Följ oss

Nyheter

Kommande brist på kakaoodlare

Publicerat

den

Säck med kakaobönor

Säck med kakaobönorChoklad och kakao är två råvaror som kan komma att vara på väg mot en kris beroende på vem som tillfrågas. Helt klart är emellertid att det finns risk för en brist på kakaoodlare i framtiden. Detta går att ta del av i 2015 Cocoa Barometer. 2015 Cocoa Barometer är en översikt över hållbarhetsfrågor, skriven av olika europeiska och amerikanska icke-statliga organisationer som släpptes i USA den här veckan.

Världen har ont om kakaobönder sägs det i rapporten, framförallt för att yngre människor inte längre vill odla kakao och äldre odlare närmar sig slutet av sin förväntade livslängd. Det är väl känt att de flesta kakaoodlare lever i extrem fattigdom. Det finns cirka två miljoner småskaliga kakaoodlare i Ghana och Elfenbenskusten, de västafrikanska länder som producerar åtminstone 70 procent av världens kakaobönor. Den genomsnittliga kakaoodlaren i Ghana tjänar 84 cent per dag, medan den genomsnittliga småbrukaren i Elfenbenskusten endast tjänar 50 cent per dag enligt barometern.

Låga löner, brott mot mänskliga rättigheter och barnarbete

Utöver de låga lönerna nämns i 2015 Cocoa Barometer kränkningar mot de mänskliga rättigheterna och barnarbete som andra allvarliga problem på de västafrikanska kakaoodlingarna. De stora kapslarna som innehåller kakaobönorna måste först hackas ned och öppnas med machetes eller klubbor. Sedan skall de tvättas, torkas och jäsas innan de kan malas och processas till kakao som utgör råvaran till choklad.

Det är inte enbart de icke-statliga organisationerna som är oroade för en kommande brist på kakaoodlare i framtiden. Bill Guyton, president för World Cacao Foundation, har sagt till sina medlemsföretag, bland annat några av världens största chokladföretag som Mars, Hershey och Ferrero, att han är allvarligt oroad för framtiden. Det finns en oro för huruvida incitamenten är på plats, om utbildning och input kommer att vara där för att locka nästa generation kakaoodlare säger Guyton. Han tar även upp frågan om markinnehav och säger att gårdarna blir mindre när kakaoodlarna överlåter sina sin mark till nästa generation, något som ofta innebär att odlingarna skall delas upp på flera individer.

Guyton säger att WCF hoppas att stötta upp produktionen med en ny strategi som syftar till att nå 300 000 kakaobönder i Ghana och Elfenbenskusten. Strategin går under namnet CocoaAction är en plan som syftar till att hjälpa kakaoodlarna att förbättra sin avkastning genom bättre tillgång till gödsel och plantor. Guyton säger också att det innebär att föra ett bättre samarbete med afrikanska regeringar för att locka till sig unga människor till kakaoindustrin.

Elizabeth O’Connell, fair labor campaigns manager på Green America, en av de grupper som varit involverade i framtagandet av 2015 Cocoa Barometer säger att hon är orolig för att de program som redan finns som skall hjälpa jordbrukare att öka avkastningen också gör kakaoodlarna allt mer beroende av kemikalier och gödningsmedel. Hon säger att detta ökar avkastningen på kort sikt men hon är inte säker på att detta gynnar marken – eller kakaoodlarna – på lång sikt.

Nyheter

Samtal om flera delar av råvarumarknaden

Publicerat

den

Olika råvaror

Ett samtal som sammanfattar ett relativt stabilt halvår på råvarumarknaden trots volatilitet och geopolitiska spänningar som sannolikt fortsätter in i andra halvan av året. Vi bjuds även på kommentarer från Carlos Mera, Rabobanks analyschef för jordbrukssektorn och Kari Kangas, skogsanalytiker.

Fortsätt läsa

Nyheter

Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras

Publicerat

den

Jonas Lindvall, grundare och vd för Perthro AB

Jonas Lindvall, ett välkänt namn i den svenska olje- och gasindustrin, är tillbaka med ett nytt företag – Perthro AB – som nu förbereds för notering i Stockholm. Med över 35 års erfarenhet från bolag som Lundin Oil, Shell och Talisman Energy, och som medgrundare till energibolag som Tethys Oil och Maha Energy, är Lindvall redo att än en gång bygga ett bolag från grunden.

Tillsammans med Andres Modarelli har han startat Perthro med ambitionen att bli en långsiktigt hållbar och kostnadseffektiv producent inom upstream-sektorn – alltså själva oljeutvinningen. Deras timing är strategisk. Med ett inflationsjusterat oljepris som enligt Lindvall är lägre än på 1970-talet, men med fortsatt växande efterfrågan globalt, ser de stora möjligheter att förvärva tillgångar till attraktiva priser.

Perthro har redan säkrat bevisade oljereserver i Alberta, Kanada – en region med rik oljehistoria. Bolaget tittar även på ytterligare projekt i Oman och Brasilien, där Lindvall har tidigare erfarenhet. Enligt honom är marknadsförutsättningarna idealiska: världens efterfrågan på olja ökar, medan utbudet inte hänger med. Produktionen från befintliga oljefält minskar med cirka fem procent per år, samtidigt som de största oljebolagen har svårt att ersätta de reserver som produceras.

”Det här skapar en öppning för nya aktörer som kan agera snabbare, tänka långsiktigt och agera med kapitaldisciplin”, säger Lindvall.

Perthro vill fylla det växande gapet på marknaden – med fokus på hållbar tillväxt, hög avkastning och effektiv produktion. Med Lindvalls meritlista och branschkunskap hoppas bolaget nu kunna bli nästa svenska oljebolag att sätta avtryck på världskartan – och på börsen.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljan, guldet och marknadens oroande tystnad

Publicerat

den

Oljepriset är åter i fokus på grund av kriget i Mellanöstern. Är marknadens tystnad om de stora riskerna, det som vi egentligen verkligen bör oroa oss för? Och varför funderar Tyskland på att plocka hem sin guldreserv från New York? I veckans avsnitt av Världsekonomin pratar Katrine Kielos och Henrik Mitelman om olja, tystnad och guld. Europa är ju mer beroende av oljepriset än USA, hur orolig ska man vara för att det stiger? En krönika i Financial Times lyfte nyligen “marknadens oroande tystnad”, den syftade på skillnaden mellan den dystra geopolitiska utvecklingen i världen och en marknad som samtidigt återhämtat sig 20 procent sen början av april, trots tullkriget. Vad säger marknadens tystnad egentligen? I Tyskland pågår en debatt om att plocka hem sin guldreserv från USA. Handlar det om bristande förtroende för Donald Trump – och kan det rentav ha något med “hämndskatten” att göra?

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära