Följ oss

Nyheter

Mexikos nya oljeindustri

Publicerat

den

Olja är trögflytande

Olja och naturgas har en relationMexikos kongress röstade under förra veckan igenom den lagstiftningen som till slut kommer att avsluta den mexikanska statens 75-åriga kontroll över landets energiindustri genom statliga oljebolaget Pemex. En energireform som president Enrique Peña Nieto har lagt mycket kraft på att få igenom.

Nietos energireformer kommunicerades under förra året som ett sätt att minska det senaste decenniets fallande produktion inom Pemex och som ett sätt att locka de utländska investeringar som Mexikos energiindustri så väl behöver. Redan innan lagförslaget var undertecknat hade flera av de största aktörerna inom den globala oljeindustrin meddelat att de är villiga att arbeta med de mexikanska oljereserverna. Med ett värde på mer än 1300 miljarder USD erbjuder Mexiko en helt ny möjlighet för djuphålsborrande producenter och energiföretag.

Globala oljejättar som Exxon Mobil (NYSE: XOM), USAs största oljebolag, och Royal Dutch Shell (NYSE: RDS-A), Europas största oljebolag, är ivriga att få arbeta i Mexiko och det är lätt att förstå varför.

I sitt sökande efter nya reserver ställs de globala energijättarna ofta inför geopolitiska risker och spänningar med lokala myndigheter som är fientligt inställda till västerländska företag. Exxon betalar tiotals miljarder dollar till partnern OAO Rosneft för att utnyttja Rysslands arktiska region, medan Shell har en lång historia i Nigeria.

BP (NYSE: BP), Europas näst största producent, har en brokig historia av affärer i Ryssland och försöker fortfarande reparera sin image i USA, vilket gör Mexiko till en attraktiv destination för den brittiska oljejätten.

Chevron (NYSE: CVX), det näst största amerikanska oljebolaget, och Frankrikes Total (NYSE: TOT), Europas tredje största oljebolag, är också bland de företag som är intresserade av att utvinna Mexikos oljekällor.

Kan dubbla oljeproduktionen

Nya utländska investeringar kan hjälpa den mexikanska oljeindustrin att fördubbla sin nuvarande produktion om 5 miljoner fat per dag, och göra landet till världens fjärde största oljeproducent. Den mexikanska oljeindustrin har kämpat med en fallande produktion medan Kanada och USA har nått rekordnivåer.

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. Hochman

    3 februari, 2018 vid 16:33

    Det verkar hända saker nu, tycker mig ha läst i veckan att många nya licenser har delats ut, tror bla BP och Shell skulle satsa stort i Mexiko.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Venezuelas militära aktivitet väcker frågor om en invasion av oljelandet Guyana

Publicerat

den

Guyana är det relativt sett mindre landet i Sydamerika som på några få år har gått från att vara relativt fattigt till att gå mot att bli ett av de rikare länderna i världen per capita. Landet ändrade reglerna för oljeprospektering och ganska snabbt hittades stora mängder olja utanför kusten. Vad vi läser så är landet hyggligt rikt även på en uppsjö andra råvaror, men ingenting har blivit i närheten så stort som den olja man nu producerar, där landet på ett fåtal år kommit upp i en oljeproduktion på 0,4 miljoner fat per dag.

Det stora grannlandet Venezuela har i jämförelse megastora råvarutillgångar, bland annat världens största oljereserver. Landet har dock inte lyckats få sin ekonomi att fungera.

Venezuela har dock sedan 1800-talet gjort anspråk på majoriteten av Guyana, det område som kallas Guayana Esequiba. Att Guyana hittade olja och blivit ett rikt land har väckt ilska i grannlandet. Det har pratats om att Venezuela kan komma att invadera Guyana.

Området Venezuela gör anspråk på. Grafik från Wikipedia

Venezuela gör militära förflyttningar

Sedan några dagar tillbaka så har Venezuelas anspråk kommit i fokus då betydande förflyttningar av militär utrustning och personal i östra delen av landet vid gränsen mot Guyana har observerats. Grannlandet Brasilien uppges ha höjt beredskapen för sin militär.

Fortsätt läsa

Nyheter

Platinapriserna faller trots prognoser om utbudsunderskott

Publicerat

den

Trots upprepade prognoser om ett växande utbudsunderskott har platinapriset fallit 15 procent sedan början av 2023. Det har gjort att platina förväntas avsluta året med den sämsta utvecklingen på fem år.

Platina står i kontrast till guld som har stigit med 14 procent i år, tack vare stora köp av centralbanker som har kompenserat utflödet från guldstödda ETFer.

Den senaste kvartalsuppdateringen från World Platinum Investment Council (WPIC) har återigen lyft fram underskottsprognosen för 2023 gällande platina och förutspår ytterligare ett, men mindre, underskott för 2024. Trots detta har priserna på metallen vägrat att röra sig högre.

Rapporten ser ett underskott för den globala platinamarknaden på 1,071 miljoner troy ounce för i år, på grund av en total efterfrågetillväxt på 26 procent till 8,150 miljoner troy ounce på årsbasis och svagt utbud. Det beror på att både gruvdrift och återvinning förväntas ligga långt under nivåerna före covid i år och nästa år. Utbudet sjunker med 3 procent jämfört med föregående år till 7,079 miljoner troy ounce, enligt WPIC-rapporten.

Fortsätt läsa

Nyheter

Outokumpu vill bygga egna kärnkraftreaktorer vid sina stålverk

Publicerat

den

Outokumpu i Torneå

Outokumpu utreder möjligheterna att minska koldioxidutsläppen från produktionen av rostfritt stål med hjälp av små kärnkraftsreaktorer. Ett alternativ för detta är vid bolagets stålverk i Torneå, dvs precis vid den svenska gränsen.

Outokumpu utreder möjligheterna att minska koldioxidutsläppen från sin stålproduktion med hjälp av SMR-teknik (Small Modular Reactor, SMR), som är under utveckling. I detta skede är avsikten med förstudien att utreda genomförbarheten av småskalig kärnkraft av detta slag, och eventuella investeringsbeslut fattas först senare. Ett alternativ för placering av en SMR-reaktor skulle kunna vara området kring Outokumpus verksamheter i Torneå.

”En SMR-reaktor (engelska: small modular reactor) är en liten kärnreaktor med modulär konstruktion och i typiska fall med en eleffekt som inte överstiger 300 megawatt. En sådan reaktor kan i stort sett prefabriceras i moduler på en fabrik och transporteras till den aktuella platsen med land- eller till sjötransport. Tack vare prefabrikation går det att sänka byggkostnaderna och göra byggnadstiden kortare. Med en SMR kan man inte endast producera el, utan också fjärrvärme, väte och processvärme”, berättar Kristiina Tiilas, ansvarig för Outokumpus SMR-projekt.

Outokumpu anser att kärnkraft är det bästa alternativet för stabil utsläppsfri energi i industriell skala

Outokumpu, producenten av det rostfria stål som idag har lägst utsläpp i världen, påskyndar den gröna omställningen i stålindustrin genom sina åtgärder. Outokumpu skriver att företaget är den enda producenten av rostfritt stål som har antagit Science-Based Targets-initiativets klimatmål på 1,5°C. Att behålla och öka andelen koldioxidsnål el är viktigt för att nå företagets ambitiösa hållbarhetsmål.

”Outokumpu ligger i framkant när det gäller att minska koldioxidutsläppen från stålindustrin. Därför är det ett naturligt steg för bolaget att utreda de möjligheter som nya tekniska lösningar som är under utveckling erbjuder bolaget att minska sina koldioxidutsläpp”, berättar Tony Lindström, energiansvarig på Outokumpu.

En förstudie kring tekniken för små modulära reaktorer har inletts. Inom ramen för den utreds bland annat de möjliga tekniska lösningarna, ekonomisk lönsamhet och konsekvenser för miljön. Utifrån förstudien bedömer bolaget huruvida det lönar sig att investera i SMR-teknik, och ett eventuellt investeringsbeslut fattas först efter detta.

Igår höll Outokumpu ett informationsmöte i Haparanda för att berätta om projektet.

Fortsätt läsa

Populära