Följ oss

Nyheter

Kommande brist på kakaoodlare

Publicerat

den

Säck med kakaobönor

Säck med kakaobönorChoklad och kakao är två råvaror som kan komma att vara på väg mot en kris beroende på vem som tillfrågas. Helt klart är emellertid att det finns risk för en brist på kakaoodlare i framtiden. Detta går att ta del av i 2015 Cocoa Barometer. 2015 Cocoa Barometer är en översikt över hållbarhetsfrågor, skriven av olika europeiska och amerikanska icke-statliga organisationer som släpptes i USA den här veckan.

Världen har ont om kakaobönder sägs det i rapporten, framförallt för att yngre människor inte längre vill odla kakao och äldre odlare närmar sig slutet av sin förväntade livslängd. Det är väl känt att de flesta kakaoodlare lever i extrem fattigdom. Det finns cirka två miljoner småskaliga kakaoodlare i Ghana och Elfenbenskusten, de västafrikanska länder som producerar åtminstone 70 procent av världens kakaobönor. Den genomsnittliga kakaoodlaren i Ghana tjänar 84 cent per dag, medan den genomsnittliga småbrukaren i Elfenbenskusten endast tjänar 50 cent per dag enligt barometern.

Låga löner, brott mot mänskliga rättigheter och barnarbete

Utöver de låga lönerna nämns i 2015 Cocoa Barometer kränkningar mot de mänskliga rättigheterna och barnarbete som andra allvarliga problem på de västafrikanska kakaoodlingarna. De stora kapslarna som innehåller kakaobönorna måste först hackas ned och öppnas med machetes eller klubbor. Sedan skall de tvättas, torkas och jäsas innan de kan malas och processas till kakao som utgör råvaran till choklad.

Det är inte enbart de icke-statliga organisationerna som är oroade för en kommande brist på kakaoodlare i framtiden. Bill Guyton, president för World Cacao Foundation, har sagt till sina medlemsföretag, bland annat några av världens största chokladföretag som Mars, Hershey och Ferrero, att han är allvarligt oroad för framtiden. Det finns en oro för huruvida incitamenten är på plats, om utbildning och input kommer att vara där för att locka nästa generation kakaoodlare säger Guyton. Han tar även upp frågan om markinnehav och säger att gårdarna blir mindre när kakaoodlarna överlåter sina sin mark till nästa generation, något som ofta innebär att odlingarna skall delas upp på flera individer.

Guyton säger att WCF hoppas att stötta upp produktionen med en ny strategi som syftar till att nå 300 000 kakaobönder i Ghana och Elfenbenskusten. Strategin går under namnet CocoaAction är en plan som syftar till att hjälpa kakaoodlarna att förbättra sin avkastning genom bättre tillgång till gödsel och plantor. Guyton säger också att det innebär att föra ett bättre samarbete med afrikanska regeringar för att locka till sig unga människor till kakaoindustrin.

Elizabeth O’Connell, fair labor campaigns manager på Green America, en av de grupper som varit involverade i framtagandet av 2015 Cocoa Barometer säger att hon är orolig för att de program som redan finns som skall hjälpa jordbrukare att öka avkastningen också gör kakaoodlarna allt mer beroende av kemikalier och gödningsmedel. Hon säger att detta ökar avkastningen på kort sikt men hon är inte säker på att detta gynnar marken – eller kakaoodlarna – på lång sikt.

Förstsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Kaffepriset faller när Costa Ricas kaffeexport stiger

Publicerat

den

Kaffepriserna sjönk i fredags på tecken av större leveranser från Centralamerika. Costa Rica Coffee Institute rapporterade att kaffeexporten från Costa Rica ökade med 39 procent på årsbasis till 140 142 säckar. En starkare dollar bidrog också till svagare kaffepriser.

Kaffepriserna steg på fredagen initialt efter att den brasilianska realen (USDBRL) klättrade till sin högsta nivå mot dollarn på en vecka. En starkare real avhåller Brasiliens kaffeproducenter att exportera sitt kaffe.

En överdriven lång position med fonder av robusta-terminer kan ge bränsle för alla långa likvidationstryck. Fredagens veckovisa Commitment of Trader’s (COT) rapport visade att per den 30 maj hade antalet fonder med nettolånga robusta-kaffepositioner stigit till 854, den högsta siffran på 16-månader.

Torrare väder ökar takten i kaffeskörden

Skördetrycket i Brasilien fick priserna på arabica-kaffe att falla eftersom torra förhållanden tillåter takten i kaffeskörden att accelerera. Somar Meteorologia rapporterade på tisdagen att Brasiliens Minas Gerais-region inte fick något regn under veckan som slutade den 28 maj. Minas Gerais står för cirka 30 procent av Brasiliens arabicaskörd.

Den globala kaffetillgången har stramats åt efter att International Coffee Organization (ICO) rapporterade den 4 maj att den globala kaffeexporten för 2022/23 under oktober-mars sjönk -6,4 procent till 62,295 miljoner säckar. Colombia Coffee Growers Federation rapporterade den 4 maj att den colombianska kaffeexporten i april sjönk -15 procent till 719 000 säckar. Dessutom rapporterade Cecafe den 11 maj att Brasiliens export av grönt kaffe i april sjönk 14 procent till 2,39 miljoner säckar. Däremot steg Honduras kaffeexport i maj med 79 procent på årsbasis till 1,2 miljoner säckar. Honduras är Centralamerikas största exportör av arabicabönor.

Kaffepriserna har också stöd eftersom oddsen för en El Niño-väderhändelse ökade, vilket skulle kunna få den globala kaffeproduktionen att minska. Den 11 maj höjde U.S. Climate Prediction Center sannolikheten för ett El Niño-vädermönster mellan augusti och oktober till 94 procent från 74 procent för en månad sedan. Om det inträffar kan det ge kraftiga regn i Brasilien och torka i Indien, vilket negativt påverkar produktionen av kaffe.

Förstsätt läsa

Nyheter

Exxon Mobil ska dubbla utvinningen av olja från skifferfälten med teknisk utveckling

Publicerat

den

Exxon Mobil producerar olja på Permian-fältet

Det var starka entreprenörer och frifräsare som gjorde utvinning av olja från skifferfält möjlig. Det var två tekniska landvinningar som gjorde det möjligt, dels möjligheten att borra horisontellt och dels möjligheten med hydraulisk spräckning av berg vilket gjorde att oljan kunde rinna ut. Det ledde till att USA gick från att vara en ökande importör av olja till att bli en exportör. De traditionella oljejättarna vaknade så småningom upp och såg potential vilket lett till att de har köpt stora skiffertillgångar.

Ny teknisk utveckling ska dubbla utvinningen från en oljekälla

Exxon Mobil är en av oljejättarna som satsat stort på skifferolja. Det mest intressanta är att bolaget också inlett en satsning på teknisk utveckling. Företagets VD Darren Woods berättade i torsdags att arbetet går bra. Företaget har som mål att under 2027 vara uppe i en produktion på 1 miljon fat olja per dag i Permian-området i USA.

Även om skifferkällorna levererar stora mängder olja så utvinns bara 10 procent av en källas olja. Exxon Mobil tror sig kunna öka det till 20 procent, dvs en ökning med 100 procent.

Det är två specifika områden som Exxon Mobils tekniska utveckling fokuserar på. Man vill kunna borra och spräcka berget mer precist så att man kommer närmare där det är optimalt. Sedan vill man hålla spräckningen öppen längre så att det kan rinna ut olja under en längre tidsperiod.

Det går inte att säga annat än att det är intressant. Den allmänna uppfattningen är annars att USAs oljeproduktion kommer att börja falla om några år i takt med att skifferfälten tar slut. Men om det går att få ut dubbelt så mycket av oljan i fälten så skulle prognoserna omkullkastas, precis som den skifferoljan redan gjort en gång.

Förstsätt läsa

Nyheter

Zimbabwe förväntas dra nytta av stigande priser på platina

Publicerat

den

Inyanga-bergen i Zimbabwe

Zimbabwes platinagruvindustri kommer att dra nytta av den förväntade prisökningen på råvaran, på grund av ett förväntat produktionsunderskott över hela världen.

World Platinum Investment Council har avslöjat att det kommer att bli ett globalt underskott i platinaproduktion på över 980 000 troy ounce i år.

Underskottet innebär en möjlighet för Zimbabwes lokala platinagruvindustri att öka produktionen och upprätthålla den globala efterfrågan. Zimbabwe är bland de fem största platinaproducerande länderna över hela världen.

I år förväntas underskottet att öka, något som kommer att översättas till en ökning av priset på platina, men det kommer också att öka lönsamheten för platinaproducenterna.

Detta är en positiv för Zimbabwe eftersom landet är en primär producent av platina och detta kommer att fungera som ett incitament till att öka produktionen vid redan etablerade gruvor. Det skapar också utrymme för andra greenfield-projekt eftersom efterfrågan fortsätter att öka över hela världen.

För Zimbabwe kommer detta att vara bra eftersom det kommer att generera utländsk valuta till ekonomin och skapa arbetstillfällen.  Landets platinaproducenter, Zimplats, Mimosa och Unki redan rullar ut expansionsprojekt som kommer att få dem att öka produktionen.

Förstsätt läsa

Populära