Connect with us

Nyheter

Med ett sparande i guld kan du säkra ditt barns ekonomiska framtid

Published

on

Guld- och silvermynt hos Tavex

Många av presenterna vi ger våra barn har kort hållbarhet. Från smartphones som byts ut på årsbasis till kortlivade modeflugor som fidget spinners, kan det vara svårt för föräldrar att förutse vad som kommer att hålla och vad som kommer att samla damm. Det är därför som vissa föräldrar föredrar att använda sina extra medel för att säkra sina barns ekonomiska framtid. Men i takt med att räntorna blir lägre och lägre börjar traditionella sparkonton verka inte värt besväret. Samtidigt kan aktiemarknaden vara volatil och riskabel. Klassiska investeringsalternativ för barn är helt enkelt inte vad de brukade vara. Det är därför vi föreslår att du investerar i dina barn genom att ge dem guldgåvan istället.

Som en safe haven tillgång med en beprövad historia av tillväxt är guld ett perfekt sätt att generera välstånd för dina barn utan att riskera deras framtid på en volatil marknad. Och dessutom, eftersom fler guldinvesterare tenderar att vara äldre, kommer att låta dina barn komma in på guldmarknaden i en yngre ålder att de kan skörda fler fördelar än den vanliga guldbaggen.

Guld är ett perfekt sätt att generera tillväxt för dina barn

Låt oss börja med att titta på guldets potentiella tillväxt. Gruvbolaget Franco-Nevadas ordförande Pierre Lassonde förutspår sedan flera år en ljus framtid för den gula metallen. Specifikt har han uttalat sig om att han tror att förhållandet Dow till guld kan komma att stiga från var som helst från 2:1 till 7:1 under de kommande fem åren.

Som jämförelse är förhållandet Dow till guld för närvarande strax under 19:1. Detta leder till en potentiell ökning av spotpriset på guld från dagens cirka 1 500 dollar till en eventuell 12 500 dollar, vilket innebär att det nu är en perfekt tid att börja investera i guldets framtid.

Se bara på 30-årsdata. Enligt Macrotrends har priset på guld hoppat från ungefär 400 USD per ounce till 1 800 dollar per ounce under de senaste 30 åren, mer än tredubblats i värde. Även om man tar hänsyn till inflationen borde 400 dollar 1990 bara vara värda 850 dollar 2019. Om denna tillväxttakt ökar, betyder det att 1 841 dollar investerade nu skulle ge tillbaka runt 5 625 dollar 2050. Och även det är i den nedre delen av Lassondes uppskattningar. Om vi antar ett mer optimistiskt tillvägagångssätt, skulle ett Dow-till-guld-förhållande på 2:1 innebära att 1 000 dollar investerade i en nyfödds namn nu blir 8 300 USD när de är 30. 20 000 dollar investerade nu skulle bli 166 000 USD. Och det är utan kontinuerliga insättningar.

Graf över guldpriset
Källa: Macrotrends

Nu är en perfekt tid att investera i guld

Det finns tre huvudorsaker till varför Lassonde är så optimistisk om guldets framtid. Dessa är ökade centralbanksköp, ökande popularitet av ETF-guld och en förändring i fysisk efterfrågan från väst till öst.

För att gå in i detalj sa Lassonde att ”Centralbankerna har gått från att sälja över 400 ton guld per år till att köpa över 600 ton guld per år.” Han klargjorde att när de köper, vill du också köpa. Han förklarade också att innehavet av guld-ETF har klättrat från 0 till 3 500 ton under de senaste 18 åren, och så länge konkurrerande tillgångar i säkra tillflyktsorter som europeiska statsobligationer fortsätter att ge en negativ ränta, ser han att trenden fortsätter. Slutligen påpekade han hur Kina och Indien har vuxit från 10procent av den totala efterfrågan på guld 1989 till 53 procent av den nu. När deras BNP fortsätter att stiga ser han också att den trenden kommer att fortsätta.

Låt oss sedan titta på mångsidigheten i guldinvesteringar. Även om en stor guldtacka kan vara ett bra sätt att starta ditt barns investeringskonto, föreslår många klassiska sparkontostrategier för att skapa en framtida fond för ett barn att du investerar löpande på kontot för att öka avkastningen över tiden.

Därför kan små guldtackor vara till hjälp

Säg att du vill lägga till lite över ett troy ounce per år till ditt barns fysiska guldsamling. Vi på Tavex Exchanges erbjuder många alternativ för att köpa guld. Det betyder att till och med ett köp av en 1/10 troy ounce per månad kan addera 20 000 kronor per år i värde till ditt barns sparande per år, och det är utan att ta hänsyn till potentiell tillväxt i guldvärdet.

Så om vi tar vårt exempel på från tidigare och föreställer oss att föräldern som öppnade det har köpt 1/10 troy ounce guld varje månad i 30 år, plus tillämpar Lassondes mest optimistiska tillväxttakt på det, får vi en total investeringsavkastning på en halv miljon dollar, eller 4 600 000 kronor.

Även om sådan avkastning kräver fortsatta investeringar, ger det ändå en fördel att bara starta ett sparande när ditt barn är ungt. Låt oss nu avsluta med att prata om fördelarna med att investera från tidig ålder.

Att investera åt ditt barn när det är litet ger det ett fördel

De flesta guldinvesterare är över 45 år. Det betyder att de skulle vara minst 75 år gamla innan de skulle kunna njuta av frukterna av 30 års stadiga guldinvesteringar. Under tiden, om en 30-åring har tillgång till sådana medel, kommer de att få ett betydande steg upp när det kommer till stora inköp eller en regnig dag. Och utöver det kommer de redan att ha en stark grund för framtida investeringar.

För det andra är guld unikt som en tillgång eftersom ett troy ounce guld nu fortfarande är ett troy ounce guld om 30 år. Så om du köper nu och helt enkelt väntar på att marknadspriset ska öka, kommer den att samla på sig värde över tiden bara genom att existera. Förutom andra fysiska tillgångar som kan försämras över tid eller mer riskfyllda intellektuella tillgångar som aktier, gör detta det attraktivt för ett sparande.

Guld är unikt som tillgång

Slutligen, att investera i dina barns ekonomi medan de är unga kan hjälpa dem att lära dem värdet av pengar. Ett sparande i guld skulle kunna fungera som en möjlighet att lära dem att förstå hur tillgångar fungerar. Detta i termer som ett barn kan förstå, och hjälpa dem att ta steget upp när de når vuxen ålder. Om du engagerar ditt barn och leder dem genom processen med deras sparande, blir det mindre av ett sparande, och mer av en investeringsresa ni gör tillsammans för att bygga upp goda ekonomiska vanor.

Tavex är här för att hjälpa dig ta den investeringsresan med ditt barn, barnbarn eller en annan ung släkting. Tavex erbjuder de lägsta premierna på marknaden, vilket gör att ditt barn kan få ut så mycket som möjligt av dina investeringar när ni båda förbereder er för den ljusa framtid som de ännu inte har kommit.


Tavex AB är en del av Tavexgruppen som grundades 1991 med verksamhet i Sverige sedan 2005. Tavex är en ledande återförsäljare av ädelmetaller och valuta i norra Europa med högsta kreditbetyget AAA från Bisnode. Tavex köper och säljer guld, silver och platina. Besök tavex.se

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära