Kommande brist på kakaoodlare

Säck med kakaobönorChoklad och kakao är två råvaror som kan komma att vara på väg mot en kris beroende på vem som tillfrågas. Helt klart är emellertid att det finns risk för en brist på kakaoodlare i framtiden. Detta går att ta del av i 2015 Cocoa Barometer. 2015 Cocoa Barometer är en översikt över hållbarhetsfrågor, skriven av olika europeiska och amerikanska icke-statliga organisationer som släpptes i USA den här veckan.

Världen har ont om kakaobönder sägs det i rapporten, framförallt för att yngre människor inte längre vill odla kakao och äldre odlare närmar sig slutet av sin förväntade livslängd. Det är väl känt att de flesta kakaoodlare lever i extrem fattigdom. Det finns cirka två miljoner småskaliga kakaoodlare i Ghana och Elfenbenskusten, de västafrikanska länder som producerar åtminstone 70 procent av världens kakaobönor. Den genomsnittliga kakaoodlaren i Ghana tjänar 84 cent per dag, medan den genomsnittliga småbrukaren i Elfenbenskusten endast tjänar 50 cent per dag enligt barometern.

Låga löner, brott mot mänskliga rättigheter och barnarbete

Utöver de låga lönerna nämns i 2015 Cocoa Barometer kränkningar mot de mänskliga rättigheterna och barnarbete som andra allvarliga problem på de västafrikanska kakaoodlingarna. De stora kapslarna som innehåller kakaobönorna måste först hackas ned och öppnas med machetes eller klubbor. Sedan skall de tvättas, torkas och jäsas innan de kan malas och processas till kakao som utgör råvaran till choklad.

Det är inte enbart de icke-statliga organisationerna som är oroade för en kommande brist på kakaoodlare i framtiden. Bill Guyton, president för World Cacao Foundation, har sagt till sina medlemsföretag, bland annat några av världens största chokladföretag som Mars, Hershey och Ferrero, att han är allvarligt oroad för framtiden. Det finns en oro för huruvida incitamenten är på plats, om utbildning och input kommer att vara där för att locka nästa generation kakaoodlare säger Guyton. Han tar även upp frågan om markinnehav och säger att gårdarna blir mindre när kakaoodlarna överlåter sina sin mark till nästa generation, något som ofta innebär att odlingarna skall delas upp på flera individer.

Guyton säger att WCF hoppas att stötta upp produktionen med en ny strategi som syftar till att nå 300 000 kakaobönder i Ghana och Elfenbenskusten. Strategin går under namnet CocoaAction är en plan som syftar till att hjälpa kakaoodlarna att förbättra sin avkastning genom bättre tillgång till gödsel och plantor. Guyton säger också att det innebär att föra ett bättre samarbete med afrikanska regeringar för att locka till sig unga människor till kakaoindustrin.

Elizabeth O’Connell, fair labor campaigns manager på Green America, en av de grupper som varit involverade i framtagandet av 2015 Cocoa Barometer säger att hon är orolig för att de program som redan finns som skall hjälpa jordbrukare att öka avkastningen också gör kakaoodlarna allt mer beroende av kemikalier och gödningsmedel. Hon säger att detta ökar avkastningen på kort sikt men hon är inte säker på att detta gynnar marken – eller kakaoodlarna – på lång sikt.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top