Nyheter
Litiumpriset faller på en dyster prognos från Morgan Stanley

Priset på råvaran litium är just nu i fokus. Litium används i olika typer av batterier och har blivit allt glödhetare i takt med att intresset för elbilar har ökat. Denna råvara har varit svår att handla för vanliga investerare, en stor del av handeln i denna råvara har gjorts upp direkt mellan producenter och de företag som behövt den som insatsvara. Det finns en amerikansk börshandlad fond, Global X Lithium & Battery Tech ETF (NYSEArca: LIT), som följer hela litiumcykeln från gruvdrift och raffinering till batteriproduktion. Sedan årsskiftet 2017/2018 är det emellertid inte längre möjligt för svenska investerare att köpa denna ETF. Vi ser nu hur litiumpriset faller på en dyster prognos från Morgan Stanley. Det betyder att även denna börshandlade fond faller när Morgan Stanley öppnade en kalldusch för litiumtjurarna. Detta skedde samtidigt som LME, London Metal Exchange, för diskussioner om att starta en standardiserad terminshandel i litium.
Ökad litiumtillförsel från Chile
Litiumrelaterade tillgångar backade efter att en Morgan Stanley-analytiker hävdade att tillväxten av elbilar skulle vara ”otillräcklig” för att kompensera ökningen av litiumtillförseln från Chile. Morgan Stanleys analytiker förutspår en rad nya litiumprojekt och planerade utbyggnader hos de största tillverkarna i Chile. Morgan Stanley bedömer att dessa projekt och utbyggnader kommer att öka den globala litiumproduktionen med 500 000 ton per år redan innan 2025. Det skulle i sådant fall innebära att den ökade efterfrågan på litium inte skulle leda till stigande priser utan istället ett utbudsöverskott.
Litiumpriserna har mer än fördubblats de senaste två åren på ökad efterfrågan på batteriråvaror som används i elbilar. Till exempel använder en Tesla Model S mer litium i sina batterier än 10 000 smartphones kombinerat enligt en analys från Goldman Sachs.
Morgan Stanley argumenterar att det 2018 året kommer att markera slutet på det globala litiumunderskottet, eftersom det kommer att finnas ”betydande överskott” från 2019 och framåt. I sin analys skriver Morgan Stanley att elektriska fordon skulle behöva svara för 31 procent av den globala bilförsäljningen år 2025 jämfört med nuvarande 2 procent för att rensa överskottet av litium.
Morgan Stanley beräknar att litiumkarbonatpriserna kan sjunka till 7 332 dollar per ton 2021 och till och med falla mot den marginal-produktionskostnaden på 7 030 dollar per ton. I dag handlas litium till cirka 13 300 dollar per ton.
Nedgraderar sin syn på litiumproducenter
Dessutom nedgraderade banken sin syn på Albermarle och SQM, de två största litiumproducenterna, till ”undervikt” från ”neutral”.
Albermarle är det största innehavet i Global X Lithium & Battery Tech ETF. LIT Har allokerat cirka 17,5 procent av portföljens vikt till aktier i detta företag. SQM, eller Sociedad Quimica Y Minera, svarar för 7,6 procent av kapitalvikten i LIT.
Nyheter
Nystart för koppargruvan Viscaria i Kiruna – en av Europas största

Gruvbolaget Viscaria kommer allt närmare att starta Viscariagruvan i Kiruna, vilken kommer att bli en av Europas största koppargruvor. Brytning påbörjas under 2026 och anrikningsverket tas i bruk under 2027 som då produceras det första koncentratet.
Bolaget har hittills satsat 1,8 miljarder kronor men kommer att behöva ytterligare 6 miljarder, där fördelningen är tänkt att vara 60 procent lån och 40 procent eget kapital.
EFN intervjuar Viscarias vice vd Anna Tyni.
Nyheter
Hur USA blev världens största exportör av propan

USA har på 15 år gått från nästan ingen export alls av propan till att bli störst i världen. Det är en utveckling som följer den explosiva produktionsökningen av naturgas och olja. Propan är en biprodukt från naturgasbearbetning och oljeraffinering. Genom tekniker som fracking och horisontell borrning ökade den amerikanska olje- och gasproduktionen kraftigt från omkring 2008, särskilt i Permian (Texas/New Mexico). Det ledde till en kraftig ökning av propanproduktionen.
Trots ökande produktion har efterfrågan inom USA varit relativt stillastående eller minskat. Det skapade ett överskott som drev på exporten.
Företag som Enterprise Products Partners byggde ut terminaler för att exportera propan, särskilt från Houston. Priserna på amerikansk propan är lägre än i exempelvis Qatar eller Förenade Arabemiraten, vilket gör den konkurrenskraftig globalt.
Kina är en av de största importörerna, särskilt för sin kemikalieindustri. Mexiko är också starkt beroende av amerikansk propan, medan Kanada främst exporterar till USA. USMCA-avtalet undantar Kanada och Mexiko från tullar.
Handelstullar, särskilt från Kina, har skapat oro men påverkar inte efterfrågan nämnvärt eftersom Kina fortfarande är beroende av amerikansk propan. Alternativ från Mellanöstern är dyrare.
Amerikanska företag bygger ut exportkapaciteten. Även om andra länder ökar sin produktion, förväntas USA behålla ledningen. Då inhemsk konsumtion är begränsad, måste överskottet säljas internationellt.
Nyheter
Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.
-
Nyheter3 veckor sedan
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: The forward curve is pricing tightness today and surplus tomorrow
-
Nyheter2 veckor sedan
Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller
-
Nyheter2 veckor sedan
Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte
-
Nyheter2 veckor sedan
Lägre elpriser och många minustimmar fram till midsommar
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina slår nytt rekord i produktion av kol
-
Nyheter2 veckor sedan
Saudiarabien informerar att man är ok med ett lägre oljepris
-
Nyheter3 veckor sedan
Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt