Nyheter
Kopparpriserna faller när investerare undviker riskfyllda tillgångar

Kopparpriserna föll på fredagen då riskaversion spred sig över finansmarknaderna och investerare drog fördel av att ta vinster efter två dagars prisuppgång.
Klockan 12:30 GMT sjönk 3-månadersterminen på London Metal Exchange (LME) med 0,7 procent till 9 918 USD per ton, efter att ha nått den psykologiska tröskeln på 10 000 USD på torsdagen.

”Koppar och resten av metallsektorn svalnar lite idag”, säger Ole Hansen, chef för råvarustrategi på Saxo Bank i Köpenhamn.
”Vi stöter på en del vinsttagningar efter den starka framgången och det beror också på att vi har ett risk-off-sentiment på aktiemarknaden”, tillade han.
Börserna föll efter den sena nedgången i USA, eftersom rädslan för takten i Feds penningpolitiska åtstramning och svagare vinster än väntat tyngde investerarnas sentiment.
Men koppar, som ofta används som en barometer för global ekonomisk hälsa, är på väg att redovisa en veckoförstärkning på mer än 2 procent, stödd av leveransproblem, låga lager i börsanslutna lager och en mängd policyer. Expansiv i Kina, huvudkonsument av metallen.
Kopparkontraktet i mars, det mest omsatta på Shanghai Futures Exchange, avslutade sessionen 0,6 procent högre på 71 290 yuan (11 246,61 USD) per ton.
Nickel i Shanghai steg så mycket som 5,2 procent till rekordhöga 179 780 yuan per ton, men föll 0,4 procent på LME till 23 695 USD per ton, efter att ha nått 24 435 USD en dag tidigare, den högsta nivån sedan augusti från 2011.
Nyheter
Lundin Mining ska bli en av de tio största kopparproducenterna i världen

Lundin Mining är bolaget i Lundin-sfären som satsar stort på Vicuña-projektet i Argentina. Det ska lyfta Lundin Mining till att bli en av de tio största kopparproducenterna i världen skriver Affärsvärlden och upprepar sin köprekommendation för aktien.
”Även om en framgång inte är på förhand given tror vi att Vicuña har goda chanser att bli bra. Vi förnyar vårt köpråd för Lundin Mining”
Enligt Lundin Minings ledning kommer man att klara att finansiera sin del av investeringarna i Vicuña genom det löpande kassaflödet som man förväntar sig ska bli omkring 5 miljarder dollar kommande fem år i kombination med lån.
Nyheter
Sommarvädret styr elpriset i Sverige

Många verksamheter tar nu ett sommaruppehåll och ute värmer solen, det är gott om vatten och vinden blåser. Lägre efterfrågan på el och goda förutsättningar för kraftproduktionen höll ner elpriserna under juni.

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) i elområde 1 och 2 (Norra Sverige) blev för juni 3,05 respektive 4,99 öre/kWh, vilket är rekordlågt och de lägsta på minst 25 år.
– Elpriset påverkas av en rad faktorer men vädret väger tyngst. På sommaren minskar efterfrågan på el och många verksamheter har ett uppehåll. Detta tillsammans med goda förutsättningar inom kraftproduktionen påverkar elpriset nedåt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.
Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket vatten som finns lagrat ovanför kraftstationerna, ligger över normal nivå, särskilt i norra Skandinavien. Tillgängligheten för kärnkraften i Norden är just nu 82 procent av installerad effekt.
– De goda nordiska produktionsförutsättningarna gör elpriserna mindre känsliga för förändringar i omvärlden, säger Jonas Stenbeck.
Priserna på olja och gas kan dock ändras snabbt med anledning av en turbulent omvärld. På kontinenten har efterfrågan på gas sjunkit och nytt solkraftsrekord för Tyskland sattes på midsommarafton med en produktion på 52,5 GW.
– Många av de goda elvanor vi skaffade oss under elpriskrisen verkar leva kvar och gör nytta även på sommaren. De svenska hushållens elförbrukning under 2024 var faktiskt den lägsta detta millenium, säger Jonas Stenbeck.
Medelspotpris | Juni 2024 | Juni 2025 |
Elområde 1, Norra Sverige | 24,04 öre/kWh | 3,05 öre/kWh |
Elområde 2, Norra Mellansverige | 24,04 öre/kWh | 4,99 öre/kWh |
Elområde 3, Södra Mellansverige | 27,27 öre/kWh | 22,79 öre/kWh |
Elområde 4, Södra Sverige | 62,70 öre/kWh | 40,70 öre/kWh |
Nyheter
Samtal om flera delar av råvarumarknaden

Ett samtal som sammanfattar ett relativt stabilt halvår på råvarumarknaden trots volatilitet och geopolitiska spänningar som sannolikt fortsätter in i andra halvan av året. Vi bjuds även på kommentarer från Carlos Mera, Rabobanks analyschef för jordbrukssektorn och Kari Kangas, skogsanalytiker.
-
Nyheter4 veckor sedan
Stor uppsida i Lappland Guldprospekterings aktie enligt analys
-
Nyheter4 veckor sedan
Silverpriset släpar efter guldets utveckling, har mer uppsida
-
Nyheter3 veckor sedan
Uppgången i oljepriset planade ut under helgen
-
Nyheter3 veckor sedan
Låga elpriser i sommar – men mellersta Sverige får en ökning
-
Analys3 veckor sedan
Very relaxed at USD 75/b. Risk barometer will likely fluctuate to higher levels with Brent into the 80ies or higher coming 2-3 weeks
-
Nyheter2 veckor sedan
Mahvie Minerals växlar spår – satsar fullt ut på guld
-
Nyheter1 vecka sedan
Oljan, guldet och marknadens oroande tystnad
-
Analys2 veckor sedan
A muted price reaction. Market looks relaxed, but it is still on edge waiting for what Iran will do