investeringsalternativ för barn är helt enkelt inte vad de brukade vara. Det är därför vi föreslår att du investerar i dina barn genom att ge dem guldgåvan istället.

Som en safe haven tillgång med en beprövad historia av tillväxt är guld ett perfekt sätt att generera välstånd för dina barn utan att riskera deras framtid på en volatil marknad. Och dessutom, eftersom fler guldinvesterare tenderar att vara äldre, kommer att låta dina barn komma in på guldmarknaden i en yngre ålder att de kan skörda fler fördelar än den vanliga guldbaggen.

Guld är ett perfekt sätt att generera tillväxt för dina barn

Låt oss börja med att titta på guldets potentiella tillväxt. Gruvbolaget Franco-Nevadas ordförande Pierre Lassonde förutspår sedan flera år en ljus framtid för den gula metallen. Specifikt har han uttalat sig om att han tror att förhållandet Dow till guld kan komma att stiga från var som helst från 2:1 till 7:1 under de kommande fem åren.

Som jämförelse är förhållandet Dow till guld för närvarande strax under 19:1. Detta leder till en potentiell ökning av spotpriset på guld från dagens cirka 1 500 dollar till en eventuell 12 500 dollar, vilket innebär att det nu är en perfekt tid att börja investera i guldets framtid.

Se bara på 30-årsdata. Enligt Macrotrends har priset på guld hoppat från ungefär 400 USD per ounce till 1 800 dollar per ounce under de senaste 30 åren, mer än tredubblats i värde. Även om man tar hänsyn till inflationen borde 400 dollar 1990 bara vara värda 850 dollar 2019. Om denna tillväxttakt ökar, betyder det att 1 841 dollar investerade nu skulle ge tillbaka runt 5 625 dollar 2050. Och även det är i den nedre delen av Lassondes uppskattningar. Om vi antar ett mer optimistiskt tillvägagångssätt, skulle ett Dow-till-guld-förhållande på 2:1 innebära att 1 000 dollar investerade i en nyfödds namn nu blir 8 300 USD när de är 30. 20 000 dollar investerade nu skulle bli 166 000 USD. Och det är utan kontinuerliga insättningar.

Graf över guldpriset
Källa: Macrotrends

Nu är en perfekt tid att investera i guld

Det finns tre huvudorsaker till varför Lassonde är så optimistisk om guldets framtid. Dessa är ökade centralbanksköp, ökande popularitet av ETF-guld och en förändring i fysisk efterfrågan från väst till öst.

För att gå in i detalj sa Lassonde att ”Centralbankerna har gått från att sälja över 400 ton guld per år till att köpa över 600 ton guld per år.” Han klargjorde att när de köper, vill du också köpa. Han förklarade också att innehavet av guld-ETF har klättrat från 0 till 3 500 ton under de senaste 18 åren, och så länge konkurrerande tillgångar i säkra tillflyktsorter som europeiska statsobligationer fortsätter att ge en negativ ränta, ser han att trenden fortsätter. Slutligen påpekade han hur Kina och Indien har vuxit från 10procent av den totala efterfrågan på guld 1989 till 53 procent av den nu. När deras BNP fortsätter att stiga ser han också att den trenden kommer att fortsätta.

Låt oss sedan titta på mångsidigheten i guldinvesteringar. Även om en stor guldtacka kan vara ett bra sätt att starta ditt barns investeringskonto, föreslår många klassiska sparkontostrategier för att skapa en framtida fond för ett barn att du investerar löpande på kontot för att öka avkastningen över tiden.

Därför kan små guldtackor vara till hjälp

Säg att du vill lägga till lite över ett troy ounce per år till ditt barns fysiska guldsamling. Vi på Tavex Exchanges erbjuder många alternativ för att köpa guld. Det betyder att till och med ett köp av en 1/10 troy ounce per månad kan addera 20 000 kronor per år i värde till ditt barns sparande per år, och det är utan att ta hänsyn till potentiell tillväxt i guldvärdet.

Så om vi tar vårt exempel på från tidigare och föreställer oss att föräldern som öppnade det har köpt 1/10 troy ounce guld varje månad i 30 år, plus tillämpar Lassondes mest optimistiska tillväxttakt på det, får vi en total investeringsavkastning på en halv miljon dollar, eller 4 600 000 kronor.

Även om sådan avkastning kräver fortsatta investeringar, ger det ändå en fördel att bara starta ett sparande när ditt barn är ungt. Låt oss nu avsluta med att prata om fördelarna med att investera från tidig ålder.

Att investera åt ditt barn när det är litet ger det ett fördel

De flesta guldinvesterare är över 45 år. Det betyder att de skulle vara minst 75 år gamla innan de skulle kunna njuta av frukterna av 30 års stadiga guldinvesteringar. Under tiden, om en 30-åring har tillgång till sådana medel, kommer de att få ett betydande steg upp när det kommer till stora inköp eller en regnig dag. Och utöver det kommer de redan att ha en stark grund för framtida investeringar.

För det andra är guld unikt som en tillgång eftersom ett troy ounce guld nu fortfarande är ett troy ounce guld om 30 år. Så om du köper nu och helt enkelt väntar på att marknadspriset ska öka, kommer den att samla på sig värde över tiden bara genom att existera. Förutom andra fysiska tillgångar som kan försämras över tid eller mer riskfyllda intellektuella tillgångar som aktier, gör detta det attraktivt för ett sparande.

Guld är unikt som tillgång

Slutligen, att investera i dina barns ekonomi medan de är unga kan hjälpa dem att lära dem värdet av pengar. Ett sparande i guld skulle kunna fungera som en möjlighet att lära dem att förstå hur tillgångar fungerar. Detta i termer som ett barn kan förstå, och hjälpa dem att ta steget upp när de når vuxen ålder. Om du engagerar ditt barn och leder dem genom processen med deras sparande, blir det mindre av ett sparande, och mer av en investeringsresa ni gör tillsammans för att bygga upp goda ekonomiska vanor.

Tavex är här för att hjälpa dig ta den investeringsresan med ditt barn, barnbarn eller en annan ung släkting. Tavex erbjuder de lägsta premierna på marknaden, vilket gör att ditt barn kan få ut så mycket som möjligt av dina investeringar när ni båda förbereder er för den ljusa framtid som de ännu inte har kommit.


Tavex AB är en del av Tavexgruppen som grundades 1991 med verksamhet i Sverige sedan 2005. Tavex är en ledande återförsäljare av ädelmetaller och valuta i norra Europa med högsta kreditbetyget AAA från Bisnode. Tavex köper och säljer guld, silver och platina. Besök tavex.se

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Ökat intresse för oljeterminer i Mellanöstern

Publicerat

den

Dubai Mercantile Exchange (DME), den främsta internationella energiterminsbörsen i Mellanöstern, noterade en ökning med 18 procent i fysiska leveranser jämfört med föregående år, tillsammans med en femtonprocentig ökning av handelsvolymer, under första halvåret 2023, jämfört med samma period förra året.

DME Oman-kontraktet fortsatte att attrahera ett brett spektrum av deltagare från hela världen, vilket understryker dess status som det främsta råoljeriktmärket i East of Suez-marknaden. DME Omans frontmånadshandelsvolymer har ökat från 361 miljoner fat under de första sex månaderna 2022 till 415 miljoner fat för samma period 2023. Den fysiska leveransvolymen nådde 106 miljoner fat från mars till augusti 2023 jämfört med 90 miljoner fat för samma period 2022.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kan oljepriset nå 100 dollar per fat?

Publicerat

den

Produktion av olja

Det internationella råoljepriset har stigit med mer än 10 procent efter att oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland förlängt sina frivilliga produktionsminskningar på sammanlagt 1,3 miljoner fat per dag (bpd) till slutet av året.

