Nyheter

Licens i Afrika gör guldbolag till en vinnare

Publicerat

den

Betydande guldfynd i Narok i Kenya gör att landet nu kan komma att leda till att den krisdrabbade kenyanska ekonomin får sig ett välbehövligt lyft. I samband med detta tilldelar den östafrikanska nationen den första licensen för gruvbrytning till ett utländskt bolag, som nu har för avsikt att påbörja brytning av guld i området.

Enligt Business Daily så kommer guldföretaget Goldplat, som bland annat är noterat på London Stock Exchanges tillväxtlista AIM under akronymen GDP, att tilldelas en licens för att utvinna guld ur de stora guldfyndigheterna i Lolgorien området i Narok County. Innan Goldplat har rätt till licensen måste dess ansökan annonseras i landets nationella press under tre månader. Av denna anledning är det tidigast i oktober om Goldplat kan erhålla licensen formellt eftersom allmänheten under en 90-dagarsperiod skall ha rätt att anföra sina invändningar.

Under tiden rapporterar Goldplat att bolaget har gjort stora framsteg med sitt borrprogram vid Kilimapesa. Med dagens priser skulle produktionen av guld från gruvorna i Kilimapesa svara för en årlig intäkt på upp till 60 miljarder kenyanska shilling, cirka 4 miljarder kronor. Därmed kan Goldplats fyndigheter komma att bli en av de mer lönsamma gruvprojekten i Kenya. Den kenyanska regeringen skall enligt avtalet erhålla en royalty om 4 procent av värdet på allt guld som Goldplat exporterar, utöver den bolagsskatt som är knuten till de vinster som Goldplat kommer att redovisa.

Borrprogrammet som omfattar 28 grunda hål har två nya områden som mål, nämligen Vim / Rutha och RedRay, och baseras på tidigare geologisk kartering och provtagning vilka har identifierats som mycket lovande.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Så kallade diamantborrningar har påbörjats vid Vim / Rutha som ligger 2 kilometer söder om Kilimapesa Hill, och består av 16 grunda hål på sammanlagt 640 meter och fyra djupare hål på 460 meter, som skall borras i den andra fasen av detta borrprogram.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version