Mexikos nya oljeindustri

Olja och naturgas har en relationMexikos kongress röstade under förra veckan igenom den lagstiftningen som till slut kommer att avsluta den mexikanska statens 75-åriga kontroll över landets energiindustri genom statliga oljebolaget Pemex. En energireform som president Enrique Peña Nieto har lagt mycket kraft på att få igenom.

Nietos energireformer kommunicerades under förra året som ett sätt att minska det senaste decenniets fallande produktion inom Pemex och som ett sätt att locka de utländska investeringar som Mexikos energiindustri så väl behöver. Redan innan lagförslaget var undertecknat hade flera av de största aktörerna inom den globala oljeindustrin meddelat att de är villiga att arbeta med de mexikanska oljereserverna. Med ett värde på mer än 1300 miljarder USD erbjuder Mexiko en helt ny möjlighet för djuphålsborrande producenter och energiföretag.

Globala oljejättar som Exxon Mobil (NYSE: XOM), USAs största oljebolag, och Royal Dutch Shell (NYSE: RDS-A), Europas största oljebolag, är ivriga att få arbeta i Mexiko och det är lätt att förstå varför.

I sitt sökande efter nya reserver ställs de globala energijättarna ofta inför geopolitiska risker och spänningar med lokala myndigheter som är fientligt inställda till västerländska företag. Exxon betalar tiotals miljarder dollar till partnern OAO Rosneft för att utnyttja Rysslands arktiska region, medan Shell har en lång historia i Nigeria.

BP (NYSE: BP), Europas näst största producent, har en brokig historia av affärer i Ryssland och försöker fortfarande reparera sin image i USA, vilket gör Mexiko till en attraktiv destination för den brittiska oljejätten.

Chevron (NYSE: CVX), det näst största amerikanska oljebolaget, och Frankrikes Total (NYSE: TOT), Europas tredje största oljebolag, är också bland de företag som är intresserade av att utvinna Mexikos oljekällor.

Kan dubbla oljeproduktionen

Nya utländska investeringar kan hjälpa den mexikanska oljeindustrin att fördubbla sin nuvarande produktion om 5 miljoner fat per dag, och göra landet till världens fjärde största oljeproducent. Den mexikanska oljeindustrin har kämpat med en fallande produktion medan Kanada och USA har nått rekordnivåer.

  1 Reply to “Mexikos nya oljeindustri”

  1. Hochman skriver:

   Det verkar hända saker nu, tycker mig ha läst i veckan att många nya licenser har delats ut, tror bla BP och Shell skulle satsa stort i Mexiko.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras.

  scroll to top