Nyheter
Låga temperaturer – höga elpriser

Veckans kommentar om elmarknaden v. 5. 2021

Elpriset har stigit mycket sedan nyår och i måndags innevarande vecka kunde vi notera det högsta spotpriset på fem år på den nordiska kraftmarknaden. Genomsnittspriset för dygnet landade på 74,57 €/MWh, men under timmarna med den högsta förbrukningen rusade priset upp till 200 €/MWh (ca 2 SEK/kWh). Detta kontrasterar kraftigt mot de priser vi vande oss vid under fjolåret.
Kylan bär skulden
Den mest avgörande faktorn för de höga priserna är hög efterfrågan på el. I Norden är vi världsmästare på att använda el för uppvärmning och därmed stiger efterfrågan kraftigt vid låga temperaturer. Även om det finns energi i överflöd så består utmaningen av att kunna leverera elen till den plats och vid den tidpunkt då den efterfrågas, så att den når ”alla” som ska förbruka mycket samtidigt. Hade vi haft normalt med vindkraft under denna period skulle nog denna till stor del ha dämpat pristopparna, men den vädertyp vi har nu ger låga temperaturer, lite vind och lite nederbörd. Alla dessa faktorer samverkar till att ge högre elpriser.
Också på terminsmarknaden är det indirekt vädret som bestämmer. Även om resursöverskottet försvinner från Norden (något som vanligen lyfter terminspriserna), så har de nordiska terminspriserna fallit tillsammans med de europeiska terminspriserna. För i Europa är det gaspriset som är den starkaste drivkraften för elpriserna och européerna använder mycket gas för uppvärmning, varför gaspriset är känsligt för väderförändringar i Europa. Kallt hos oss, men milt i Europa – så har prognoserna lytt. Så länge det råder ett resursöverskott i Norden kommer sannolikt våra terminspriser följa de europeiska priserna.
Nyheter
Hur USA blev världens största exportör av propan

USA har på 15 år gått från nästan ingen export alls av propan till att bli störst i världen. Det är en utveckling som följer den explosiva produktionsökningen av naturgas och olja. Propan är en biprodukt från naturgasbearbetning och oljeraffinering. Genom tekniker som fracking och horisontell borrning ökade den amerikanska olje- och gasproduktionen kraftigt från omkring 2008, särskilt i Permian (Texas/New Mexico). Det ledde till en kraftig ökning av propanproduktionen.
Trots ökande produktion har efterfrågan inom USA varit relativt stillastående eller minskat. Det skapade ett överskott som drev på exporten.
Företag som Enterprise Products Partners byggde ut terminaler för att exportera propan, särskilt från Houston. Priserna på amerikansk propan är lägre än i exempelvis Qatar eller Förenade Arabemiraten, vilket gör den konkurrenskraftig globalt.
Kina är en av de största importörerna, särskilt för sin kemikalieindustri. Mexiko är också starkt beroende av amerikansk propan, medan Kanada främst exporterar till USA. USMCA-avtalet undantar Kanada och Mexiko från tullar.
Handelstullar, särskilt från Kina, har skapat oro men påverkar inte efterfrågan nämnvärt eftersom Kina fortfarande är beroende av amerikansk propan. Alternativ från Mellanöstern är dyrare.
Amerikanska företag bygger ut exportkapaciteten. Även om andra länder ökar sin produktion, förväntas USA behålla ledningen. Då inhemsk konsumtion är begränsad, måste överskottet säljas internationellt.
Nyheter
Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.
Nyheter
Inflationsjusterat är olja nu billigare än på mitten av 1980-talet

Javier Blas uppmärksammar att oljepriset nu är det lägsta på fyra år när råvaran nu handlas kring 60 USD. Det innebär också att det är på samma nivå som för 20 år sedan. Men i all rimlighet bör man inflationsjustera priset och då är olja idag billigare än den var i mitten av 1980-talet.
-
Nyheter2 veckor sedan
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: The forward curve is pricing tightness today and surplus tomorrow
-
Nyheter1 vecka sedan
Samtal om läget för guld, kobolt och sällsynta jordartsmetaller
-
Nyheter2 veckor sedan
Agnico Eagle siktar på toppen – två av världens största guldgruvor i sikte
-
Nyheter3 veckor sedan
Kina slår nytt rekord i produktion av kol
-
Nyheter1 vecka sedan
Lägre elpriser och många minustimmar fram till midsommar
-
Nyheter2 veckor sedan
Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt
-
Nyheter7 dagar sedan
Saudiarabien informerar att man är ok med ett lägre oljepris