Connect with us

Nyheter

Kopparpriserna kan stiga ytterligare på kinesisk efterfrågan

Published

on

Basmetallen koppar

Kopparpriset har ökat med nästan 25 procent jämfört med föregående år. Sedan slutet av mars, när det sjönk till ett lågt värde av 4 500 dollar per ton, har denna basmetall ökat med 75 procent.

Koppar

Kopparpriserna, som har stigit till den högsta nivån på åtta år på London Metal Exchange (LME), kan komma att stiga ytterligare. Det är efterfrågan från Kina och många länders ansträngningar att minska användningen av fossil energi som driver på.

I Indien nådde kopparpriset på MCX en rekordhög nivå på 617,45 Rs per kg under helgen innan det drog sig tillbaka till 601,75 Rs den 22 december. Detta efter att de globala marknaderna sjönk på grund av rädslan för en muterad version av coronaviruset.

Koppar lockar fonderna

Den nederländska multinationella bank- och finansservicekoncernen ING sa att fonderna har blivit entusiastiska för koppar, särskilt på grund av koppars ökande användning vid elektrifiering och övergången till ett samhälle som släpper ut mindre koldioxid.

Citis globala chef för råvaruanalys Ed Morse och ING:s strateg Wenyu Yao ser nya utvecklingar inom arbetet att komma bort från koldioxidutsläpp som ger kopparpriset ett långsiktigt stöd.

De flesta europeiska länder har siktat på att minska koldioxidutsläppen med minst 55 procent fram till 2030 jämfört med nivåerna 1990, vilket ger hopp om ytterligare uppgångar i koppar. Storbritannien har ett aggressivt mål att år 2030 stoppa försäljningen av fordon som kör på diesel och bensin, vilket skulle innebära fler åtgärder som gynnar förnybar energi och elfordon.

Elfordon behöver tre gånger så mycket koppar

En bil som kör på bensin kräver numera 25 kg koppar på grund av mer elektronik. Ett elfordon behöver å sin sid cirka 80 kg koppar. Även om efterfrågan inte kommer att ske över en natt säger analytiker att metaller kommer att bevittna en starkare efterfrågan på grund av efterfrågan på förnybar energi och elfordon som kommer att dominera råvarumarknaden under det kommande decenniet eller två.

Uppgifter från US Commodity Futures Trading Commission och LME:s åtagande från handlare visar att fondförvaltare har köpt koppar med nettopositionen som ökat till den högsta nivån på tre år, sa INGs Yao. Dessutom sa hon att rapporterbara lager på LME och Shanghai Exchange har fortsatt att sjunka.

Den andra viktiga indikatorn på robust efterfrågan på koppar som ING och Citi påpekar är Kinas export av luftkonditioneringsapparater och kylskåp. Citi, en investeringsbank, sa att frysen var den främsta orsaken till att kopparkonsumtionen ökat. Frysproduktionen i Kina som ökade med 80 procent.

Producenter av luftkonditioneringsapparater och kylskåp ökade användningen av koppar med 4,28 procent från månad till månad i november. Dessutom finns det efterfrågan från Peking för byggsektorn. Ett begränsat utbud på grund av brist på investeringar i nya gruvor har också lett till brist och därmed höjda priserna.

Den Singapore-baserade multinationella banken DBS sa att Kinas 11-procentiga tillväxt och dess återhämtning inom tillverknings- och bilindustrin i år har bidragit till en ökning av kopparefterfrågan i år med 3,6 procent. De förutspådde också en långsiktig uppgång för metallen med tanke på den stora efterfrågan på elfordon.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära