Nyheter
Kinas aptit på livsmedelsföretag
Kinas enorma aptit innebär att landet nästan alltid är en faktor i prissättningen på en rad råvaror. Nu ser vi en ny trend, vi ser att Kina inte bara köper fläsk och sojabönor på den internationella råvarumarknaden utan också köper en rad internationella livsmedels- och jordbruksföretag.
Detta är betydande eftersom vi nu kan förvänta oss att de kinesiska köpen inte bara kommer att påverka prissättningen på jordbruksråvarumarknaderna utan också på de internationella derivatmarknaderna, eftersom företag försöker hantera de risker som följer med gränsöverskridande förvärv.
De kinesiska företagen har nyligen förvärvat en rad olika utländska verksamheter – inklusive ett plantage i vittomfattande Kalimantan i Indonesien och en vetekvarn i Belgien. I och med dessa köp har de också fått mycket av den kunskap och expertis som krävs för att använda derivat för att hantera risker i cykliska råvaruföretag.
Ovanstående sammanfaller med de kinesiska myndigheternas insatser för att internationalisera renminbin och liberalisera kapitalbalansen. Dessa utländska förvärv kan bara knuffa den här processen framåt och göra att RMBn vinner ytterligare acceptans och erkännande som en global handelsvaluta.
Den främsta motivationen för Kinas nyfunna intresse att förvärva utländska livsmedelsföretag är rotat i en önskan om att ha en god livsmedelssäkerhet. Numera har Kina valt att inte bara köpa stapelvaror och lagra för framtida behov, utan de kinesiska myndigheterna har istället sett till behovet av att förbättra hela näringskedjans effektivitet genom konsolidering och förvärv. Det finns flera skäl att tro denna trend kommer att fortsätta.
Vill satsa på jordbruket runt om i världen
Ding Xuedong, styrelseordförande och verkställande direktör för China Investment Corporation (Kinas statsfond), har i en färsk debattartikel i Financial Times offentligt förklarat att CIC ”vill satsa mer på jordbruket runt om i världen och över hela värdekedjan”.
Kinas förändrade agerande är ett sätt för landet att justera balansen i ekonomin genom att prioritera konsumtion och investeringar. Allt eftersom hushållens inkomster stiger äter befolkningen bättre vilket skapar en större efterfrågan på mer proteinintensiva dieter och livsmedel av högre kvalitet.
Utmaning att föda 1,3 miljarder människor
Invånarnas ändrade konsumtion bidrar till att Kinas ledare står inför en utmaning att föda landets 1,3 miljarder stora befolkning. Ett sätt att lösa detta är att köpa utländska företag. På detta sätt kan Kina uppgradera den inhemska livsmedelsindustrin genom att förbättra effektiviteten. Behovet har nyligen ökat som en följd av de väldokumenterade livsmedelskriserna i Kina som har undergrävt befolkningens förtroende för den inhemska livsmedelskedjan. Kina har begränsat med åkermark jämfört med många andra länder, USA har till exempel en liknande landmassa, men en fjärdedel av dess befolkning.
Köpte fläskproducent
Förvärvet som en gång för alla markerade Kinas avsikter var när Shuanghui International, numera namnändrat till WH Group, köpte den amerikanska fläskproducenten Smithfield Foods förra året för 7,1 miljarder USD. I Storbritannien har ett kinesiskt företag, Hony Capital, köpt upp restaurangkedjan Pizza Express för 900 MGBP. Pizza Express driver över 400 restauranger i Storbritannien, Hong Kong, Shanghai, India, Saudi Arabia and Bali. Säljaren, The Gondola Group, äger fortfarande pizzaföretagen Zizzi och ASK Italian. Även brittiska Weetabix har hamnat i kinesisk ägo när China’s Bright Food 2012 köpte en kontrollpost i bolaget.
