Nyheter
Läget på elmarknaden

September bjöd på högre spotpris och sänkta terminspriser. Det kalla och blöta vädret under september var en av anledningarna.
På elcertifikatmarknaden ökar förväntningarna om ett stigande pris på certifikaten. En ytterligare nyhet på elmarknaden är att energiskatten efter årsskiftet kommer flytta från elleverantörer till nätägarbolagen.
Spotmarknaden
Spotpriset i september var 7 % högre än i augusti. Därmed var september månads spotpris, i genomsnitt, också det högsta under hela 2017. Fortsatta problem med kärnkraften samt det kalla vädret som drog in under månaden påverkade priset uppåt.
Jämfört med september 2016 var spotpriset i september 2017 22 % högre. Det hydrologiska läget var mycket bättre i år. Men en periodvis låg vindkraftsproduktion samt en låg tillgänglighet av kärnkraft i kombination med begränsad överföringskapacitet i Norge bidrog till det stigande spotpriset. Det mycket högre kolpriset under 2017 är dock den främsta anledningen till att spotpriset har varit högre i år jämfört med 2016.
Terminsmarknaden
Terminsmarknaden bjöd på gladare nyheter. Prisrallyt som präglat terminspriserna de senaste månaderna vände och priserna föll kraftigt för både de kortare och längre kontrakten.
Priset för kontrakten i närtid föll markant på grund av en blöt väderprognos. En riklig nederbörd innebär att vattenmagasinen fylls på och ökar produktionen i vattenkraftverken. I sin tur faller elpriserna eftersom producenterna får ett överskott och blir tvungna att sälja av sin kraft till ett billigare pris.
Även om kolpriset 2017 legat högt, sjönk det något i september. Detta bidrog till att priserna för de längre kontrakten dalade. Månadens blöta väderprognoser gav även det en prissänkande effekt på de längre kontrakten.
Priserna på elcertifikat förväntas stiga
Även om det inte varit någon större händelseutveckling på elcertifikatmarknaden den senaste tiden, förväntar sig flera aktörer att priserna på certifikaten ska stiga. Det överskott av certifikat som idag är anledningen till att priserna pressas tillbaka kommer successivt minska till 2020. Detta beror på att produktionsvolymerna kommer öka snabbt när ny förnybar produktion tas i drift. När väl överskottet börjar ta slut kan priserna stiga snabbt.
Mikael Söderman
Sverigechef, Nordic Green Energy
Nyheter
Stark affär för Pan American – men MAG Silvers aktieägare kan bli förlorare

Pan American Silver tar ett stort steg mot silvertronen genom uppköpet av MAG Silver – men inte alla jublar. Enligt David McAlvany, VD och portföljförvaltare vid McAlvany Financial Companies, är det här en affär med tydliga vinnare och potentiella förlorare.
I en intervju på BNN Bloomberg om det uppmärksammade förvärvet av MAG Silver, uttrycker McAlvany en tydlig syn: Pan American stärker sin position dramatiskt, medan MAG:s aktieägare kan få det svårare att motivera sin investering framåt.
Ett klipp för Pan American
Pan American får i och med affären tillgång till en högkvalitativ silvergruva i Mexico – Juanicipro-projektet – där bolaget redan äger en andel. Projektet omfattar nästan 8 000 hektar, där stora delar ännu inte har utforskats.
– ”Det här är ett område med fantastisk potential och höggradig malm. Det är ett tydligt lyft för Pan American, särskilt med tanke på att man också siktar på att öka produktionen med nästan 70 % i år,” säger McAlvany.
Pan American har redan planer på att relansera projektet Basket Lake, som kan tillföra 20 miljoner uns silver i produktion. Lägg till de 8 miljoner uns från MAG – och Pan American kan bli en av världens två största silverproducenter.
MAG Silvers utdelning – en unik fördel som går förlorad
För MAG Silvers aktieägare ser bilden annorlunda ut. Enligt McAlvany har bolaget varit en sällsynt pärla inom sektorn genom att använda 30 % av sitt fria kassaflöde till att betala en direktavkastning på över 4 % – något som få gruvbolag erbjuder i dag.
– ”Det var en unik egenskap – en hårdtillgång med kassaflöde som påminde om en räntebärande investering. Den försvinner nu för MAG:s aktieägare,” menar han.
Även om uppköpet kan ses som ett logiskt steg strategiskt, är förlusten av utdelningen något som många investerare sannolikt inte kommer att uppskatta.
En trend inom gruvbranschen
McAlvany noterar också en bredare trend: allt fler gruvbolag prioriterar aktieåterköp framför utdelningar. Det kan vara skattemässigt fördelaktigt, men innebär också att stabilt kassaflöde till aktieägarna blir ovanligare.
– ”Jag är inte emot återköp – så länge man inte gör det vid toppnivåer. Men MAG:s utdelningsstrategi var verkligen något särskilt, och det är inget man lätt ersätter i en portfölj.”
Stöd från Fresnillo – men inga garantier
Ett frågetecken i affären är hur Fresnillo, majoritetsägaren i gruvan och ägare till cirka 9 % av MAG Silver, kommer att agera. Enligt McAlvany uttrycker de stöd för affären – men vill inte uttala sig om hur de kommer att rösta.
Eftersom minst två tredjedelar av MAG:s aktieägare måste godkänna uppköpet, är det inte omöjligt att affären möter visst motstånd.
Affären gynnar långsiktighet – men inte alla
McAlvany är tydlig: För Pan American är detta ett strategiskt kap som stärker bolaget på flera fronter. De får tillgång till en högklassig tillgång med låg produktionskostnad och stora utvecklingsmöjligheter.
Men för MAG:s aktieägare innebär affären att en mycket attraktiv utdelningsmodell går upp i rök, och det återstår att se om förvärvet ger samma värde i deras portföljer framöver.
– ”På lång sikt är det här en affär som gör stor skillnad för Pan American. Men jag förstår om MAG:s aktieägare känner en viss besvikelse,” avslutar han.
Nyheter
Anton Löf kommenterar industrimetaller, tillståndsprocesser och svenska gruvor

Anton Löf, mineralanytiker på RMG Consulting, kommenterar de största prisrörelserna bland industrimetaller, kortade tillståndsprocesser och utsikterna för svenska gruvor.
Nyheter
Nystart för koppargruvan Viscaria i Kiruna – en av Europas största

Gruvbolaget Viscaria kommer allt närmare att starta Viscariagruvan i Kiruna, vilken kommer att bli en av Europas största koppargruvor. Brytning påbörjas under 2026 och anrikningsverket tas i bruk under 2027 som då produceras det första koncentratet.
Bolaget har hittills satsat 1,8 miljarder kronor men kommer att behöva ytterligare 6 miljarder, där fördelningen är tänkt att vara 60 procent lån och 40 procent eget kapital.
EFN intervjuar Viscarias vice vd Anna Tyni.
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: The forward curve is pricing tightness today and surplus tomorrow
-
Nyheter4 veckor sedan
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns
-
Nyheter3 veckor sedan
Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller
-
Nyheter3 veckor sedan
Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte
-
Nyheter3 veckor sedan
Lägre elpriser och många minustimmar fram till midsommar
-
Analys2 veckor sedan
June OPEC+ quota: Another triple increase or sticking to plan with +137 kb/d increase?
-
Nyheter2 veckor sedan
Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden
-
Nyheter3 veckor sedan
Saudiarabien informerar att man är ok med ett lägre oljepris