Connect with us

Nyheter

Mexikos nya oljeindustri

Published

on

Olja är trögflytande

Olja och naturgas har en relationMexikos kongress röstade under förra veckan igenom den lagstiftningen som till slut kommer att avsluta den mexikanska statens 75-åriga kontroll över landets energiindustri genom statliga oljebolaget Pemex. En energireform som president Enrique Peña Nieto har lagt mycket kraft på att få igenom.

Nietos energireformer kommunicerades under förra året som ett sätt att minska det senaste decenniets fallande produktion inom Pemex och som ett sätt att locka de utländska investeringar som Mexikos energiindustri så väl behöver. Redan innan lagförslaget var undertecknat hade flera av de största aktörerna inom den globala oljeindustrin meddelat att de är villiga att arbeta med de mexikanska oljereserverna. Med ett värde på mer än 1300 miljarder USD erbjuder Mexiko en helt ny möjlighet för djuphålsborrande producenter och energiföretag.

Globala oljejättar som Exxon Mobil (NYSE: XOM), USAs största oljebolag, och Royal Dutch Shell (NYSE: RDS-A), Europas största oljebolag, är ivriga att få arbeta i Mexiko och det är lätt att förstå varför.

I sitt sökande efter nya reserver ställs de globala energijättarna ofta inför geopolitiska risker och spänningar med lokala myndigheter som är fientligt inställda till västerländska företag. Exxon betalar tiotals miljarder dollar till partnern OAO Rosneft för att utnyttja Rysslands arktiska region, medan Shell har en lång historia i Nigeria.

BP (NYSE: BP), Europas näst största producent, har en brokig historia av affärer i Ryssland och försöker fortfarande reparera sin image i USA, vilket gör Mexiko till en attraktiv destination för den brittiska oljejätten.

Chevron (NYSE: CVX), det näst största amerikanska oljebolaget, och Frankrikes Total (NYSE: TOT), Europas tredje största oljebolag, är också bland de företag som är intresserade av att utvinna Mexikos oljekällor.

Kan dubbla oljeproduktionen

Nya utländska investeringar kan hjälpa den mexikanska oljeindustrin att fördubbla sin nuvarande produktion om 5 miljoner fat per dag, och göra landet till världens fjärde största oljeproducent. Den mexikanska oljeindustrin har kämpat med en fallande produktion medan Kanada och USA har nått rekordnivåer.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Hochman

    3 februari, 2018 at 16:33

    Det verkar hända saker nu, tycker mig ha läst i veckan att många nya licenser har delats ut, tror bla BP och Shell skulle satsa stort i Mexiko.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Kakaopriserna stiger på minskade leveranser från Elfenbenskusten

Published

on

Kakaofrukt

En svagare dollar i torsdags ledde till att flera spekulanter som tagit position för fallande pris valde att täcka sina korta positioner i kakaoterminer. Efter att regeringsdata visade att utbudet av kakao från Elfenbenskusten ser ut att minska så har kakaopriset stärks. Kursuppgången begränsades emellertid av att de europeiska kakaolagren stigit till 139 060 MT, den högsta siffran på sex månader.

Måndagens regeringsdata visade att Elfenbenskustens bönder skickade 1,73 MMT kakao till landets hamnar för regleringsåret 2022/2023 från 1 oktober till 12 mars. Siffran är en minskning med 3,4 procent på årsbasis. Elfenbenskusten är den största kakaoproducenten i världen. 

Nigeria ser en nedgång i sin kakaoexport

En nedgång i kakaoexporten från Nigeria är gynnsam för priserna. Cocoa Association of Nigeria rapporterade i måndags att landets kakaoexport för januari 2023 sjönk med 5,9 procent på årsbasis till 43 405 MT. Nigeria är världens femte största producent av kakaobönor.

Oron för utbudet på vissa västafrikanska kakaogrödor har begränsat eventuella nedgångar i kakaopriserna. Kakaobönder fortsätter att kämpa med bristen på gödningsmedel och bekämpningsmedel eftersom Rysslands krig i Ukraina har begränsat den ryska exporten av kaliumklorid och andra gödningsmedel över hela världen.

Tidigare den här månaden steg kakao i New York till en högsta nivå på två år, och kakao i London nådde en högsta nivå på 13 veckor, efter att International Cocoa Organization (ICCO) förutspådde att de globala kakaolagren 2022/2023 skulle falla 3,5 % år/år till 1,653 MMT. 

Continue Reading

Nyheter

Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar

Published

on

Koppar-gruvan Caserones

Lundin Mining meddelade tidigare idag att de förvärvar 51 procent av SCM Minera Lumina Copper av JX Nippon Mining & Metals Corporation. Lundin Mining har rätt att förvärva ytterligare 19 procent under en femårsperiod. Det förvärvade bolaget driver koppar-molybden-gruvan Caserones i Chile.

Lundin Mining betalar 800 miljoner USD vid tillträde och sedan 150 miljoner USD under en period på sex år. De ytterligare 19 procenten kan förvärvas för 350 miljoner USD.

Förvärvet är i linje med Lundin Minings strategiska mål och ger företaget en storskalig kopparproduktion med lång livstid med ett bra kassaflöde, som kompletterar Lundin Minings befintliga verksamheter och högkvalitativa tillgångar inom basmetaller med stort fokus på koppar. Förvärvet gör att 75 procent av Lundin Minings intäkter kommer att komma från koppar.

Dagens industri frågar vd Peter Rockandel om det är rimligt att köpa Caserones med tanke på investeringsbehovet för Josemaria. Han svarar ”Att få köpa en världsklasstillgång som dessutom är strategiskt helt rätt för den existerande portföljen är otroligt ovanligt så det är inget man kan tacka nej till. Dessutom gör vi det här köpet utan skuld och gruvan kommer direkt att generera fritt kassaflöde”.

Continue Reading

Nyheter

Robusta-bönan är rebellen på kaffemarknaden

Published

on

Rostade kaffebönor

Kaffe, drycken som så många av oss i världen älskar att konsumera, görs på rostade och malda kaffebönor. Det finns två huvudsakliga bönor i världen, Arabica och Robusta. Arabica är bönan som används i bra kaffe, medan Robusta används i billigare kaffe och snabbkaffe.

Men måste verkligen Robusta vara sämre? Det finns en rörelse som drivs av två faktorer som talar för en uppvärdering av Robusta-bönan.

Den ena faktorn är marknadsföring, Arabica har marknadsförts som kvalitét och Robusta som dålig. Det har gjort att Robusta prissätts lägre än Arabica och säljs som ett bulkkaffe. Kaffeodlare har inte kunnat investera i att utveckla Robusta-bönan eftersom ingen har velat betala extra för något som uppfattas som dåligt. Men det finns ett nytt intresse för Robusta-bönan bland kaffe-konnässörer. Och när det finns ett intresse, så finns det en vilja att betala och då blir det möjligt för odlare att investera i utveckling av bönan.

Den andra faktorn är klimatet. Arabica är en känslig växt som kräver ett mycket speciellt klimat. Det är svårt att expandera produktionen i takt med att fler vill dricka kaffe. Tvärt om har klimatförändringar gjort att områden där Arabica trivs har minskat. Robusta däremot är mycket tåligare.

Continue Reading

Populära