Just förvärvet av Smithfield är av betydelse då fläskkött är en nyckelvara i den kinesiska kosthållningen. Mer än tre fjärdedelar av allt kött som konsumeras i Kina är fläskkött. Av denna anledning har de kinesiska myndigheterna ett strategiskt intresse av att kunna hantera risken i sin fläskindustri på ett effektivt sätt. Historiskt sett har inte kinesiska köttproducenter använt sig av riskhanteringsverktyg som terminer och optioner. Istället har de valt att fokusera på inhemsk produktion. Genom köpet av Smithfield har WH-koncernen blivit en internationell aktör som sannolikt kommer att agera på de internationella råvarubörserna. Riskerna med fläskkött har varit extra tydliga under 2014 då priserna visat en betydligt högre volatilitet än tidigare. Det är svinviruset PED, eller Porcine epidemic diarrhea virus, som har orsakat en betydande volatilitet och fått priserna på fläskkött att rusa. Även priset på nötkött har varit volatilt under 2014.
Nyheter
Saudi Aramco går från stor nettokassa till nettoskuld
Saudi Aramco har släppt sin kvartalsrapport och energianalytikern Javier Blas uppmärksammar att företaget under årets första nio månader har gått från en nettokassa på 27,4 miljarder USD till en nettoskuld på 8,9 miljarder USD. Det är en avsevärd förändring på så kort tid. 130 miljoner USD per dag.
Företaget betalar utdelning, vilket således även innebär att man har lånat pengar som sedan delvis har delats ut till ägarna. Företaget ägs till största del av Saudiarabien som är i stort behov av kapital för att finansiera sina investeringar varför denna indirekta upplåning är logisk. Det är inte heller vidare unikt att företag lånar upp pengar för att dela ut dem till ägarna och att låna pengar för att göra investeringar är rimligt. Men det är ändå värt att notera, Saudi Aramco har alltid varit den stabila oändliga kassan.
Nyheter
Så förväntar sig marknaden att guldpriset utvecklas om Donald Trump eller Kamala Harris vinner valet
Bloombergs Markets Live Pulse Survey som publicerades förra veckan visade att marknaden förväntar sig att guld ska fortsätta sin kraftiga prisuppgång om Donald Trump blir vald till president, medan priset förväntas falla tillbaka om Kamala Harris tar över.
Marknaden ser guld som ett skydd mot inflation från de handelstariffer som Donald Trump har sagt att han vill bygga sin ekonomiska politik på.
Även i en tidigare undersökning ansågs guld vara det bästa skyddet mot den förväntade inflationen om Trump blir vald. Harris politik förväntas leda till betydligt lägre inflation enlig flera undersökning.
Tänk dock på att för investerare som har sin ekonomi i en annan valuta än USD så spelar även Donald Trumps förkärlek för en svag dollar en stor roll. Om guldpriset i USD går upp samtidigt som USD går ner så måste man exempelvis som svensk fundera över nettoeffekten. Eller så köper man guld som en försäkring och är nöjd, det har visat sig fungera relativt bra över tid.
Nyheter
Uppköpsbud på Salzgitter, ett av Europas största stålbolag
Salzgitter är ett av de största stålbolagen i Europa som förutom stål även producerar närliggande produkter. Företaget har en historia på över 150 år och har idag över 25 000 anställda.
Nu har aktieägaren GP Günter Papenburg meddelat att man tillsammans med TSR Recycling tänker lägga ett bud på Salzgitter. Fullföljande av budet är villkorat av att man uppnår ett ägande på över 45 procent, vilket inkluderar de 25 procent av aktierna som GP Günter Papenburg äger sedan tidigare. Vad man tänker erbjuda för pris har ännu inte kommunicerats.
Här på Råvarumarknaden.se måste vi erkänna att vi inte har någon närmare bra koll på bolaget. Men med tanke på hur välkänt namnet är och hur stort företaget är så blev vi ändå något överraskade över det faktum att bolaget har ett börsvärde på bara 832 miljoner euro.
Tittar man på aktiekursen verkar bolaget ha ridit väldigt högt på byggboomen ett fåtal år innan finanskrisen 2007-2008 slog till med full kraft.
-
Nyheter3 veckor sedan
Råvaror är rekordbilliga i relation till aktier
-
Nyheter4 veckor sedan
Equinor köper 10 procent av Ørsted för omkring 26 miljarder kronor
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: cautious watching
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Brace for impact!
-
Nyheter3 veckor sedan
LKAB kan producera mer än de kan transportera
-
Nyheter4 veckor sedan
Terrorattack och krig i mellanöstern, oljepriset har inte reagerat vidare kraftigt
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset passerar 2700 USD till sin högsta nivå någonsin
-
Nyheter2 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här