Connect with us

Nyheter

Mycket svajiga elpriser

Published

on

Mörka moln med lite blå himmel som tittar fram

Att elpriserna varierar kraftigare än tidigare är till stor del en effekt av att det kommer in mer förnybar el i systemet som är väderberoende. Under en timme, natten den 2 maj, noterades de lägsta elpriserna i Sverige i historien på timbasis, då priset var nere på 0,13 öre per KWh. Samtidigt ligger snittpriset på el över det normala i Norden. 

Förra veckan hamnade snittpriset i Norden påcirka 37 öre per kWh och enligt elbolaget Bixias prognos stiger priset den här veckan till ett snitt på knappt 43 öre per kWh. 

– Helt klart kommer vi att behöva vänja oss vid mer varierande elpriser, där det liktförra veckan kan vara mycket låga priser under kortare perioder för att sedan stiga till mycket höga. Det beror bland annat på att det byggs mer vindkraft, vilket är nödvändigt ur ett klimatperspektiv. Samtidigt är det en kraftkälla som är väderberoende, säger Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på Bixia. 

Matina Rosenberg
Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på Bixia

Att priset just nu är högt beror inte enbart på det kalla vädret, det är många andra faktorer som påverkar. En orsak är att vårfloden bromsat upp till följd av kylan, en annan orsak är att revisionen av kärnkraftverk pågår. 

– Dessutom har vi ett underskott i våra vattenmagasin och en relativt hög marginalkostnad på kol som håller uppe priserna. Att priset på marginalkostnaden för kol är högt beror på en högre prisnivå på utsläppsrätterna. Nu ligger de på cirka 27 euro per ton, vilket kan jämföras med förra året då de låg på 14 euro per ton. Det kostar alltså nästa dubbelt så mycket mer nu att belasta miljön som för ett år sedan, konstaterar Matina Rosenberg. 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar

Published

on

Koppar-gruvan Caserones

Lundin Mining meddelade tidigare idag att de förvärvar 51 procent av SCM Minera Lumina Copper av JX Nippon Mining & Metals Corporation. Lundin Mining har rätt att förvärva ytterligare 19 procent under en femårsperiod. Det förvärvade bolaget driver koppar-molybden-gruvan Caserones i Chile.

Lundin Mining betalar 800 miljoner USD vid tillträde och sedan 150 miljoner USD under en period på sex år. De ytterligare 19 procenten kan förvärvas för 350 miljoner USD.

Förvärvet är i linje med Lundin Minings strategiska mål och ger företaget en storskalig kopparproduktion med lång livstid med ett bra kassaflöde, som kompletterar Lundin Minings befintliga verksamheter och högkvalitativa tillgångar inom basmetaller med stort fokus på koppar. Förvärvet gör att 75 procent av Lundin Minings intäkter kommer att komma från koppar.

Dagens industri frågar vd Peter Rockandel om det är rimligt att köpa Caserones med tanke på investeringsbehovet för Josemaria. Han svarar ”Att få köpa en världsklasstillgång som dessutom är strategiskt helt rätt för den existerande portföljen är otroligt ovanligt så det är inget man kan tacka nej till. Dessutom gör vi det här köpet utan skuld och gruvan kommer direkt att generera fritt kassaflöde”.

Continue Reading

Nyheter

Robusta-bönan är rebellen på kaffemarknaden

Published

on

Rostade kaffebönor

Kaffe, drycken som så många av oss i världen älskar att konsumera, görs på rostade och malda kaffebönor. Det finns två huvudsakliga bönor i världen, Arabica och Robusta. Arabica är bönan som används i bra kaffe, medan Robusta används i billigare kaffe och snabbkaffe.

Men måste verkligen Robusta vara sämre? Det finns en rörelse som drivs av två faktorer som talar för en uppvärdering av Robusta-bönan.

Den ena faktorn är marknadsföring, Arabica har marknadsförts som kvalitét och Robusta som dålig. Det har gjort att Robusta prissätts lägre än Arabica och säljs som ett bulkkaffe. Kaffeodlare har inte kunnat investera i att utveckla Robusta-bönan eftersom ingen har velat betala extra för något som uppfattas som dåligt. Men det finns ett nytt intresse för Robusta-bönan bland kaffe-konnässörer. Och när det finns ett intresse, så finns det en vilja att betala och då blir det möjligt för odlare att investera i utveckling av bönan.

Den andra faktorn är klimatet. Arabica är en känslig växt som kräver ett mycket speciellt klimat. Det är svårt att expandera produktionen i takt med att fler vill dricka kaffe. Tvärt om har klimatförändringar gjort att områden där Arabica trivs har minskat. Robusta däremot är mycket tåligare.

Continue Reading

Nyheter

Kopparpriset stiger på lägre utbud

Published

on

Koppar

Kopparpriset steg på måndagen, med stöd av sänkta globala leveranser och lägre utbud. Koppar för leverans i maj på Comex-marknaden i New York nådde 4,09 USD per pound (8 998 USD per ton), en ökning med 0,5 procent jämfört med fredagens stängning.

Mängden koppar i de lager som övervakas av Shanghai Futures Exchange minskade med 11,6 procent i fredags, och föll för fjärde veckan i rad. Lagren har hittills minskat med 36,2 procent till 161 152 ton, från en topp i slutet av februari.

Continue Reading

Populära