Priset på Brent-terminer steg till på 94,63 dollar under veckan som slutade den 15 september, det högsta sedan november 2022. Oljepriset är också på väg mot sin största kvartalsvisa ökning sedan Rysslands invasion av Ukraina under första kvartalet 2022, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Olja förväntas handlas högre och kan nå över 95 dollar, men marknadsanalytiker tror att priser som över 100 dollar är tveksamma. ”Marknaderna fruktar att denna trend kan stimulera till en ytterligare avkylning i den amerikanska ekonomin, vilket potentiellt kan minska efterfrågan på råolja”, säger mäklarföretaget Motilal Oswal.

USAs bränsleefterfrågan förväntas också svalna under de kommande månaderna, med slutet av den resetunga sommarsäsongen.

Tidigare den här månaden förlängde oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland sina frivilliga oljeproduktionsminskningar på sammanlagt 1,3 miljoner fat per dag (bpd) till slutet av december 2023. Dessa är ovanpå aprilsänkningarna som överenskommits av OPEC och dess allierade (OPEC+) som löper till slutet av 2024.

Även efter att ha tvivlat på oljepriser över 100 dollar, utesluter mäklarhus och marknadsanalytiker fortfarande inte möjligheten. ”Varje överraskande nedskärning av OPEC+ igen kan ge ytterligare positiv fart och pressa priserna högre över 100 dollar” sade den indiska råvarumäklaren Motilal Oswal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljejättar drar sig ur prospekteringsprojekt i Mexiko

Publicerat

den

Oljejättarna Chevron och Repsol har slutat prospektera vid två offshoreblock i Mexikos territorialvatten eftersom tidigt arbete antydde att det inte finns tillräckligt med resurser för motivera en fortsatt prospektering av dessa offshoreblock.

De två företagen hade vunnit rättigheterna att utforska blocken vid ett anbud under Mexikos tidigare administration, rapporterade Reuters.

Chevron sade till den mexikanska energiregulatorn att dess arbete vid djupvattenblocket i delstaten Tabasco inte hade gett några lovande resultat. Repsol har aldrig genomfört något meningsfullt prospekteringsarbete vid det grundvattenblock som företaget hade vunnit, enligt den mexikanska kolvätekommissionen – branschtillsynsmyndigheten.

De två företagen är bara de senaste i en lista över utländska oljebolag som vunnit prospekteringsrättigheter och nu återlämnar dem, noterade Reuters i sin rapport. Listan inkluderar BP, Shell och TotalEnergies. Vissa företag har returnerat mer än ett block till den mexikanska staten.

Pena-Nieto-regeringen hade stora ambitioner om Mexikos oljeindustri och lutade sig hårt mot utländska supermajors för att gå i spetsen för en ökning av produktionen. Antalet faktiska upptäckter har emellertid varit mindre än vad den mexikanska regeringen och de utländska prospektörerna hoppats på.

En av dessa upptäckter går emellertid framåt. Trionfältet upptäcktes 2012 och fick nyligen ett sista klartecken från sina majoritetsaktieägare, Australiens Woodside Energy. Woodside äger 60 procent av Trionfältet, medan de återstående 40 procent ägs av Mexikos statliga oljebolag, Pemex. Pemex gick med Woodside in i projektet fem år efter upptäckten eftersom Woodside saknade resurser att utveckla Trion på egen hand.

Woodside förväntar sig en hög avkastning med en kort återbetalningstid på fyra år vid ett budgeterat oljepris om 70 dollar. De reserver som projektet kommer att utnyttja uppskattats till 479 miljoner fat oljeekvivalenter i olja och gas

Woodsides andel uppgår till 287 miljoner fat oljeekvivalenter. Enligt Pemex uppskattningar är Trions bruttoutvinningsbara reserver 485 miljoner fat oljeekvivalenter.

Fortsätt läsa

Populära