Kopparpriserna kan stiga ytterligare på kinesisk efterfrågan

Kopparpriset har ökat med nästan 25 procent jämfört med föregående år. Sedan slutet av mars, när det sjönk till ett lågt värde av 4 500 dollar per ton, har denna basmetall ökat med 75 procent.

Koppar

Kopparpriserna, som har stigit till den högsta nivån på åtta år på London Metal Exchange (LME), kan komma att stiga ytterligare. Det är efterfrågan från Kina och många länders ansträngningar att minska användningen av fossil energi som driver på.

I Indien nådde kopparpriset på MCX en rekordhög nivå på 617,45 Rs per kg under helgen innan det drog sig tillbaka till 601,75 Rs den 22 december. Detta efter att de globala marknaderna sjönk på grund av rädslan för en muterad version av coronaviruset.

Koppar lockar fonderna

Den nederländska multinationella bank- och finansservicekoncernen ING sa att fonderna har blivit entusiastiska för koppar, särskilt på grund av koppars ökande användning vid elektrifiering och övergången till ett samhälle som släpper ut mindre koldioxid.

Citis globala chef för råvaruanalys Ed Morse och ING:s strateg Wenyu Yao ser nya utvecklingar inom arbetet att komma bort från koldioxidutsläpp som ger kopparpriset ett långsiktigt stöd.

De flesta europeiska länder har siktat på att minska koldioxidutsläppen med minst 55 procent fram till 2030 jämfört med nivåerna 1990, vilket ger hopp om ytterligare uppgångar i koppar. Storbritannien har ett aggressivt mål att år 2030 stoppa försäljningen av fordon som kör på diesel och bensin, vilket skulle innebära fler åtgärder som gynnar förnybar energi och elfordon.

Elfordon behöver tre gånger så mycket koppar

En bil som kör på bensin kräver numera 25 kg koppar på grund av mer elektronik. Ett elfordon behöver å sin sid cirka 80 kg koppar. Även om efterfrågan inte kommer att ske över en natt säger analytiker att metaller kommer att bevittna en starkare efterfrågan på grund av efterfrågan på förnybar energi och elfordon som kommer att dominera råvarumarknaden under det kommande decenniet eller två.

Uppgifter från US Commodity Futures Trading Commission och LME:s åtagande från handlare visar att fondförvaltare har köpt koppar med nettopositionen som ökat till den högsta nivån på tre år, sa INGs Yao. Dessutom sa hon att rapporterbara lager på LME och Shanghai Exchange har fortsatt att sjunka.

Den andra viktiga indikatorn på robust efterfrågan på koppar som ING och Citi påpekar är Kinas export av luftkonditioneringsapparater och kylskåp. Citi, en investeringsbank, sa att frysen var den främsta orsaken till att kopparkonsumtionen ökat. Frysproduktionen i Kina som ökade med 80 procent.

Producenter av luftkonditioneringsapparater och kylskåp ökade användningen av koppar med 4,28 procent från månad till månad i november. Dessutom finns det efterfrågan från Peking för byggsektorn. Ett begränsat utbud på grund av brist på investeringar i nya gruvor har också lett till brist och därmed höjda priserna.

Den Singapore-baserade multinationella banken DBS sa att Kinas 11-procentiga tillväxt och dess återhämtning inom tillverknings- och bilindustrin i år har bidragit till en ökning av kopparefterfrågan i år med 3,6 procent. De förutspådde också en långsiktig uppgång för metallen med tanke på den stora efterfrågan på elfordon.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top