Connect with us

Nyheter

Mängder av olja från Kurdistan

Published

on

I februari skrev vi om att det var boomtider för olja från Kurdistan. Nu skriver analysföretaget Edison att Kurdistans olja har passerat en brytpunkt och att stora mängder kommer att flöda.

Kurdistans råvaruminister talar om olja

Dr. Ashti Hawrami, Kurdistans råvaruminister talar om framtiden för olja från Kurdistan.

Tidigare har det funnits ett motstånd att investera i Kurdistan, framför allt bland de stora oljebolagen, då det finns en politisk spänning mellan Kurdistans regionala regering och den nationella regeringen i Bagdad. Bagdad erkänner inte att Kurdistan delar ut oljelicenser på eget bevåg.

De stora oljebolagen skriver avtal

Men Edison anser att en brytpunkt har passerats då 4 av de 10 stora oljebolagen nu är aktiva i regionen. De anser att situationen nu har kommit till den punkten att politiken långsiktigt kommer att få foga sig efter ekonomin och inte tvärt om.

Av de stora oljebolagen så har Exxon, Chevron, Total och Gazprom alla nyligen skrivit på avtal med Kurdistan, och Statoil har öppet meddelat att de tittar på regionen.

Bland de stora bolagen som inte finns representerade i Kurdistan finns Sinopec, Petrochina, Shell, Petrobas och BP. Analytiker på Edison anser att om ett kinesiskt företag ger sig in i regionen så blir Bagdads nuvarande hållning mot Kurdistan ohållbar.

Potentialen är stor i Kurdistan

Det är ingen som ifrågasätter potentialen i Kurdistan. 70 % av all prospektering i regionen leder till framgångsrika fynd. Produktionskapaciteten är nu uppe i 200.000 fat per dag och stigande. Nya fynd som nyligen gjorts gör det enligt Kurdistans regering möjligt att nå en produktion på 2 miljoner fat per dag år 2019.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Hansson

    10 mars, 2013 at 20:03

    Känns fortfarande osäkert vad som händer med bolagen i Kurdistan. Tjafset mellan Kurdistan och Bagdad bara fortsätter.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *