Följ oss

Nyheter

Licens i Afrika gör guldbolag till en vinnare

Publicerat

den

Kenya redo för gruvbrytning av guld

Guldfynd gjort i det afrikanska landet KenyaBetydande guldfynd i Narok i Kenya gör att landet nu kan komma att leda till att den krisdrabbade kenyanska ekonomin får sig ett välbehövligt lyft. I samband med detta tilldelar den östafrikanska nationen den första licensen för gruvbrytning till ett utländskt bolag, som nu har för avsikt att påbörja brytning av guld i området.

Enligt Business Daily så kommer guldföretaget Goldplat, som bland annat är noterat på London Stock Exchanges tillväxtlista AIM under akronymen GDP, att tilldelas en licens för att utvinna guld ur de stora guldfyndigheterna i Lolgorien området i Narok County. Innan Goldplat har rätt till licensen måste dess ansökan annonseras i landets nationella press under tre månader. Av denna anledning är det tidigast i oktober om Goldplat kan erhålla licensen formellt eftersom allmänheten under en 90-dagarsperiod skall ha rätt att anföra sina invändningar.

Under tiden rapporterar Goldplat att bolaget har gjort stora framsteg med sitt borrprogram vid Kilimapesa. Med dagens priser skulle produktionen av guld från gruvorna i Kilimapesa svara för en årlig intäkt på upp till 60 miljarder kenyanska shilling, cirka 4 miljarder kronor. Därmed kan Goldplats fyndigheter komma att bli en av de mer lönsamma gruvprojekten i Kenya. Den kenyanska regeringen skall enligt avtalet erhålla en royalty om 4 procent av värdet på allt guld som Goldplat exporterar, utöver den bolagsskatt som är knuten till de vinster som Goldplat kommer att redovisa.

Borrprogrammet som omfattar 28 grunda hål har två nya områden som mål, nämligen Vim / Rutha och RedRay, och baseras på tidigare geologisk kartering och provtagning vilka har identifierats som mycket lovande.

Så kallade diamantborrningar har påbörjats vid Vim / Rutha som ligger 2 kilometer söder om Kilimapesa Hill, och består av 16 grunda hål på sammanlagt 640 meter och fyra djupare hål på 460 meter, som skall borras i den andra fasen av detta borrprogram.

Nyheter

Kommande 25 år behöver vi lika mycket koppar som vi producerat sedan stenåldern

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

Den nya Dagens industri-podden ”Den nya ekonomin” har i sitt första avsnitt grävt sig ner i ämnet koppar. Världen kommer att behöva helt ofantliga mängder koppar för det mesta vi vill göra, samtidigt går det långsamt att öppna nya gruvor. I de största kopparregionerna i världen tar det 20 år från beslut till produktion och i USA tar det 29 år.

”Det ska möjliggöra AI-revolutionen, tillväxten av den globala medelklassen och den gröna omställningen. De kommande 25 åren kommer vi behöva mer koppar än vi producerat sedan stenåldern. Men var ska vi få den ifrån? Varje gruva är också en konflikt, och vi har åkt till en av dem.”

Journalisten Gunnar Harrius pratar flera personer och besöker även Viscariagruvan, den koppargruva som Viscaria öppnar i Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset kan bara gå upp

Publicerat

den

Silvertacka i popart-stil

Jochen Staiger går igenom det aktuella läget för ädelmetallen silver och allting talar för att silverpriset bara kan gå upp, frågan är mer i vilken omfattning priset går upp. Vi är inne på det sjätte året med ett underskott på silver och allt från förnybar energi till centralbanksreserver talar för en ökad efterfrågan. Silver är en volatil tillgång så på kort sikt kan priset studsa runt, men det strukturella underskottet gör att priset bara kan ha en riktning.

Jochen Staiger går igenom läget för ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Michel Rufli förklarar vad som händer på guldmarknaden

Publicerat

den

Michel Rufli på Nordic Gold Trade pratar om guld

Michel Rufli från Nordic Gold Trade svarar på Gabriel Mellqvists frågor om vad som händer med guld. Det är ett intressant samtal om både vilka faktorer som driver guldpriset rent generellt, men även hur olika saker har påverkat priset det senaste året och inte minst den senaste tiden.

Man kommer bland annat in på att det finns olika typer av osäkerhet, så som geopolitisk, finansiell (långa räntor börjar falla vilket är bra för guld) och politisk. Det fanns exempelvis en positionering i guld inför det amerikanska presidentvalet där man förväntade sig politisk osäkerhet om valet blev mycket jämt, men när valresultatet var tydligt så försvann just den typen av osäkerhet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära