Connect with us

Nyheter

Naturgaspriset föll till under noll

Published

on

Naturgasproduktion i Permian

Naturgas-spisVi har vid enstaka tillfällen sett hur elpriset fallit under noll i Danmark, men det är första gången vi nu sett hur naturgaspriset fallit till under noll. Nu var det inte det officiella börspriset som föll under noll, det var lokalt i delstaten Texas.

En ökande amerikansk oljeproduktion i Permian Basin har fått oljepriset att krascha. Permian Basin är också hem för att en enorm naturgasproduktion. Den produktionen ökar just nu så snabbt att borrarna försöker ge bort naturgasen gratis. När de inte kan, bränner de bara upp den.

Till skillnad från i Marcellusområdet, där naturgas är huvudmålet, är borrningen i Permian helt fokuserad på råolja. Naturgas är en bra bonus som följer med oljan. Eller har i alla fall varit. De ökade antalet borrningar i West Texas och New Mexico har resulterat i ett överutbud av denna naturgas. Det finns en flaskhals för rörledning för råolja, men det finns också brist på pipelineutrymme för naturgas.

Överutbud har lett till rekordlåga priser

Överutbud har blivit så stort att dagens priser på gas vid Waha-navet i Permian har nått rekordlåga nivåer, ofta så låga som 25 cent per MMBtu. I vissa fall har producenterna faktiskt sålt mindre mängder naturgas till negativa priser. Det betyder att ett företag betalar någon annan för att ta hand om naturgasen. I tisdags var det lägsta priset som registrerades -25 cent/MMBtu (det vill säga negativt 25 cent), enligt Natural Gas Intelligence (NGI). Det var andra dagen i rad priserna var i negativt territorium.

”Det var rätt, någon fick betalt för att köpa gas i Permian under måndagen”, säger RBN Energy LLC-analytiker Jason Ferguson, med hänvisning till NGIs prisuppgifter. ”Medan vi skulle vilja säga det här var en slags övergående, enstaka händelse som ledde till en dag med dramatiskt låga gaspriser, är det inte troligt sanningen i frågan”.

Ferguson fortsatte med att tillägga att det finns små utsikter till en återhämtning fram till nästa år. ”Den gastermiska gasmarknaden översvämmas och kommer inte se betydande ny takeaway-kapacitet fram till starten av Kinder Morgons Gulf Coast Express-rörledning i slutet av 2019”, säger Ferguson. ”Problemet är här för att stanna, åtminstone i några månader. Ta ett djupt andetag om du handlar de permiska gasmarknaderna. ”De negativa priserna ligger långt under det genomsnittliga priset i år på $ 2,16/MMBtu på Waha-navet.

Hans prognoser står också i skarp kontrast till naturgas som handlas annanstans. På Nymex ligger naturgaspriserna för leverans i december runt $ 4,40/MMBtu. På NYMEX har priserna gått uppåt kraftigt under den senaste månaden på grund av låga lager och kallt väder.

Nya oljeledningar ökar överskottet av naturgas

Ironiskt nog gör invigningen av nya oljeledningar att överskottet av naturgas ökar. Enligt RBN, ledde utvidgningen av Sunrise oljeledningen, till en ökad transportkapacitet för olja. Det har möjliggjort fler borrningar, vilket har lett till mer producerad gas.

Naturgasproduktion i Permian

Utbudsöverskottet har haft andra effekter än låga priser. Borrare släpper ofta ut, eller på annat sätt läcker naturgas under borrningen, vilket har både miljömässiga och skattemässiga konsekvenser.

En rapport från Wilderness Society och Taxpayers for Common Sense konstaterar att mellan 2009 och 2015 slösade borrare på offentliga områden bort 462 miljarder kubikfot (Bcf) naturgas, eller tillräckligt med gas för att tillgodose behoven hos 6,2 miljoner hushåll i ett år. Med ett genomsnittligt pris på 3,65 USD/MMBtu under tidsperioden ligger värdet på den bortslösade gasen på 1,7 milrader dollar.

Den federala regeringen under president Obama försökte tvinga borrare att fånga denna naturgas. I 2016 slutförde Bureau of Land Management (BLM) förordningar om avluftning, och läckage vid olje- och gasanläggningar på offentliga markområden. Men BLM har under Trump dragit tillbaka dessa normer och förlitar sig istället på ett lapptäcke av ojämna regler på statsnivå.

Vissa stater är bättre än andra på reglering. Colorado satte standarden för att minska gasavfallet när det slutade ställa krav på metanavskiljning 2014. Staten har visat att det finns enkla och kostnadseffektiva sätt att hantera metanförorening ”, enligt Rapporten från Wilderness Society och Taxpayers for Common Sense.

I andra änden av spektrumet finns New Mexico. New Mexico har slösat bort mer naturgas än någon annan stat, cirka 570 000 ton årligen, enligt rapporten. Staten förlorar mellan 182 till 244 miljoner dollar varje år, eller tillräckligt med gas för att tillgodose behoven hos varje invånare i New Mexico varje år. Det är ingen överraskning att New Mexico har några av de svagaste normerna för metanutsläpp, ett problem nu när BLM tar bort de federala standarderna och lämnar reglering till staterna.

Under tiden blir problemet bara värre med en högkonjunktur i Permian. Antalet natugasavbränningar i New Mexico ökade med 2 244 procent mellan 2009 och 2013. Negativa priser på naturgas ger mycket små incitament för borrare att hantera metangasen.