Följ oss

Nyheter

Nickelpriset stiger på osäkerheten kring ett indonesiskt nickelexportförbud

Publicerat

den

Liten bit nickelmalm
Nickel, en silvervit metall

Många stora batteriproducenter är oroliga för det långsiktiga utbudet av nickel. Detta eftersom det finns en hög efterfrågan på denna basmetall på grund av ökande användning i elbils-sektorn. Basmetallkomplexet fortsätter att handlas obeslutsamt på grund av de ytterligare tullar som kommer att införas från Kina från och med 1 september. Trots oron för handelskriget uppvisade basmetallpriserna en återhämtning förra veckan. Det var bara zink som backade bland basmetallerna. Nickel steg med ytterligare nio procent förra veckan på rädsla för ett indonesiskt nickelexportförbud.

Har ökat med 50 procent

Nickelpriserna nådde en topp på 16 687 dollar på LME förra veckan. Nickelpriset har ökat med 50 procent hittills i år, på spekulationer om att Indonesien kan komma att införa ett exportförbud för nickelmalm fram till 2022.

Tidigare införde Indonesien ett femårigt förbud mot export av nickelmalm vilket upphörde 2017. Exportförbudet gav gruvföretagen en femårsperiod att bygga upp egna smältverk i landet. Det globala efterfrågescenariot visar också ett utbudsunderskott. Dessutom har lagren på LME sjunkit till 142 000 ton, den lägsta nivån sedan 2013.

Om den indonesiska regeringen fortsätter sin plan med att förbjuda nickelmalmexport, kan nickelpriserna fortsätta stiga ytterligare i år. Många stora batteriproducenter är oroliga för det långsiktiga utbudet av nickel. Detta eftersom det finns en hög efterfrågan på denna basmetall på grund av ökande användning i elbils-sektorn.

Nyheter

Samtal om flera delar av råvarumarknaden

Publicerat

den

Olika råvaror

Ett samtal som sammanfattar ett relativt stabilt halvår på råvarumarknaden trots volatilitet och geopolitiska spänningar som sannolikt fortsätter in i andra halvan av året. Vi bjuds även på kommentarer från Carlos Mera, Rabobanks analyschef för jordbrukssektorn och Kari Kangas, skogsanalytiker.

Fortsätt läsa

Nyheter

Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras

Publicerat

den

Jonas Lindvall, grundare och vd för Perthro AB

Jonas Lindvall, ett välkänt namn i den svenska olje- och gasindustrin, är tillbaka med ett nytt företag – Perthro AB – som nu förbereds för notering i Stockholm. Med över 35 års erfarenhet från bolag som Lundin Oil, Shell och Talisman Energy, och som medgrundare till energibolag som Tethys Oil och Maha Energy, är Lindvall redo att än en gång bygga ett bolag från grunden.

Tillsammans med Andres Modarelli har han startat Perthro med ambitionen att bli en långsiktigt hållbar och kostnadseffektiv producent inom upstream-sektorn – alltså själva oljeutvinningen. Deras timing är strategisk. Med ett inflationsjusterat oljepris som enligt Lindvall är lägre än på 1970-talet, men med fortsatt växande efterfrågan globalt, ser de stora möjligheter att förvärva tillgångar till attraktiva priser.

Perthro har redan säkrat bevisade oljereserver i Alberta, Kanada – en region med rik oljehistoria. Bolaget tittar även på ytterligare projekt i Oman och Brasilien, där Lindvall har tidigare erfarenhet. Enligt honom är marknadsförutsättningarna idealiska: världens efterfrågan på olja ökar, medan utbudet inte hänger med. Produktionen från befintliga oljefält minskar med cirka fem procent per år, samtidigt som de största oljebolagen har svårt att ersätta de reserver som produceras.

”Det här skapar en öppning för nya aktörer som kan agera snabbare, tänka långsiktigt och agera med kapitaldisciplin”, säger Lindvall.

Perthro vill fylla det växande gapet på marknaden – med fokus på hållbar tillväxt, hög avkastning och effektiv produktion. Med Lindvalls meritlista och branschkunskap hoppas bolaget nu kunna bli nästa svenska oljebolag att sätta avtryck på världskartan – och på börsen.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljan, guldet och marknadens oroande tystnad

Publicerat

den

Oljepriset är åter i fokus på grund av kriget i Mellanöstern. Är marknadens tystnad om de stora riskerna, det som vi egentligen verkligen bör oroa oss för? Och varför funderar Tyskland på att plocka hem sin guldreserv från New York? I veckans avsnitt av Världsekonomin pratar Katrine Kielos och Henrik Mitelman om olja, tystnad och guld. Europa är ju mer beroende av oljepriset än USA, hur orolig ska man vara för att det stiger? En krönika i Financial Times lyfte nyligen “marknadens oroande tystnad”, den syftade på skillnaden mellan den dystra geopolitiska utvecklingen i världen och en marknad som samtidigt återhämtat sig 20 procent sen början av april, trots tullkriget. Vad säger marknadens tystnad egentligen? I Tyskland pågår en debatt om att plocka hem sin guldreserv från USA. Handlar det om bristande förtroende för Donald Trump – och kan det rentav ha något med “hämndskatten” att göra?

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära