Nyheter
Läget på elmarknaden – december 2017
![Nu utökar banken sitt utbud och lanserar som första aktör möjligheten att ta en position med fem gångers hävstång.](https://ravarumarknaden.se/wp-content/uploads/elektricitet-elmast.jpg)
Mikael Söderman, Sverigechef på Nordic Green Energy, ger en uppdatering av elmarknaden nedan.
Ett blött och milt väder resulterade i sjunkande priser på både spotmarknaden och för terminskontrakten nära i tid.
En sammanställning av elmarknaden 2017 visar att året var ovanligt blött. Det var också ett rekordår för vindkraften!
Spotmarknaden
December var milt och nederbördsrikt vilket pressade de rörliga spotpriserna nedåt. Jämfört med föregående månad sjönk spotpriserna med fem procent. Utöver det gynnsamma vädret var det en hög produktion av både vattenkraft och kärnkraft i Sverige. Detta innebar att spotpriserna i Sverige, bortsett från prisområde 4 (södra Sverige), låg på en nivå under det nordiska systempriset.
Terminsmarknaden
Terminspriserna sjönk något i december månad. Anledningen var det milda och nederbördsrika vädret som höjde nivåerna i vattenmagasinen och därmed förbättrade den hydrologiska balansen. De sjunkande priserna märktes främst på kontrakten närmre i tid. Vid årsskiftet var nordiska hydrobalansen betydligt över det långsiktiga genomsnittet.
Nedgången av terminspriserna dämpades dock av den starka prisutvecklingen på kol och olja i kombination med de ökande priser på utsläppsrätter i slutet på december.
Det har varit, och är fortfarande, stor efterfrågan på kol i Asien samtidigt som stundande hällregn i regionen kan innebära störningar i kolkraftsproduktionen. Detta är bidragande orsaker till de stigande kolpriserna.
I december ökade även priset på utsläppsrätter med anledning av låga auktionsvolymer i december. Men handeln av utsläppsrätter förväntas öka framöver vilket troligen kommer resultera i sjunkande priser.
Ett blött 2017
2017 var ett ovanligt vått år, med tolv procent mer nederbörd än normalt. Den rikliga nederbörden resulterade i rejält fyllda vattenmagasin. Från ett underskott av vattenkraft i början på året, till ett överskott i årsslutet. Även kärnkraftsproduktionen var god under 2017.
2017 – Vindkraftens rekordår!
Norden har gjort stora satsningar på förnybar energi, där ett stort fokus har legat på utbyggnad av vindkraften. Den stora satsningen har inneburit att vindkraftsproduktionen i Sverige och Danmark idag är fyra gånger så stor som för tio år sedan och gjorde 2017 till ett rekordår för energislaget. Jämfört med 2016 ökade vindkraftsproduktionen med 20 procent 2017.
Idag står vindkraften för en betydande del av Sveriges och Danmarks energimix.
Nyheter
IKEA investerar i den svenska kiselproducenten Green14
![Green14:s pilotanläggning på KTH](https://ravarumarknaden.se/wp-content/uploads/green14-kth.jpeg)
Green14 är det svenska företaget som ska bygga upp produktion av kisel utan att använda stora mängder fossil energi. Nu har Ingka Investments, som ingår i IKEA-sfären, investerat 2 miljoner euro. Samarbetet syftar till att stödja en mer hållbar kiselproduktion och säkerställa tillgången till kritiska råvaror.
Green14:s innovativa väteplasmateknik omvandlar kvarts till kisel med hög renhet med betydligt lägre utsläpp jämfört med traditionella metoder. Kisel är en nyckelkomponent i bland annat solpaneler, halvledare och elfordon.
Relevansen av inhemsk produktion av kritiska råvaror har aldrig varit mer uppenbar skriver Green14. Den senaste tidens globala utveckling har inneburit en ökning av exportförbuden för kritiska mineraler som sällsynta jordartsmetaller, litium och kisel – material som är oumbärliga för teknik som solpaneler, halvledare och elfordon. Genom att stärka Europas förmåga att producera dessa material lokalt säkerställs större motståndskraft och oberoende, vilket tryggar försörjningskedjan för den gröna omställningen.
”Europas förmåga att säkra kritiska råvaror är avgörande för att uppnå sina klimatambitioner och säkerställa oberoende. GREEN14:s teknik innebär ett steg framåt mot en mer hållbar kiselproduktion och investeringen stödjer denna ambition”, säger Adam Podgorski, VD för GREEN14.
Finansieringen från Ingka Investments kommer att stödja Green14:s pågående utveckling av sin pilotanläggning och påskynda uppskalningen av sin vätgasplasmateknik. Avtalet innehåller också villkor som ger Ingka Investments en framtida möjlighet att bli en betydande köpare av det material som produceras.
”Genom att investera i Green14 utnyttjar vi en royaltybaserad modell med möjlighet att köpa mer hållbart kisel för våra solpaneler till ett fördelaktigt pris. Den här investeringen understryker vikten av kontinuerlig innovation inom industrin för förnybar energi, vilket säkerställer en mer hållbar och resurseffektiv framtid”, säger Frederik de Jong, chef för förnybar energi på Ingka Investments.
Nyheter
Priset på arabica-kaffebönor är nu över 4 USD per pund för första gången någonsin
![Kaffebönor](https://ravarumarknaden.se/wp-content/uploads/kaffe-bonor-1.jpg)
Priset på arabica-kaffebönor har rusat i höjden och nu passerades precis 4 USD per pund på råvarubörsen i New York. Det är mer än dubbelt så högt som för ett år sedan.
De två stora producenterna Brasilien och Vietnam har haft dåligt väder för kaffeodling. När Donald Trump började gå till attack med tariffer, då blev marknaden även nervös över att kaffe från Colombia.
Världen har nu under hela fyra år konsumerat mer arabica-kaffe än den producerat, dvs lagren av kaffebönor är enormt låga. Förbättras inte produktionen under 2025 som kommer det bli ännu mer pressat.
![Graf över priset på arabica-kaffe på New York-börsen](https://ravarumarknaden.se/wp-content/uploads/kaffe-c.jpg)
Nyheter
Belgien gör en u-sväng, går från att lägga ner kärnkraft till att bygga ny
![Belgien](https://ravarumarknaden.se/wp-content/uploads/belgien.jpeg)
Belgien har de senaste åren stängt ner kärnkraftreaktorer och hade planerat att fasa ut kärnkraft helt. Till följd av Rysslands krig i Ukraina så har dock flera politiska partier bestämt sig för att landet ska göra en u-sväng i frågan. En överenskommelse blev klar i fredags.
Belgien har idag fem reaktorer, Doel 1, 2 och 4 samt Tihange 1 och 3. Doel 3 stängdes ner i september 2022 och Thihange 2 i januari 2023. Det var tänkt att Doel 4 och Tihange 3 skulle stängas ner under 2025.
I ett första steg så ser landet nu till att livslängden för Doel 4 och Tihange 3 förlängs med tio år, vilket gör att landet kommer att behålla 4 GW elektricitet från kärnkraft.
Samtidigt inleder Belgien nu en satsning på att bygga 4 GW ny elproduktion från kärnkraft. SMR-reaktorer finns med i de tidiga planerna, men man vill även ha stora reaktorer.
Kärnkraften är del av en övergripande satsning på fossilfri energi i landet som använder relativt mycket fossil energi.
-
Analys4 veckor sedan
The rally continues with good help from Russian crude exports at 16mths low
-
Nyheter2 dagar sedan
Belgien gör en u-sväng, går från att lägga ner kärnkraft till att bygga ny
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Pulling back after technical exhaustion and disappointing US inventory data. Low Cushing stocks lifting eyebrows
-
Analys4 veckor sedan
Brent crude marches on with accelerating strength coming from Mid-East time-spreads
-
Nyheter4 veckor sedan
Darwei Kung på DWS ger sin syn på råvaror inför 2025 – mest positiv till guld
-
Analys3 veckor sedan
Donald needs a higher price to drive US oil production significantly higher
-
Nyheter3 veckor sedan
Ny upptäckt av sällsynta jordartsmetaller i Småland
-
Nyheter3 veckor sedan
Tre bra aktier inom koppar med fokus på stabila lågkostnadsprojekt